Doe mee

Onderwijs en wetenschap

Circulaire brandstof van ijzer

06/05/2020

Team SOLID is een studententeam binnen de TU/e, waarbinnen 32 studenten onderzoek doen naar het gebruiken van ijzerpoeder als brandstof. SOLID is in 2017 opgericht en is nu bezig met het verder ontwikkelen van de techniek. Zo zijn ze onder andere bezig geweest met het bouwen en testen van een 14 meter lange installatie die fabrieken kan ondersteunen in hun energiebehoefte. Lex Scheepers is mede-subteamhoofd van het technische team van SOLID en wij interviewden hem om te horen hoe dit hem afgaat.

Hoi Lex, dank voor dit interview. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal. Maar laten we beginnen bij het begin. Wat is team SOLID?

We zijn dus een studententeam, gelinkt aan de TU Eindhoven. Zowel afstudeerders en parttimers als fulltimers van verschillende faculteiten werken bij ons en samen doen wij onderzoek naar circulaire energieopslag door middel van ijzerbrandstof. Ons onderzoek bestaat uit twee processen: de verbrandingstechnologie en de regeneratietechnologie, waarbij ik vooral aan de regeneratie werk.

Wat is jouw rol binnen team SOLID?

Als subteamhoofd zorg ik er dagelijks voor dat de mensen binnen het technische team vooruit kunnen. Op korte termijn doe ik de planning, taakverdeling, overleg, houd ik bij hoe ver we zijn en kijk wat er anders kan. Op de lange termijn kijk ik waar de techniek naartoe kan. We zijn dit jaar met twee projecten gestart en hebben daarnaast onlangs een ander project afgerond, waarin werelds eerste industriële verbrandingsinstallatie op ijzerpoeder is gerealiseerd. Als subteamhoofd ben ik ook onderdeel van het Management Team. Hiermee draag ik de verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuw team voor volgend jaar, het welzijn van het huidige team, het financiële gedeelte en hoe wij onszelf laten zien aan de buitenwereld.

Waar staan jullie nu met het project?

Energieopslag in metal fuels is natuurlijk een technische uitvinding. De techniek staat nu en we weten ondertussen dat het werkt. De volgende stap is het opschalen en verkopen van het product. De uitdaging nu is om toepassingen te vinden voor deze techniek, zodat we er ook echt iets mee kunnen. We hebben al verschillende studies gedaan, waaronder een studie naar het gebruik van ijzer als scheepsbrandstof, en zijn nu bezig met een volgende studie om de haalbaarheid van de regeneratietechnologie te toetsen.

Wat is nou de absolute droom?

Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelen en we moeten in 2030 bijna de helft minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden. Dat betekent dat de drie kolencentrales in Nederland moeten sluiten, terwijl deze vrij recentelijk nog zijn gebouwd. Als wij deze centrales zouden kunnen gebruiken om onze techniek toe te passen, kunnen deze centrales functioneel blijven – waarmee het geld dat erin geïnvesteerd is niet gecompenseerd hoeft te worden – en zijn ze volledig CO2-vrij. Dit heeft dus een enorme impact en is significant anders dan andere alternatieven. We hopen dit te bewerkstelligen voordat de kolencentrales sluiten. Maar mochten we niet snel genoeg zijn, aangezien de ontwikkelingen nog wel een aantal jaren duren, is dat nog geen ramp. In Polen staan nog zo’n 40 kolencentrales en in China een stuk of 60 – daar worden ze zelfs nog bijgebouwd.

Wat viel je tegen aan dit traject?

Eigenlijk helemaal niks. Zelfs nu het moeilijker wordt om samen aan dit project te werken, zie je dat iedereen gewoon door gaat en nog steeds net zo gemotiveerd is. Ik krijg zelfs nog meer werk gedaan, omdat ik op bepaalde momenten helemaal gefocust, in mijn eentje, aan het project kan werken. We zijn weer in de ontwerpfase, waarin we vooral aan het tekenen zijn op onze laptop. Vervolgens kunnen we dit in een online meeting bespreken en kunnen we weer verder. We kunnen dus gewoon door gaan met alles.

En wat viel je mee?

Wat me meeviel aan het project is dat iedereen binnen SOLID echt heel ambitieus is. Iedereen doet dit vrijwillig naast zijn studie. Mensen die voor een 10 gaan en dan, ondanks dat, alsnog anderhalve dag dit ernaast doen. Het is echt ongelooflijk hoe ambitieus en gemotiveerd sommige mensen zijn. Je hoeft nooit te vragen of iemand iets wil doen, iedereen is intrinsiek gemotiveerd en doet het gewoon.

Wat zijn jouw belangrijkste learnings?

Samenwerken, dat leer je hier wel. Soms denk je dat je alles zelf kan of moet oplossen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn ook mensen die het voor jou kunnen doen – mensen die het beter kunnen dan jij, of expert zijn op een bepaald gebied – en het proces dus kunnen versnellen. Met een goede verdeling van taken en verantwoordelijkheden kom je er veel sneller dan wanneer je dit in je eentje probeert te doen. Daarom is zo’n initiatief als Brabant geeft Energie ook echt goud waard. Want hoe meer samenwerking, hoe sneller de ontwikkelingen gaan.

Lightyear. Elektrisch rijden op zonne-energie.

Elektrische auto's bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. ...

Naar project

Eysing e-moped

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe mar...

Naar project

Stroomweide. Samen oogsten we de zon.

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die de energietransitie versnellen. Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen...

Naar project

Energiek Moerdijk is een energiecoöperatie van,...

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je...

Naar project

Wij helpen je graag.

Wat kunnen we voor jou doen?

Heb je een goed initiatief, of wil je een bijeenkomst of challenge organiseren en kun je onze hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op. Ken je nog een initiatief waar je als Brabander trots op bent dat wel wat publiciteit kan gebruiken? Laat het ons weten, dan delen wij het graag.

Telefoon icoon+31 6 111 88 930

Email icooninfo@brabantgeeftenergie.nl

Locatie icoonAbdijstraat 49A, 5473 AD Heeswijk