Projecten

Met Brabant geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk die de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  • Zichtbaarheid
  • Challenges
  • Initiatieven
Voltgoed

Voltgoed reguleert warmtepompen voor efficiënt gebruik van duurzame energie

Vraag en aanbod van energie lopen op verschillende momenten sterk uiteen. Voltgoed ontwikkelt een techniek waarmee het gebruik van warmtepompen gereguleerd kan worden zodat deze geactiveerd worden wanneer er veel aanbod van duurzame energie is (als het waait of de zon schijnt) en uitschakelen wanneer er minder energie wordt opgewekt. Daardoor gaat er geen ongebruikte duurzame energie verloren.

Lees verder >
VvE Transitie Centrum Brabant

VvE’s als voortrekkers in het verduurzamen van woningen

Het VvE Transitiecentrum Brabant is het centrale loket in de provincie Noord-Brabant waar VvE’s terecht kunnen met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. Het VTCB is een samenwerking van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.

Lees verder >
Zorgwoning ‘Pim Senior’

Een bijzondere én duurzame kijk op zorg voor dementerende ouderen.

15 jaar geleden zijn Ton en Linda van de Veer stichting Pim begonnen om de zorg voor hun gehandicapte zoon en kinderen in een vergelijkbare situatie te personaliseren. Toen Ton zag dat zijn moeder dementerend werd, deed hij hetzelfde voor dementerende ouderen en zo is Pim Senior ontstaan. Een nieuw gebouwde woning voor 56 dementerende ouderen die 24 uur per dag, 7 dagen per week professionele zorg krijgen.

 

 

Lees verder >
Peel Natuurdorpen

Fijn, klein wonen midden in de nieuwe natuur, op boerenland

Peel Natuurdorpen biedt toekomst voor boeren, de natuur én woningzoekenden.
Lees verder >
Recycled batterij-opslagsysteem

Hergebruik oude batterijen tot recycled batterij-opslag

ELEO en Circular Energy Solutions ontwikkelen een methode om van oude batterijen een betaalbaar batterij-opslagsysteem te ontwikkelen (ReLi-ion). Tijdens een demonstratie hebben ze laten zien dat hun batterijsysteem veilig is en werkt. Met hergebruikte batterijen hebben zij een accu-pack ontwikkeld dat met twee zonnepanelen een bouwkeet voorzag van stroom.

Lees verder >
Stem van de Kinderen

De 'andere kijk' van kinderen op energie

De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

Lees verder >
VANTOT Sunseeker

De duurzame lamp die volgt

VANTOT is de collectieve naam voor het werk van Ester Jongsma en Sam van Gurp, met hun ontembare drive om te creëren en innoveren. Werkzaam vanuit de ‘slimste’ vierkante kilometer van Europa, Eindhove, is VANTOT gespecialiseerd in het vertalen van innovatieve en experimentele ideeën naar verfrissende applicaties, producten en installaties.

Lees verder >
Traais Energie Collectief

Terheijden volledig energieneutraal

Het Traais Energie Collectief is een coöperatie door en voor burgers. Met het collectief nemen de inwoners van Terheijden het heft in eigen handen door zelf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten en zijn ze voor onze energievoorziening niet langer afhankelijk van grote energiebedrijven. Zo houden ze zelf de regie over hun eigen lokale energievoorziening en dragen bij aan een duurzame wereld.

Lees verder >
LocalTea

Ervaar wat echte oorspronkelijke thee voor je doet

Ondernemers Johan Jansen en Dionne Oomen kweken met hun bedrijf LocalTea in Nederland theeplanten en maken thee op de oorspronkelijke Chinese wijze. Naast een mooi product levert dat natuurlijk ook enorm veel duurzame voordelen op.

Lees verder >
Solar Meet

Goedgekeurde subsidie voor buitenwerkplek op zonne-energie!

