06/09/2022

“Wij gaan de wereld laten zien wat er mogelijk is met elektrisch rijden!”

 

Met hun duurzame expeditie willen Renske en Maarten volgers inspireren om duurzamer te leven, door tips & tricks te delen om duurzaamheid in hun dagelijkse leven te implementeren. Tijdens de expeditie bezoeken ze projecten die bijdragen aan de Sustainable Development Goals. Deze projecten worden gedeeld met volgers en Renske en Maarten vertellen wat we ervan kunnen leren.

 

Maar wat drijft deze jonge, gepassioneerde mensen nu eigenlijk om een jaar lang op avontuur te gaan? Daarover spraken we met Renske.

 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Renske Cox, 32 jaar, en werk als zzp’er. Ik help organisaties om te innoveren, veranderen en verduurzamen. Steeds op zoek dus naar innovaties, nieuwe kansen in de markt en kijken welke nieuwe transities eraan komen. Ik werk vooral voor MKB-bedrijven die ik help met de vertaalslag hiervan te maken in hun bedrijfsvoering. Zeker voor deze ondernemers is duurzaamheid vaak nog een enorme zoektocht: we moeten en willen iets met duurzaamheid, maar hoe dan en wanneer doen we het goed? Samen met mijn partner Maarten, die een technische achtergrond heeft, zijn wij enorm gepassioneerd geraakt over duurzaamheid.

 

Maar hoe kom je er dan bij om 4x4electric te beginnen?
Maarten en ik houden enorm van twee dingen: natuur en reizen. Elk jaar maken we wel een reis en zo kwamen we op veel plekken waar de klimaatverandering heel zichtbaar was. In Namibië bijvoorbeeld, waar we met een jeep rondreden, zie je heel goed wat een halve graad warmer met de natuur kan doen. Wij zagen het verschil tussen een beetje leven en helemaal niks meer. Dat inspireerde ons om iets voor de wereld te gaan doen, maar wel in combinatie met verantwoord reizen. Niet meer vliegen en niet meer fossiel rijden dus. De basis voor onze duurzame expeditie is toen gelegd en het idee ontstond van een elektrische auto die je kunt opladen met zonnepanelen.

 

 

Jullie maken hiervoor gebruik van een innovatieve laadtechniek toch?
We gebruiken voor onze expeditie een gewone elektrische auto, niet een speciaal voor ons ontwikkeld model. Met deze auto gaan we vanuit Nederland helemaal naar Zuid-Afrika en weer terug rijden. In Afrika laden we onze auto op met hele dunne, flexibele zonnepanelen. Hiervan nemen we 60 vierkante meter mee. Als we stilstaan, leggen we deze panelen naast de auto op de grond en laden we direct vanuit de panelen de auto op.

Het laden gebeurt met gelijkstroom en dat is een innovatieve techniek, die nog niet eerder op deze manier is toegepast. Normaal loopt dit via het stroomnet en ga je van gelijkstroom naar wisselstroom en dan weer terug naar gelijkstroom. Het nadeel hiervan is dat je bij elke wissel energie verliest. Het rendement is daarmee zo’n 20% lager dan bij de techniek die wij gebruiken. Bovendien hebben wij minder materiaal nodig om dezelfde opbrengst te realiseren. Dat is handig, zeker als de ruimte beperkt is, zoals bij ons.

 

Dat laden klinkt als een flinke uitdaging. Zijn er nog meer hobbels te nemen voor jullie expeditie?
Eigenlijk is het hele project een grote hobbelweg! Het meest uitdagende was het traject om ons idee van de grond te krijgen. De eerste hobbel was het pitchen van ons idee bij verschillende bedrijven, want als particulier kun je deze techniek natuurlijk niet zelf ontwikkelen. Het vraagt ook om de nodige financiële middelen. We moesten dus mensen en bedrijven enthousiast maken en meekrijgen. De volgende hobbel was ervoor zorgen dat het project echt gaat lopen en dat partners met elkaar gaan samenwerken. En we zijn er nog steeds niet, maar hiermee bezig zijn geeft heel veel energie!

Technisch gezien hebben we te maken met dezelfde uitdagingen als bij gewone zonnepanelen. Als het te warm wordt, gaat dat ten koste van het rendement. Omdat onze panelen op de grond liggen en het in Afrika heel warm is, wordt dat wel een dingetje. We zijn dus nog op zoek naar een manier om de panelen schuin en/of van de grond af te kunnen plaatsen. Maar zoals eerder gezegd, de ruimte in de auto is beperkt, dus het moet een slimme en compacte oplossing zijn.

