Projecten

Met Brabant geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk die de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  • Zichtbaarheid
  • Challenges
  • Initiatieven
WoonWensCoach

Verbouwen en verduurzamen in één.

Het kopen van een woning is dé kans om te verduurzamen, maar vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Het proces wordt dan vooruitgeschoven en uiteindelijk overgeslagen. WoonWensCoach wil kopers hierbij ondersteunen en ontzorgen door te starten vanuit de verbouw wensen. Samen met makelaars, coaches en experts geven ze advies op maat bij de verduurzaming van je woning, zodat je nog jarenlang fijn en comfortabel kan wonen.

Lees verder >
Fietsaccu-revisie.nl

Verleng de levensduur van je elektrische fiets met fietsaccu revisie

In 2017, het jaar dat Fietsaccu-revisie.nl de eerste fietsaccu herstelde, was revisie nog een relatief onbekend fenomeen voor het grote publiek. Inmiddels is Fietsaccu-revisie.nl als onderdeel van Heskon uitgegroeid van een bescheiden webshop met 3 medewerkers naar een zelfstandig productiebedrijf met ruim 50 werknemers en activiteiten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.

Lees verder >
Falcon

Elektrisch vliegen: een energie- transitie in de luchtvaartindustrie.

Falcon Electric Aviation is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat tot doel heeft bestaande vliegtuigen met minder dan 30 passagiers te verduurzamen door ombouwsets voor elektrische aandrijflijnen te ontwikkelen.

Lees verder >
Bedrijventerrein Majoppeveld

Bedrijventerrein Majoppeveld heeft smaak van verduurzamen te pakken

Verduurzamen van bedrijventerreinen staat hoog op de agenda van de provincie Noord-Brabant. Daar liggen enorme kansen. Bij bedrijventerrein Majoppeveld in Roosendaal begrepen ze dat enkele jaren geleden al. De eerste successen smaken er inmiddels naar meer, mede dankzij een subsidie van Brabant geeft Energie. Majoppeveld is dan ook het eerste bedrijvenpark in Brabant dat zich van onderop heeft ontwikkeld tot een Energie Handelsplatform.

Lees verder >
Agriper

Mobiele zonnepanelen als alternatief voor diesel-aggregaat

Om bij te dragen aan een duurzaam irrigatiesysteem en zo klimaatverandering tegen te gaan, zijn Hans Reijnen en Erwann van Eyk begonnen met het project Agriper. Het project bestaat uit een mobiele zonne-unit waarmee je met een vol accu de hele dag door kan beregenen.

Lees verder >
Team CASA

Alle moderne duurzame technieken in een energie-onafhankelijke, betaalbare woning

Team CASA heeft de CASA 1.0 ontworpen en gebouwd: een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale woningbouw in Nederland. Aan het project hebben meer dan 100 studenten bijgedragen. Daarnaast stelden meer dan 100 bedrijven kennis, materialen of mensen ter beschikking om het project succesvol af te ronden. De CASA 1.0 staat sinds vorig jaar in Brainport Smart District in Helmond.

Lees verder >
CESAR Warmteaccu

Energieopslag met behulp van afval van staalrecycling

De door Cees van Nimwegen ontwikkelde warmte-accu slaat duurzaam opgewekte energie op in de vorm van warmte. Hierdoor wordt het verschil tussen de vraag en het aanbod van duurzaam opgewekte energie (er is niet altijd zonne- en windenergie) opgevangen. Zodat er geen duurzame energie verloren gaat wanneer er teveel wordt opgewekt en je de opgeslagen energie kunt gebruiken wanneer de vraag hoger is.

Lees verder >
Ecodorp Boekel

Duurzaam bouwen voor de toekomst

In Boekel wordt een wijk gerealiseerd met 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, een buurthuis, een kennis- en educatiecentrum, een werkplaats en kantoren met duurzame ondernemingen. De wijk gaat voorzien in hun eigen voedselvoorziening, eigen energievoorziening en ecologische waterzuivering. Geen wonder dus dat dit inspirerende initiatief met veel interesse wordt bekeken door overheden en ontwikkelaars vanuit heel Europa.