Claudia van Riet is industrieel ontwerper en oprichter van ontwerpbureau Fix. Bureau Fix richt zich op energiewinning en oplossingen om milieugericht producten te ontwikkelen. Bureau Fix neemt de verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en duurzame materialen te gebruiken. Om zo het goede voorbeeld geven en bewustwording te creëren in de omgeving.

Lees verder >
DENS Klimaatneutraal aggregaat

Klimaatneutraal aggregaat? DENS heeft ‘m ontwikkeld!

DENS is ontstaan vanuit voormalig studententeam TeamFAST. Inmiddels is deze startup doorgegroeid naar een techbedrijf met 24 werknemers. Wij gingen in gesprek met Max Aerts, mede-oprichter DENS.

Lees verder >
Duurzaamheidspark Oss

Landbouwgrond krijgt een dubbele functie.

Het Duurzaamheidspark is een initiatief van Patrick en Jolanda Bekkers. Patrick en Jolanda zijn al jaren actief in de werkkledingbranche met hun bedrijf Bestex Fabricage B.V., een groothandel voor en producent van werkkleding. In het kader van maatschappelijk ondernemen hebben Patrick en Jolanda eind 2019 de teeltondersteunende voorziening duurzaamheidspark uitgevonden. Het doel hiervan is om het opwekken van groene stroom en landbouw te combineren, zodat landbouwgrond een dubbele functie krijgt. Nu is het hun doel om komende jaren binnen het bouwblok te testen of dit haalbaar is.

Lees verder >
Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

Een duurzaamheidsplan waar iedere woningeigenaar mee verder kan

Provincie Noord-Brabant en Enpuls hebben samen het programma Sociale Innovatie. Een challenge waarbij zij met maar liefst 16 pilots, kennis en ervaring willen opdoen om alle Brabanders mee te kunnen laten doen met de energietransitie.

Lees verder >
Vlees of plant?

Wat levert het op als jij (tijdelijk) geen vlees eet?

Jan Peter van Irsel, Susan Mechitaryan en Sep Wittenbols geven inzicht in het effect van (tijdelijk) minder vlees eten.

Lees verder >
Ecodorp Boekel

Als eerste volledig verwarmd door basalt

Cees van Nimwegen ontwikkelde een methode waarmee duurzame energie die over is, in de vorm van warmte kan worden opgeslagen in basalt, een steensoort. Zo dient het basalt als een warmte-batterij.

Lees verder >
EIRES

Het instituut voor hernieuwbare energie dat ons dichter bij de oplossing brengt

EIRES doet onderzoek aan systemen voor materialen, processen en technieken om energie duurzamer te maken. Door nieuwe manieren te vinden om energie om te zetten en op te slaan, dragen we bij aan de grote uitdaging genaamd de energietransitie.

Lees verder >
Hendriks SGR

Zo circulair, duurzaam én betaalbaar is het kantoorpand van Hendriks SGR

Hendriks SGR geeft een andere kijk op het onderhouden van gebouwen. In alles wat zij doen, zijn ze bewust duurzaam. Hiermee geven ze een nieuw geluid aan de vastgoed branche.

Lees verder >
Procomat

WasteMate. De slimme duurzame afvalbak

Procomat draagt met hoogwaardige technologie bij aan het verminderen van zwerfafval door het inzamelingsproces efficiënter en gemakkelijker te maken. Bovendien wordt er flink bespaard op kosten en CO2-uitstoot. Met hun uitgebreide ervaring in elektronica, productie en marketing heeft Procomat de slimme afvalbak ontwikkeld die geheel zelfstandig werkt op zonne-energie.
 
Lees verder >
Solarix gevel zonnepanelen

De gevel van Kuijpers Installaties is één groot design zonnepaneel van Studio Solarix

Studio Solarix is gedreven om gevels te ontwikkelen waar esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. Innovatieve ontwikkelingen voor het kleuren van energie opwekkende gevelpanelen met veel aandacht voor de juiste opbouw en materialisatie van de kleuren in combinatie met hoge opbrengsten van de zonnepanelen.