 

Dat moet wel te doen zijn toch?
Voor alle problemen, groot en klein, zijn we continu op zoek naar oplossingen. Het is een grote puzzel die we op moeten lossen door creatief te denken en door er met andere mensen over te praten. Er hoeft maar één persoon te zijn die een goed idee heeft en dan zijn we er. Gelukkig hebben we nog even. Het plan is om op 4 november definitief te vertrekken. De maanden ervoor willen we door Nederland trekken om alles te testen. We willen onze nieuwe laadtechniek niet alleen uitproberen in de praktijk, maar ook presenteren aan iedereen die interesse heeft. Voorafgaand aan en tijdens de expeditie bezoeken we ook events en initiatieven die iets unieks doen op het gebied van duurzaamheid. Daarmee gaan we een soort receptenboek samenstellen voor iedereen die wil verduurzamen.

 

Wat hebben jullie verder nog nodig om tot een succesvol project te komen?
Naast een oplossing voor de zonnepanelen zijn we ook nog op zoek naar enkele financiële partners. Op dit moment hebben we 75% van onze begroting binnen, maar het laatste stukje ontbreekt nog. Verder moet de auto van binnen nog afgemaakt worden en we moeten nog wat zaken organiseren voor alles wat we hier achterlaten. Tot slot is er nog het papierwerk, zoals een internationaal rijbewijs en een paspoort voor je auto – dat is verplicht in Afrika.

 

En wat willen jullie bereikt hebben als je over een jaar weer terug bent in Nederland?
Ons belangrijkste doel is mensen die iets met duurzaamheid willen, handvatten aan te reiken om er écht werk van te maken. En die mensen die er nog niet zo mee bezig zijn, willen we bewustmaken van de noodzaak om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Wij willen duurzaamheid tot iets positiefs maken. Te vaak nog kleeft er een negatief beeld aan in de media; vooral dat we te weinig doen als consument. Maar daarmee weet je nog steeds niet wat je wél kunt doen. Iedereen kent zonnepanelen, maar er is zoveel meer mogelijk om je leven te verduurzamen. Bovendien kan het ook heel leuk zijn om met duurzaamheid bezig te zijn; dat willen wij uitdragen!

 

Wat zijn de toekomstmogelijkheden van jullie technologie, bijvoorbeeld voor mensen die met een elektrisch voertuig op vakantie willen?
Veel mensen met een elektrische auto vinden het spannend om daarmee op vakantie te gaan. Ze zijn onzeker over de afstand die ze kunnen rijden en of er voldoende oplaadpunten zijn. Op dit moment is onze technologie nog niet klaar om toe te passen in deze markt. Maar wat ik mensen wil meegeven, is dat reizen met een elektrisch voertuig helemaal niet spannend hoeft te zijn. Vaak is het slechts een gevoel. Natuurlijk is het allemaal wat anders dan we gewend zijn, maar dat is gewoon een kwestie van wennen. De angst voor het onbekende is niet nodig en ook dat willen wij uitdragen.

 

Voor wie is de technologie verder nog interessant?
Onze techniek kan toegepast worden op plekken, waar vrijwel geen mensen komen en waar laadstations dus niet zinvol zijn. Een ander mogelijk toepassingsgebied is de bouw. Graafmachines en dergelijke moeten ook elektrisch worden op den duur. Omdat bouwplaatsen steeds wisselen, is een mobiele oplossing voor het opwekken van groene energie interessant. Daarom praten we ook oriënterend met bouworganisaties evenals defensie over onze oplossing. Andere organisaties voor wie onze technologie mogelijk interessant kan zijn: iedereen die duurzaamheid een boost wil geven!

 

Een ander belangrijk aspect van onze expeditie is dataverzameling. Wij gaan gedurende een jaar heel veel data verzamelen over langdurig elektrisch rijden. Allerlei aspecten worden gemeten, zoals de invloed van wind op de actieradius en temperatuur op de performance van de accu’s. Ook dat is voor veel partijen interessant.

 

Wil je meer weten over 4x4electric of de duurzame expeditie volgen? Bezoek de website van 4x4electric! In contact komen met Renske en Maarten? Dat kan hier.

Meer actualiteiten

Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden
Building Balance laat woningen groeien