Lees verder >
Struikroven

Planten redden van de sloop

Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Struikrovers redden het bestaande groen en geven het  in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen ze in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of in een Roverstuin.

Lees verder >
Symbiosis4Growth

Een duwtje in de rug voor MKB-bedrijven die circulair willen ondernemen

Rest- en bijstromen een tweede leven geven en daarmee voor het MKB kosten besparen en milieuwinst realiseren. Dat is het hoofddoel van Symbiosis4Growth. Die rest- en bijstromen kunnen van alles zijn. Denk aan restwarmte, afvalwater of organische reststromen, maar ook aan productiecapaciteit of kennis.

Lees verder >
Landbouw Innovatie Brabant (LIB)

Vernieuwing en verduurzaming in de land- en tuinbouw in Noord-Brabant

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (Stuurgroep LIB) is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het doel van Stuurgroep LIB is gezamenlijk te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw, die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.

Lees verder >
V2X charger

De V2X Charger moet dieselgeneratoren overbodig gaan maken

Greeny Energy is een jong bedrijf met kantoren in Breda en Amsterdam. Met gedegen kennis op het gebied van duurzaamheid, bedrijfsvoering van overheden en een uitgebreid netwerk helpt Greeny Energy ieder goed idee tot een volwaardig project.

Lees verder >
Voltgoed

Voltgoed reguleert warmtepompen voor efficiënt gebruik van duurzame energie

Vraag en aanbod van energie lopen op verschillende momenten sterk uiteen. Voltgoed ontwikkelt een techniek waarmee het gebruik van warmtepompen gereguleerd kan worden zodat deze geactiveerd worden wanneer er veel aanbod van duurzame energie is (als het waait of de zon schijnt) en uitschakelen wanneer er minder energie wordt opgewekt. Daardoor gaat er geen ongebruikte duurzame energie verloren.

Lees verder >
VvE Transitie Centrum Brabant

VvE’s als voortrekkers in het verduurzamen van woningen

Het VvE Transitiecentrum Brabant is het centrale loket in de provincie Noord-Brabant waar VvE’s terecht kunnen met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. Het VTCB is een samenwerking van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.

Lees verder >
Zorgwoning ‘Pim Senior’

Een bijzondere én duurzame kijk op zorg voor dementerende ouderen.

15 jaar geleden zijn Ton en Linda van de Veer stichting Pim begonnen om de zorg voor hun gehandicapte zoon en kinderen in een vergelijkbare situatie te personaliseren. Toen Ton zag dat zijn moeder dementerend werd, deed hij hetzelfde voor dementerende ouderen en zo is Pim Senior ontstaan. Een nieuw gebouwde woning voor 56 dementerende ouderen die 24 uur per dag, 7 dagen per week professionele zorg krijgen.

 

 

Lees verder >
Peel Natuurdorpen

Fijn, klein wonen midden in de nieuwe natuur, op boerenland

Peel Natuurdorpen biedt toekomst voor boeren, de natuur én woningzoekenden.
Lees verder >
Recycled batterij-opslagsysteem

Hergebruik oude batterijen tot recycled batterij-opslag

ELEO en Circular Energy Solutions ontwikkelen een methode om van oude batterijen een betaalbaar batterij-opslagsysteem te ontwikkelen (ReLi-ion). Tijdens een demonstratie hebben ze laten zien dat hun batterijsysteem veilig is en werkt. Met hergebruikte batterijen hebben zij een accu-pack ontwikkeld dat met twee zonnepanelen een bouwkeet voorzag van stroom.

Lees verder >
Stem van de Kinderen

De 'andere kijk' van kinderen op energie

De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

Lees verder >
VANTOT Sunseeker

De duurzame lamp die volgt

VANTOT is de collectieve naam voor het werk van Ester Jongsma en Sam van Gurp, met hun ontembare drive om te creëren en innoveren. Werkzaam vanuit de ‘slimste’ vierkante kilometer van Europa, Eindhove, is VANTOT gespecialiseerd in het vertalen van innovatieve en experimentele ideeën naar verfrissende applicaties, producten en installaties.

