Doe mee

Ondernemer

Minder stilstaan én minder kilometers

30/09/2020

Een super goed initiatief dat is gestart in Brabant is OnzeAuto. Zij zijn drie jaar geleden gestart en zijn nu bezig met schaalvergroting. Dit is een moeilijke fase voor elke startup, maar feit blijft dat ze deze fase hebben bereikt! Brabant geeft Energie hielp dit initiatief met de financiering en opschalen, wat hielp bij de eerste fase om het project naar 6 dorpen op te schalen. Wij wilden graag weten hoe het nu gaat met OnzeAuto en delen hun verhaal graag met jullie!

 

Hoi Marcel, vertel eens! Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marcel Kloprogge. Sinds 3 jaar ben ik actief met OnzeAuto; een platform om auto’s te delen binnen besloten kring. Hiermee kunnen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen samen een auto delen zonder al het gedoe. Wij zorgen met behulp van een app namelijk dat alle ritten bijgehouden worden, de verzekering geregeld is en alle kosten onderling verrekend worden.

 

Hoe is dit idee ontstaan?

Het is begonnen in Noord-Brabant, waar we onze eerste pilot draaiden met een paar BMW’s onder de noemer ‘samen slim rijden’. Deze werden alleen in Helvoirt gebruikt, maar na een half jaar bleek het zo’n succes dat ik besloot OnzeAuto op te richten en landelijk op te schalen. Inmiddels zijn we in heel Nederland te vinden, mede dankzij Brabant geeft Energie.

 

 

Wat zijn de voordelen van een deelauto?

Het delen van auto’s heeft enorm veel impact op de samenleving en op duurzaamheid. Een deelauto kan 5 tot 6 normale auto’s vervangen. Daarbij zie je dat mensen minder vaak de auto pakken. Gemiddeld neemt het individuele gebruik met 25-30% af, doordat je expliciet nadenkt of je de auto wel of niet nodig hebt. Tegelijkertijd staat hij minder vaak stil, omdat ‘ie gedeeld wordt. Dit versterkt elkaar: je maakt minder individuele kilometers én de auto staat minder vaak geparkeerd in de straat.

 

Hoe werkt het concept?

De auto deel je met mensen die bij jou in de buurt wonen en je betaalt voor het gebruik. Vaak zie je grotere groepen mensen die meerdere auto’s samen delen. Hoe groter deze kring is, hoe hoger de beschikbaarheid van één auto is. Dit maakt het gebruik zo efficiënt mogelijk. Je kijkt in de app of de auto beschikbaar is op het tijdstip dat jij hem wilt gebruiken. Achteraf worden de kosten verrekend naar ieders individuele kilometers en uren. Alles gaat via een app die ontworpen is om alles zo makkelijk mogelijk te maken.

 

Komt er onderling dan geen conflict, als meerdere mensen de auto willen gebruiken?

Het mooie is dat iedereen juist heel respectvol met elkaar omgaat. Wanneer iemand de auto wil reserveren op een tijdstip dat deze niet beschikbaar is, wordt er onderling overlegd of het mogelijk is om bijvoorbeeld een uurtje eerder terug te zijn. Het is echt een community met gedeelde belangen. Delen vraagt om communiceren met elkaar en betrokken zijn. De app zorgt er gelukkig ook voor dat alle ‘vervelende’ randzaken uit handen worden genomen. Je wilt natuurlijk niet om betalingen vragen bij de ander. Dat verzorgt OnzeAuto.

 

Waarom is het delen van auto’s zo belangrijk?

Het gaat vooral om de essentie van het delen. Dit is namelijk iets heel anders dan huren. Met delen draag je zelf mede de verantwoordelijkheid voor de zorg om de auto. Je kunt deze samen schoon en heel houden. Bovendien draag je ook verantwoordelijkheid voor de auto als hij stil staat. Je hebt respect voor het voertuig en de mensen met wie je deze deelt. Je kent elkaar, dus je maakt er geen misbruik van.

 

Wat is jouw visie op mobiliteit in de toekomst?

In de toekomst verschuiven we volledig van brandstof naar elektrisch. Van bezit naar gebruik. Zoals ik het voor me zie zal iedereen toegang hebben tot mobiliteit, zonder noodzakelijk een auto te bezitten. Dat maakt je flexibeler. Je kiest voor mobiliteit en daarbinnen kan je kiezen welk vervoersmiddel je wilt gebruiken. In de binnenstad gaan we meer fietsen en lopen, voor langere afstanden OV en elektrische vervoersmiddelen. Mensen zijn uitstekend zelf in staat te kiezen wat het beste past.

 

Wat hoop je in de toekomst te bereiken met Onze Auto?

Ik wil in de stedelijke omgeving de straten teruggeven aan voetgangers en fietsers. Er is geen ruimte voor auto’s. Je wilt kunnen spelen, lopen, ontmoeten. Nu zijn het parkeerplaatsen. Tegelijkertijd wil ik de mensen wel mobiel houden en krijgen. Ze moeten dus wel toegang tot mobiliteit hebben. Niet alleen steden, maar ook buitenwijken. Mobiliteit is noodzakelijk. Maar dat kan ook duurzaam. Voor meer informatie over het project Samen Slim Rijden, kun je kijken op www.onzeauto.com.

Lightyear. Elektrisch rijden op zonne-energie.

Elektrische auto's bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. ...

Naar project

Eysing e-moped

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe mar...

Naar project

Stroomweide. Samen oogsten we de zon.

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die de energietransitie versnellen. Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen...

Naar project

Energiek Moerdijk is een energiecoöperatie van,...

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je...

Naar project

Wij helpen je graag.

Wat kunnen we voor jou doen?

Heb je een goed initiatief, of wil je een bijeenkomst of challenge organiseren en kun je onze hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op. Ken je nog een initiatief waar je als Brabander trots op bent dat wel wat publiciteit kan gebruiken? Laat het ons weten, dan delen wij het graag.

Telefoon icoon+31 6 111 88 930

Email icooninfo@brabantgeeftenergie.nl

Locatie icoonAbdijstraat 49A, 5473 AD Heeswijk