Lees verder >
Alliantie Klimaatactie

Jouw bedrijf CO2-neutraal

De Alliantie Klimaatactie is er speciaal voor het MKB, om ondernemers te helpen met het CO2-neutraal maken van hun bedrijf.

Lees verder >
Energy Challenges

Kinderen verduurzamen hun eigen school

Energy Challenges daagt kinderen op basisscholen en middelbare scholen uit om campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid. Spelenderwijs doen de kinderen onderzoek naar verschillende thema’s op het gebied van energiebesparing.

Lees verder >
Circulaire auto Luca

TU/Ecomotive pakt het steeds groter wordende afvalprobleem aan

Met een wereldpopulatie van 7.75 miljard mensen die naar verwachting zal groeien naar 10 miljard in 2050, verbruiken we ontzettend veel grondstoffen, waarvan het meeste na kort gebruik weer wordt weggegooid. TU/ecomotive gelooft dat het afval gebruikt kan worden als een waardevol materiaal voor veel toepassingen.

Lees verder >
Schooldakrevolutie

Wat is Schooldakrevolutie?

Gijs van de Laar van Schooldakrevolutie gaat de strijd aan tegen lege schooldaken. Zijn missie is om ieder schooldak in Nederland te voorzien van zonnepanelen en hiermee een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Lees verder >
KEBL fietsverlichting

Duurzaamheid en veiligheid in één slimme oplossing

Een jaar geleden zijn studenten van TU/e begonnen aan de ontwikkeling van een vernuftig nieuw product: het KEBL fietslampje. Met hun idee wonnen zij meerdere prijzen binnen de TU/e contest: de Online Audience Price en ASML Makers Awards.

Lees verder >
073Elektrisch

Over mensen en deelmobiliteit

Elektrische auto’s nemen langzaam maar zeker de wegen over. Een partij die hieraan bijdraagt is 073elektrisch. Dit initiatief maakt elektrisch rijden toegankelijk én draagt bij aan het stukje bewustwording en gedragsverandering, door deelauto’s aan te bieden in Brabant.

Lees verder >
IM Efficiency

Vrachtwagens op zonne-energie

Vrachtwagens hebben een groot dakoppervlak waar makkelijk zonnepanelen op kunnen! Dit idee bracht start-up IM Efficiency tot werkelijkheid. Ze hebben hun pilot nu geïnstalleerd bij Vos Logistics en hopen in de toekomst alle vrachtwagens op zonne-energie te laten rijden. Wij interviewden Martijn Ildiz van IM Effciency en Eveline Vermeulen van Vos Logistics Solutions over hun samenwerking.

 

Voor meer info over IM Efficiency kijk op de website.

Lees verder >
E-Waste Race

Duurzaamheid, maar dan leuk en leerzaam

De E-Waste Race is een initiatief waarbij scholieren elektronische apparaten inzamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden.

Lees verder >
VICOE

Bodemgezondheid en biodiversiteit

VICOE (Vitale Circulaire Organische Economie) zet zich in voor een vitale bodem die rijk is aan voedingsstoffen, zodat groei gestimuleerd wordt. Hiermee helpen zij boeren en tuinders om duurzaam te telen, kweken en te verbouwen.

Lees verder >
Virtual Smart City Labs

Een virtuele glazen bol

Virtual Smart City Labs brengt in kaart wat al die verschillende klimaatinitiatieven nou precies bijdragen aan de energietransitie.

Lees verder >
Onze Auto

Minder stilstaan én minder kilometers

OnzeAuto is een platform om auto’s te delen binnen besloten kring. Hiermee kunnen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen samen een auto delen en met de app worden alle ritten bijgehouden, de verzekering geregeld en alle kosten onderling verrekend.

Lees verder >
SOLID

Circulaire brandstof van ijzer

Team SOLID is een studententeam binnen de TU/e, waarbinnen 32 studenten onderzoek doen naar het gebruiken van ijzerpoeder als brandstof.

Lees verder >
Zonnescan Brabant

Zonnescan Brabant

Brabanders zijn massaal op zoek naar informatie over zonnepanelen op hun dak. Dat blijkt uit cijfers van de provincie Noord-Brabant. Zonnescanbrabant.nl geeft voor ieder gebouw in Brabant inzicht in de kansen voor zonnepanelen.

Lees verder >
SMARTCirculair Challenge

Vernieuwende jonge MBO-techniektoppers!

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die werken aan het versnellen van de energietransitie. SMARTCirculair wil een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn en hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!

Lees verder >
Eysing e-moped

Duurzaamheid van nu met een retro design

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe marktcategorie. “Het is onze missie om de perfecte balans te vinden tussen innovatie en tijdloos design”.

Lees verder >
Stroomweide

Samen oogsten we de zon

Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen dak toch kunnen investeren in duurzame lokaal opgewekte energie en hier bovendien ook nog financieel voordeel van hebben.

Lees verder >
Lightyear

Elektrisch rijden op zonne-energie

Elektrische auto’s bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. De ontwikkelaars van Lightyear zijn sterk gemotiveerd om de wereldwijde introductie van elektrische auto’s te versnellen.

Lees verder >
#Verduursamen challenge

Ga de uitdaging aan en win met jouw school!

De VerduurSamen! Challenge is een prachtig initiatief van drie middelbare scholieren uit Brabant. Zij zien in dat de aarde in gevaar is en om de koers veranderen, roepen ze andere scholieren op om met hun middelbare school mee te doen.

Lees verder >
Energiek Moerdijk

Energiecoöperatie van en voor de bewoners van de gemeente Moerdijk

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je bedrijf, clubgebouw, school of huis op orde is.
Ontdek de energiebesparingsmogelijkheden van Energiek Moerdijk voor jouw situatie.

Lees verder >

Energiemakers

Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

"Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar haar samen versnellen."

Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

“Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

"Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

“De energietransitie: we doen het samen!”

Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

Aukje Kuypers - Ondernemer

"Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

"De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

"Aan de slag!"

Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

"Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

Timmy de Vos - E-Waste Race

“Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

Duurzame technologie kan ook sexy zijn

Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

“Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

Johan Jansen - LocalTea

"Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

Dionne Oomen - LocalTea

“Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

Claudia van Riet - Solar Meet

"The best way to predict your future is to create it"

Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

“Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord -

‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

"Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

Maak de stap, begin gewoon!

Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

Sofie Ebben - Energy Challenges

"Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

"Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

Inge van Beek en Kees Oomen - VvE Transitie Centrum Brabant

"Door energie te geven, krijg je energie terug! Zo is het ook bij VvE’s"

Het VvE Transitiecentrum Brabant is het centrale loket in de provincie Noord-Brabant waar VvE’s terecht met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. Het VTCB is een samenwerking van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.

Esther Bulkens - Programmaleider Stérk. Brabant

"Een community voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen, draagt blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant".

Stérk.Brabant brengt vraag en aanbod van burgerinitiatieven en (sociale) impact ondernemingen samen. De community zorgt voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen. Samen maken we het verschil voor degenen die dat nodig hebben. Zo dragen we blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant. Een Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

Auke Hoekstra - Virtual Smart City Labs

“De overstap van fossiele energie naar eeuwigdurende overvloedige goedkope duurzame energie is geen probleem maar een avontuur. We gaan de wereld mooier maken!”

Door kennis van verschillende onderzoeksgebieden samen te brengen in onze "Virtual Labs" kunnen we grip krijgen op complexe vraagstukken in de energietransitie.

Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

"Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

"Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

Voltgoed - Voltgoed

“Voor iedereen een duurzaam leefbaar klimaat, dat is onze missie.”

TU/e studenten Horst Fietje, Stan Hoppenreijs en Jasper Verhoeve streven met hun start-up Voltgoed naar meer flexibel gebruik van duurzame energie.

Prof. Gerard De Leede - Solarge: lichtgewicht solar technologie

"Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."