Lees verder >
Traais Energie Collectief

Terheijden volledig energieneutraal

Het Traais Energie Collectief is een coöperatie door en voor burgers. Met het collectief nemen de inwoners van Terheijden het heft in eigen handen door zelf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten en zijn ze voor onze energievoorziening niet langer afhankelijk van grote energiebedrijven. Zo houden ze zelf de regie over hun eigen lokale energievoorziening en dragen bij aan een duurzame wereld.

Lees verder >
LocalTea

Ervaar wat echte oorspronkelijke thee voor je doet

Ondernemers Johan Jansen en Dionne Oomen kweken met hun bedrijf LocalTea in Nederland theeplanten en maken thee op de oorspronkelijke Chinese wijze. Naast een mooi product levert dat natuurlijk ook enorm veel duurzame voordelen op.

Lees verder >
Solar Meet

Goedgekeurde subsidie voor buitenwerkplek op zonne-energie!

Claudia van Riet is industrieel ontwerper en oprichter van ontwerpbureau Fix. Bureau Fix richt zich op energiewinning en oplossingen om milieugericht producten te ontwikkelen. Bureau Fix neemt de verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en duurzame materialen te gebruiken. Om zo het goede voorbeeld geven en bewustwording te creëren in de omgeving.

Lees verder >
DENS Klimaatneutraal aggregaat

Klimaatneutraal aggregaat? DENS heeft ‘m ontwikkeld!

DENS is ontstaan vanuit voormalig studententeam TeamFAST. Inmiddels is deze startup doorgegroeid naar een techbedrijf met 24 werknemers. Wij gingen in gesprek met Max Aerts, mede-oprichter DENS.

Lees verder >
Duurzaamheidspark Oss

Landbouwgrond krijgt een dubbele functie.

Het Duurzaamheidspark is een initiatief van Patrick en Jolanda Bekkers. Patrick en Jolanda zijn al jaren actief in de werkkledingbranche met hun bedrijf Bestex Fabricage B.V., een groothandel voor en producent van werkkleding. In het kader van maatschappelijk ondernemen hebben Patrick en Jolanda eind 2019 de teeltondersteunende voorziening duurzaamheidspark uitgevonden. Het doel hiervan is om het opwekken van groene stroom en landbouw te combineren, zodat landbouwgrond een dubbele functie krijgt. Nu is het hun doel om komende jaren binnen het bouwblok te testen of dit haalbaar is.

Lees verder >
Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

Een duurzaamheidsplan waar iedere woningeigenaar mee verder kan

Provincie Noord-Brabant en Enpuls hebben samen het programma Sociale Innovatie. Een challenge waarbij zij met maar liefst 16 pilots, kennis en ervaring willen opdoen om alle Brabanders mee te kunnen laten doen met de energietransitie.

Lees verder >
Vlees of plant?

Wat levert het op als jij (tijdelijk) geen vlees eet?

Jan Peter van Irsel, Susan Mechitaryan en Sep Wittenbols geven inzicht in het effect van (tijdelijk) minder vlees eten.

Lees verder >
Ecodorp Boekel

Als eerste volledig verwarmd door basalt

Cees van Nimwegen ontwikkelde een methode waarmee duurzame energie die over is, in de vorm van warmte kan worden opgeslagen in basalt, een steensoort. Zo dient het basalt als een warmte-batterij.

Lees verder >
EIRES

Het instituut voor hernieuwbare energie dat ons dichter bij de oplossing brengt

EIRES doet onderzoek aan systemen voor materialen, processen en technieken om energie duurzamer te maken. Door nieuwe manieren te vinden om energie om te zetten en op te slaan, dragen we bij aan de grote uitdaging genaamd de energietransitie.

Lees verder >
Hendriks SGR

Zo circulair, duurzaam én betaalbaar is het kantoorpand van Hendriks SGR

Hendriks SGR geeft een andere kijk op het onderhouden van gebouwen. In alles wat zij doen, zijn ze bewust duurzaam. Hiermee geven ze een nieuw geluid aan de vastgoed branche.

Lees verder >
Procomat

WasteMate. De slimme duurzame afvalbak

Procomat draagt met hoogwaardige technologie bij aan het verminderen van zwerfafval door het inzamelingsproces efficiënter en gemakkelijker te maken. Bovendien wordt er flink bespaard op kosten en CO2-uitstoot. Met hun uitgebreide ervaring in elektronica, productie en marketing heeft Procomat de slimme afvalbak ontwikkeld die geheel zelfstandig werkt op zonne-energie.
 
Lees verder >
Solarix gevel zonnepanelen

De gevel van Kuijpers Installaties is één groot design zonnepaneel van Studio Solarix

Studio Solarix is gedreven om gevels te ontwikkelen waar esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. Innovatieve ontwikkelingen voor het kleuren van energie opwekkende gevelpanelen met veel aandacht voor de juiste opbouw en materialisatie van de kleuren in combinatie met hoge opbrengsten van de zonnepanelen.

Lees verder >
Alliantie Klimaatactie

Jouw bedrijf CO2-neutraal

De Alliantie Klimaatactie is er speciaal voor het MKB, om ondernemers te helpen met het CO2-neutraal maken van hun bedrijf.

Lees verder >
Energy Challenges

Kinderen verduurzamen hun eigen school

Energy Challenges daagt kinderen op basisscholen en middelbare scholen uit om campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid. Spelenderwijs doen de kinderen onderzoek naar verschillende thema’s op het gebied van energiebesparing.

Lees verder >
Circulaire auto Luca

TU/Ecomotive pakt het steeds groter wordende afvalprobleem aan

Met een wereldpopulatie van 7.75 miljard mensen die naar verwachting zal groeien naar 10 miljard in 2050, verbruiken we ontzettend veel grondstoffen, waarvan het meeste na kort gebruik weer wordt weggegooid. TU/ecomotive gelooft dat het afval gebruikt kan worden als een waardevol materiaal voor veel toepassingen.

Lees verder >
Schooldakrevolutie

Wat is Schooldakrevolutie?

Gijs van de Laar van Schooldakrevolutie gaat de strijd aan tegen lege schooldaken. Zijn missie is om ieder schooldak in Nederland te voorzien van zonnepanelen en hiermee een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Lees verder >
KEBL fietsverlichting

Duurzaamheid en veiligheid in één slimme oplossing

Een jaar geleden zijn studenten van TU/e begonnen aan de ontwikkeling van een vernuftig nieuw product: het KEBL fietslampje. Met hun idee wonnen zij meerdere prijzen binnen de TU/e contest: de Online Audience Price en ASML Makers Awards.

Lees verder >
073Elektrisch

Over mensen en deelmobiliteit

Elektrische auto’s nemen langzaam maar zeker de wegen over. Een partij die hieraan bijdraagt is 073elektrisch. Dit initiatief maakt elektrisch rijden toegankelijk én draagt bij aan het stukje bewustwording en gedragsverandering, door deelauto’s aan te bieden in Brabant.

Lees verder >
IM Efficiency

Vrachtwagens op zonne-energie

Vrachtwagens hebben een groot dakoppervlak waar makkelijk zonnepanelen op kunnen! Dit idee bracht start-up IM Efficiency tot werkelijkheid. Ze hebben hun pilot nu geïnstalleerd bij Vos Logistics en hopen in de toekomst alle vrachtwagens op zonne-energie te laten rijden. Wij interviewden Martijn Ildiz van IM Effciency en Eveline Vermeulen van Vos Logistics Solutions over hun samenwerking.

 

Voor meer info over IM Efficiency kijk op de website.

Lees verder >
E-Waste Race

Duurzaamheid, maar dan leuk en leerzaam

De E-Waste Race is een initiatief waarbij scholieren elektronische apparaten inzamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden.

Lees verder >
VICOE

Bodemgezondheid en biodiversiteit

VICOE (Vitale Circulaire Organische Economie) zet zich in voor een vitale bodem die rijk is aan voedingsstoffen, zodat groei gestimuleerd wordt. Hiermee helpen zij boeren en tuinders om duurzaam te telen, kweken en te verbouwen.

Lees verder >
Virtual Smart City Labs

Een virtuele glazen bol

Virtual Smart City Labs brengt in kaart wat al die verschillende klimaatinitiatieven nou precies bijdragen aan de energietransitie.

Lees verder >
Onze Auto

Minder stilstaan én minder kilometers

OnzeAuto is een platform om auto’s te delen binnen besloten kring. Hiermee kunnen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen samen een auto delen en met de app worden alle ritten bijgehouden, de verzekering geregeld en alle kosten onderling verrekend.

Lees verder >
SOLID

Circulaire brandstof van ijzer

Team SOLID is een studententeam binnen de TU/e, waarbinnen 32 studenten onderzoek doen naar het gebruiken van ijzerpoeder als brandstof.

Lees verder >
Zonnescan Brabant

Zonnescan Brabant

Brabanders zijn massaal op zoek naar informatie over zonnepanelen op hun dak. Dat blijkt uit cijfers van de provincie Noord-Brabant. Zonnescanbrabant.nl geeft voor ieder gebouw in Brabant inzicht in de kansen voor zonnepanelen.

Lees verder >
SMARTCirculair Challenge

Vernieuwende jonge MBO-techniektoppers!

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die werken aan het versnellen van de energietransitie. SMARTCirculair wil een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn en hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!

Lees verder >
Eysing e-moped

Duurzaamheid van nu met een retro design

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe marktcategorie. “Het is onze missie om de perfecte balans te vinden tussen innovatie en tijdloos design”.

Lees verder >
Stroomweide

Samen oogsten we de zon

Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen dak toch kunnen investeren in duurzame lokaal opgewekte energie en hier bovendien ook nog financieel voordeel van hebben.

Lees verder >
Lightyear

Elektrisch rijden op zonne-energie

Elektrische auto’s bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. De ontwikkelaars van Lightyear zijn sterk gemotiveerd om de wereldwijde introductie van elektrische auto’s te versnellen.

Lees verder >
#Verduursamen challenge

Ga de uitdaging aan en win met jouw school!

De VerduurSamen! Challenge is een prachtig initiatief van drie middelbare scholieren uit Brabant. Zij zien in dat de aarde in gevaar is en om de koers veranderen, roepen ze andere scholieren op om met hun middelbare school mee te doen.

Lees verder >
Energiek Moerdijk

Energiecoöperatie van en voor de bewoners van de gemeente Moerdijk

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je bedrijf, clubgebouw, school of huis op orde is.
Ontdek de energiebesparingsmogelijkheden van Energiek Moerdijk voor jouw situatie.

Lees verder >

Energiemakers

Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

"Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar samen versnellen."

Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

“Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

"Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

“De energietransitie: we doen het samen!”

Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

Aukje Kuypers - Ondernemer

"Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

"De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

"Aan de slag!"

Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

"Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

Timmy de Vos - E-Waste Race

“Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

Duurzame technologie kan ook sexy zijn

Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

“Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

Antoine Post en Team Casa - Team CASA

"Van alle mooie techniek die je in vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften ziet, moet er zoveel mogelijk in betaalbare woningen terecht komen"

Team CASA heeft de CASA 1.0 ontworpen en gebouwd: een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale woningbouw in Nederland. Aan het project hebben meer dan 100 studenten bijgedragen. Daarnaast stelden meer dan 100 bedrijven kennis, materialen of mensen ter beschikking om het project succesvol af te ronden. De CASA 1.0 staat sinds vorig jaar in Brainport Smart District in Helmond.

Thomas Haitsma - Trainee Waterbeleid & Plannen

"Wij geloven dat beleid sterker wordt door jongerenparticipatie."

Jong RES Nederland zet zich in om de stem van jongeren mee te laten klinken in de Regionale Energiestrategieën (RES). Deze strategieën bepalen hoe de energietransitie tot en met 2030 in elke gemeente uitgevoerd gaat worden. Hoe worden onze woningen verwarmd, waar wordt energie opgewekt en hoe gaat dat gebeuren? Het is de jongere generatie die hiervan veel gaat meemaken. Jongeren en jong-werkenden hebben dus belang bij toekomstbestendig beleid. Het gaat immers om hun (toekomstige) leefomgeving en energievoorziening. Belangrijke keuzes daarover worden nu gemaakt.

Cees van Nimwegen - CESAR Warmteaccu

"Door energie op te slaan, kunnen we deze gebruiken wanneer we het nodig hebben"

De CESAR warmteaccu die door Cees van Nimwegen is ontwikkeld, kan duurzaam opgewekte energie opslaan in de vorm van warmte. Dit kan een oplossing betekenen voor piek en dal energievraag en -opwekking. Bovendien zit door de grote toename van zowel de afname van elektriciteit (o.a. door elektrische auto's) als het aanbod (duurzame energie), het energienet op het randje van wat het nog aankan. De warmteaccu van Cees van Nimwegen kan overtollige elektriciteit opslaan in de vorm van warmte die later gebruikt kan worden om woningen te verwarmen.

Johan Jansen - LocalTea

"Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

Dionne Oomen - LocalTea

“Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

Claudia van Riet - Solar Meet

"The best way to predict your future is to create it"

Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

Patrick Bekkers - Duurzaamheidspark Oss

Onze filosofie is ‘Groentestroom’: stroom aan de bovenkant, gewassen aan de onderkant.

Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

Rogier Mul - Duurzaamheidspark Oss

"Als je innoveert, is het belangrijk om met je idee door te gaan en je niet tegen te laten houden door de beste stuurlui aan wal"

Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

Jolanda Bekkers - Duurzaamheidspark Oss

Het kost veel energie, maar het levert ook heel veel energie op!

Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

“Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

Ad Vlems - Ecodorp Boekel

Bernice Kamphuis - Struikroven

"Struikroven moet een vast onderdeel worden van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland."

Ik ben Bernice Kamphuis, initiatiefnemer en directeur van Stichting Struikroven. In opdracht van gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties, redden wij groen dat anders op de composthoop zou belanden. Altijd samen met omwonenden of met de toekomstige bewoners, die zo meteen een binding met hun nieuwe woonplek krijgen. Daarnaast ben ik opbouwwerker en o.a. gespecialiseerd in sociale duurzaamheid in buurten. Ik begeleid bewoners en buurtinitiatieven die actief zijn in de energietransitie, met alle uitdagingen die daarbij horen. Zo probeer ik het sociaal en ruimtelijk domein samen te brengen en gemeente en buurten beter met elkaar te laten samenwerken.

Debbie Mous en Karlijn Arkesteijn - WoonWensCoach

Yvette Estourgie - Symbiosis4Growth

"Het is belangrijk dat het MKB rest-en bijstromen als waardevolle grondstof gaat zien"

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Doel is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie.

Sape de Haan - Symbiosis4Growth

"De inzet van restwarmte verlaagt niet alleen de CO2 uitstoot, maar bespaart ook onverwacht veel op de kosten van aardgas"

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Doel is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie.

Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord -

‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

"Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

Maak de stap, begin gewoon!

Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

Sofie Ebben - Energy Challenges

"Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

Eric Spithoven - Coördinator Ontzorgingsloket

“Heb je vragen of plannen met betrekking tot de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed? Het Ontzorgingloket helpt!”

Nederland gaat van het aardgas af. Ook het maatschappelijk vastgoed moet stappen zetten richting verduurzaming. We snappen heel goed dat eigenaren van maatschappelijk vastgoed andere dingen aan hun hoofd hebben. Daarom is het Ontzorgingsloket zo mooi. Onze energiecoaches en projectfacilitators helpen met coaching, maken energiescans en ondersteunen de vastgoedeigenaar richting de uitvoering.

Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

"Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

Inge van Beek en Kees Oomen - VvE Transitie Centrum Brabant

"Door energie te geven, krijg je energie terug! Zo is het ook bij VvE’s"

Het VvE Transitiecentrum Brabant is het centrale loket in de provincie Noord-Brabant waar VvE’s terecht met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. Het VTCB is een samenwerking van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.

