29/06/2022

eso-x is het consumentencollectief voor duurzaamheid en biedt keuzehulp gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wat dit precies betekent? Wij spraken met Peter Rindt, een van de drie oprichters, om dit uit te zoeken.

 

Kun je eens vertellen wat jouw achtergrond is?

Na de masteropleiding Fusion aan de TU, heb ik een PhD gedaan en ben ik twee jaar onderzoeker geweest. Ik deed onderzoek naar fusie-energie en mijn specialiteit is het ontwerpen en onderzoeken van hitteschilden van vloeibaar metaal, om de binnenkant van een reactor te beschermen. Fusion is een duurzame vorm van kernenergie voor de lange termijn en dat is ook de reden waarom ik daar mee gestopt ben. Ik wilde graag NU iets doen en dat heeft uiteindelijk geleid tot eso-x.

 

Wat is jouw link met duurzaamheid? Waarom is het voor jou belangrijk?

Ik heb de interesse naar duurzaamheid niet altijd gehad. Er is in de wetenschap wel veel onderzoek naar en het is inmiddels duidelijk dat het een ontzettend belangrijk probleem is. Tijdens mijn tijd op de universiteit ben ik me daar heel bewust van geworden. Door de kennis van het onderwerp en als natuurliefhebber wil ik er echt iets aan doen.

 

Vertel eens wat over je initiatief. Wat is eso-x?

In het kort: wij zijn de consumentenbond voor duurzaamheid. Wij doen onderzoek naar de duurzaamheid van producten en bedrijven, zodat je dat als consument niet meer zelf hoeft te doen. Om een voorbeeld te noemen: als je een duurzaam energiecontract wilt afsluiten kun je zelf tot op de bodem uitzoeken welk bedrijf het meest duurzaam is en waarom. Als je je aansluit bij eso-x hoeft dat niet meer, want dan hebben wij er al een wetenschappelijk onderbouwd artikel over. Ten tweede doen wij collectieve onderhandelingen om bijvoorbeeld energiecontracten te sluiten. Wat ons uniek maakt is dat het hier niet draait om korting voor onszelf, maar dat de bedrijven deze korting herinvesteren in een duurzaamheidsprojectWe denken ook graag mee hoe ze dat dan kunnen doen, en helpen ook zelf mee.

 

Hoe is eso-x ontstaan?

Wij zijn opgericht in 2021 en zijn met zijn drieën: Maximilian Messmer, Ivana Abramovic en ik. Tijdens Brexit zaten wij op de TU/e en viel het ons op dat alle financiering voor ons onderzoek op het gebied van fusie op het spel kwam te staan. Dit soort financieringen zijn namelijk vastgelegd in internationale verdragen. We dachten: hoe kun je onderzoek wat nodig is om de wereld te verduurzamen, zo op het spel zetten? We gingen meer nadenken over de rol van onze samenleving bij het verduurzamen. Volgens ons is de grootste maatschappelijke uitdaging die verduurzaming in de weg staat de economie – dat komt doordat de relatie tussen grote bedrijven en consumenten scheef is. In je eentje kun je van bedrijven niet eisen dat ze duurzamer worden. Ons doel werd daarom: in plaats van dat grote bedrijven te maken hebben met individuele mensen, gaan we ze benaderen met een collectief goed geïnformeerde mensen. Zo verandert de relatie en de economie ook. Onze visie: repareer de economie.

 

Is eso-x een bedrijf?

Het is eerder een beweging van mensen, het liefst van over de hele wereld, die samen ergens voor staan. Maar officieel zijn we een bedrijf, omdat we zo makkelijker investeringen kunnen aantrekken. We hebben nu eenmaal weinig tijd om dit probleem op te lossen, dus we pakken alle hulp die we kunnen krijgen.

 

Hoe kun je aansluiten bij Eso-x?

We willen dat iedereen mee kan doen op een manier die fijn is voor ze. We hebben wel wat inkomen nodig om dit te kunnen blijven doen en krijgen geen subsidie. 10 euro per maand leek ons een goed bedrag. Maar je kunt eigenlijk ook eenmalig een donatie doen om bijvoorbeeld het laatste energieonderzoek te bekijken.

 

Wat betekent het om je aan te sluiten bij Eso-x?

