Doe mee

Ondernemer

073elektrisch over mensen en deelmobiliteit

30/10/2020

Elektrische auto’s nemen langzaam maar zeker de wegen over. Een partij die hieraan bijdraagt is 073elektrisch. Dit initiatief maakt elektrisch rijden toegankelijk én draagt bij aan het stukje bewustwording en gedragsverandering, door deelauto’s aan te bieden in Brabant. Wij interviewden Marc Graetz en Manon de Kok van 073elektrisch om meer over hun initiatief te weten te komen.

 

 

Allereerst, even voorstellen! Wie zijn jullie?

 

Marc: Ik ben Marc Graetz, mede-oprichter van Stichting Brabant Elektrisch. Sinds 12 jaar ben ik bezig met het aanjagen van elektrische deelauto’s. Dit doe ik door middel van verschillende initiatieven, waaronder Paleiskwartier Elektrisch, coöperatie Uden Duurzaam Op Weg en Breda Elektrisch. En nu dus 073elektrisch.

 

Manon: Ik ben Manon de Kok en ik ben vanuit Frisse Peper bezig met gedragsverandering en communicatie, als projectleider binnen 073elektrisch. Vanuit sociale innovatie ben ik vooral aan het kijken naar de impact van elektrische deelauto’s vanuit verschillende invalshoeken.

 

 

 

Wat is 073elektrisch?

 

073 staat voor 0 emissie, 7 dagen per week, 3 ritten per dag. Dat legt de basis van ons initiatief al redelijk uit. We bieden elektrische deelauto’s aan particulieren en bedrijven en stimuleren gedragsverandering met inzet van duurzame deelmobiliteit. Middels een app maken we het super makkelijk om een elektrische deelauto te rijden. Je maakt een account aan en ziet meteen waar auto’s staan waar jij toegang tot hebt. Jouw telefoon dient als sleutel. Zo simpel is het!

 

We houden ons veel bezig met onderzoek naar gedrag en communicatie, om uiteindelijk het gedrag rondom mobiliteit te veranderen. We werken samen in de Community Duurzame Mobiliteit. Hierbij betrekken we overheden, gemeenten en provincies, maar ook ondernemers, onderwijs (voor onderzoek naar het gebruik van deelauto’s) en de eindgebruikers.

 

 

 

Hoe is 073elektrisch tot stand gekomen?

 

Ons initiatief is in 2018 voortgekomen uit plannen vanuit de gemeente om mobiliteit duurzamer en bereikbaarder te maken. Wethouder Ufuk Kâhya heeft een actieplan geschreven voor duurzame mobiliteit. Binnen de community is een samenwerkingsverband ontstaan, wat 073elektrisch is geworden.

 

 

 

Waarom is wat jullie doen belangrijk?

 

We weten vanuit andere steden al hoe mensen zich gedragen en wat we zien is dat grote steden met een historisch centrum de meeste problemen hebben op het gebied van bereikbaarheid. Iedereen wil bij het stadhuis parkeren en dat gaat nou eenmaal niet. Ook zie je vervoersarmoede ontstaan bij mensen die in een stad wonen en een auto nodig hebben, maar deze niet kunnen betalen. Ook de buitengebieden hebben behoefte aan meer mobiliteit; in de buitenwijken zijn slechte verbindingen met het openbaar vervoer en ontstaat de noodzaak voor ieder gezinslid om een auto te hebben.

 

Elektrische deelauto’s bieden een oplossing tegen deze vervoersarmoede door goedkoop en makkelijk mobiliteit aan te bieden. Bovendien maak je zo mobiliteit toegankelijk voor mensen die zelf niet kunnen rijden, zoals gehandicapte mensen, door ze aan vrijwilligers te koppelen. Dit vrijwilligerswerk beloon je vervolgens met gratis kilometers.

 

 

 

Wat zijn de volgende stappen voor jullie?

 

Uiteindelijk willen we hubs ontwikkelen, zodat je de elektrische deelauto overal weg kan zetten. Dan hoeven we maar 200 a 300 meter te lopen naar de dichtstbijzijnde auto. Maar daarvoor moeten we eerst meer deelauto’s hebben. En om meer deelauto’s te krijgen, moeten we meer awareness creëren.

 

Mobiliteit verduurzamen kan het beste op die plaatsen waar nu (en na de coronacrisis) de nood het hoogst is. Zo gaan we met deelauto’s ritten naar luchthavens faciliteren. In plaats van duizenden auto’s wekenlang bij de luchthaven te stallen, maken we hubs gespreid over het hele verzorgingsgebied van de luchthaven. Je reist met die deelauto om jouw reis te starten, en een uur na jouw vertrek neemt een terugkomende reiziger diezelfde deelauto mee naar een andere hub.

 

 

 

Wat is de droom, waar jullie het allemaal voor doen?

 

Marc: Het zou mooi zijn als je dezelfde auto drie keer voorbij ziet rijden op één dag: om iemand naar het werk te rijden, vervolgens om iemand die er overdag een zakelijke afspraak mee doet, en nog eens om mensen naar hun avondje uit te brengen. Het mooiste beeld is toch wel dat we een sociale samenleving hebben, waar mobiliteit voor iedereen toegankelijk is maar niet de overhand neemt.

 

Manon: In de toekomst hoop ik dat we steeds meer deelmobiliteit gebruiken, voor elkaar en met elkaar, met minder auto’s op de weg. Ook wil ik laten zien hoe data en mensen met elkaar integreren en elkaar aanvullen om sterkere beslissingen te nemen rondom mobiliteit.

 

Lightyear. Elektrisch rijden op zonne-energie.

Elektrische auto's bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. ...

Naar project

Eysing e-moped

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe mar...

Naar project

Stroomweide. Samen oogsten we de zon.

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die de energietransitie versnellen. Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen...

Naar project

Energiek Moerdijk is een energiecoöperatie van,...

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je...

Naar project

Wij helpen je graag.

Wat kunnen we voor jou doen?

Heb je een goed initiatief, of wil je een bijeenkomst of challenge organiseren en kun je onze hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op. Ken je nog een initiatief waar je als Brabander trots op bent dat wel wat publiciteit kan gebruiken? Laat het ons weten, dan delen wij het graag.

Telefoon icoon+31 6 111 88 930

Email icooninfo@brabantgeeftenergie.nl

Locatie icoonAbdijstraat 49A, 5473 AD Heeswijk