Esther Bulkens - Programmaleider Stérk. Brabant

"Een community voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen, draagt blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant".

Stérk.Brabant brengt vraag en aanbod van burgerinitiatieven en (sociale) impact ondernemingen samen. De community zorgt voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen. Samen maken we het verschil voor degenen die dat nodig hebben. Zo dragen we blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant. Een Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

Geert Wilms - Landbouw Innovatie Brabant (LIB)

Iedereen met een goed idee om de land- of tuinbouw duurzaam te innoveren, is van harte welkom. Gewoon even bellen of mailen!

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (Stuurgroep LIB) is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het doel van Stuurgroep LIB is gezamenlijk te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw, die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.

Naud Loomans - Virtual Smart City Labs

"Met interactieve virtuele proeftuinen maken we de energie transitie leuk!"

Mensen kunnen het energie systeem van de toekomst naar eigen normen en waarden inrichten, en hierover met elkaar in discussie gaan om tot een breed gedragen systeem te komen.

Auke Hoekstra - Virtual Smart City Labs

“De overstap van fossiele energie naar eeuwigdurende overvloedige goedkope duurzame energie is geen probleem maar een avontuur. We gaan de wereld mooier maken!”

Door kennis van verschillende onderzoeksgebieden samen te brengen in onze "Virtual Labs" kunnen we grip krijgen op complexe vraagstukken in de energietransitie.

Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

"Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

"Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

Raymond Vergouwe - V2X charger

"The energy transition require safety strategies to guarantee the safe use of electricity and process within the application. Find out today what will not happen tomorrow"

Bender B.V. is een fabrikant van zeer geavanceerde producten en systemen om wereldwijd processen, mensen en installaties te beschermen, speciaal gericht op elektrische veiligheid en continuïteit van het proces waarbij wij ons onder meer bezighouden met de energietransitie. Denk aan elektrische voertuigen (EV’s) voor op de openbare weg, maar bijvoorbeeld ook elektrisch grondverzetmaterieel. Verder adviseer ik over laadinfrastructuur en energieopslagsystemen.

Pierre Bos - Peel Natuurdorpen

"Peel Natuurdorpen biedt toekomst voor boeren, de natuur én woningzoekenden"

Natuur, landbouw en wonen samen laten komen in een landschap waar wij allen trots op zijn en graag aan anderen laten zien. Boer en burger, zij aan zij voor een goed leven in de Peel.

Annie Martens - Peel Natuurdorpen

"Verschillende maatschappelijke problemen oplossen en een prettige woon-werkomgeving in onze Peel creëren. Het kan gewoon!"

De vele kansen die het Peel Natuurdorpen project biedt om in één klap verschillende maatschappelijke problemen op te lossen en daardoor mee te kunnen werken aan een prettige woon-werk omgeving in onze Peel, geven mij een ongekende drive.

Jan Ottens - Peel Natuurdorpen

"We creëren een uniek boeren cultuur/natuur landschap"

Want (vergis je niet) een fraai boeren cultuur/natuur landschap is echt het énige streekproduct dat nooit wereldwijd te koop komt!

Voltgoed - Voltgoed

“Voor iedereen een duurzaam leefbaar klimaat, dat is onze missie.”

TU/e studenten Horst Fietje, Stan Hoppenreijs en Jasper Verhoeve streven met hun start-up Voltgoed naar meer flexibel gebruik van duurzame energie.

Prof. Gerard De Leede - Solarge: lichtgewicht solar technologie

"Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."

Marian van Weert - Beleidsmedewerker duurzaamheid Meierijstad

"We hebben iedereen nodig op weg naar een duurzame toekomst"

Wij beseffen als gemeente dat we de uitdaging om te komen tot een duurzame toekomst niet alleen aan moeten gaan. We willen daar onze inwoners en de diverse belangengroepen als ondernemers, milieugroepen, buurtraden bij betrekken.