Naast de praktische kant qua kennis, betekent het dat we samen ons plekje in de economie terugkrijgen. Als je niet zomaar meer gemanipuleerd wil worden door giga-bedrijven met miljarden aan reclamebudget. Als je onderdeel wil zijn van een economie waarin de marktwerking van vraag en aanbod écht werkt – niet alleen maar greenwashing dan sluit je je aan. Je draagt bij aan de visie van eso-x en samen repareren we onze kapotte economie.

 

Hebben jullie al iets bijzonders bereikt?

Onlangs hebben we de eerste wetenschappelijke energie ranking van Nederland gepubliceerd! Dat is echt een mooie publicatie en iets wat nog nergens anders bestaat. Er zijn genoeg rankings die aangeven wat duurzaam is en wat niet, maar die missen vaak een link naar de wetenschap áchter duurzaamheid. Dat vonden wij een probleem, omdat er dan geen duidelijke definitie is van wat duurzaam is en geen goede onderbouwing. Wij hebben in onze energie ranking het rapport van IPPC meegenomen, zodat deze wetenschappelijke onderbouwing er wél is.

 

Wat ook fantastisch is dat de onderhandelingen voor onze leden met twee energieleveranciers nu bijna compleet zijn. Voor iedereen die via eso-x bij hen energie gaat afnemen gaat er extra investering komen in een duurzaamheidsproject. Dat project gaat over iets wat extra hoge impact heeft op basis van ons onderzoek. Dat klinkt misschien een beetje mysterieus, maar op onze site kun je binnenkort zien om welke leveranciers het gaat, welk project het is, en hoe je mee kan doen!

 

En een samenwerking met Fridays For Future van Greta Thunberg?

Zeker. Zo waren er in Eindhoven middelbare scholieren bezig met een duurzaamheidskalender voor Fridays For Future Nederland. Het is onze specialisatie om de wetenschap bruikbaar te maken, dus we hebben hun kalender op feiten gecheckt. Ook wilden ze graag meer informatie over het beleid van Gemeente Eindhoven op het gebied van duurzaamheid en hoe dat aansluit bij de wetenschappelijke kennis. Het is mooi om iets terug te doen voor verschillende communities.

 

Hoeveel mensen hopen jullie te bereiken?

Nou, ik wil graag een berekening met jullie delen. We krijgen vaak de vraag van: ja, je wil de economie veranderen als consument, maar gaat dat wel lukken? Ik zeg dan volmondig: ja. Je kunt met een berekening schatten hoeveel mensen bereid zijn naar duurzaamheid te kijken in plaats van altijd voor het goedkoopste product te gaan. Wij schatten dat het ongeveer 5% van de wereld is. Maar die mensen vertegenwoordigen dan weer ongeveer 20% van de wereldeconomie! Dan zijn we dus honderd keer groter dan bijvoorbeeld Google. Dus als je twijfelt of we als consument impact kunnen maken: ja, dat kan écht en we moeten het gewoon doen! Het is zo de moeite waard.

 

Waar zouden jullie nog bij geholpen zijn om te groeien/door te gaan?

Mensen. eso-x leden. Ons idee gaat om people power, maar we merken dat het toch voor veel mensen spannend is om weer aan iets nieuws mee te doen. Dat is begrijpelijk, maar als iedereen afwacht tot er eerst wat anderen lid worden, dan gaat het veel te lang duren voordat we bedrijven echt aansprakelijk kunnen gaan houden voor hun impact op de planeet. Mijn oproep zou dus zijn om niet te aarzelen en mee te doen. Samen kunnen we écht veranderen hoe onze economie werkt, en ervoor zorgen dat winst niet meer ten koste gaat van de planeet. Je ziet nu al dat we in die collectieve onderhandelingen echt iets kunnen bereiken, ook al hebben we nog maar heel weinig leden. Als alleen al de helft van de duurzame consumenten mee zou doen dan gaat dit de wereld veranderen!

 

Wil je meer weten over eso-x? Neem dan eens een kijkje op de website en bekijk onder andere de nieuwe wetenschappelijke ranking duurzame energieleveranciers.

Meer actualiteiten

Brabant geeft Energie gaat verder als Duurzame Dinsdag Brabant!
Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden