Project - Initiatief
Als eerste volledig verwarmd door basalt
Groene energie is essentieel voor het mogelijk maken van de energietransitie. Maar bij de groeiende vraag naar groene stroom, komen nieuwe problemen kijken. Een belangrijk probleem waar we mee kampen is de vraag: hoe slaan we de groene stroom op? Cees van Nimwegen heeft hier een oplossing voor. Cees is uitvinder en is samen met zijn partner Gonnie een absoluut power koppel, dat samen de strijd aangaat om deze uitvinding groot te maken. Wij mochten hen interviewen.
Hallo Cees, vertel eens! Hoe is jouw uitvinding tot stand gekomen?
Nadat ik jaren voor Philips gewerkt heb, ben ik voor mezelf begonnen en ontwikkelde ik apparatuur om CD’s en DVD’s te masteren. Dit werd een groot succes, tot in 2002 mijn bedrijf werd overgenomen door een Duits beursgenoteerd bedrijf. Sindsdien had ik tijd over en begon ik me te verdiepen in duurzame energie. Ik zocht naar een manier om deze energie op te slaan en kwam er al snel achter dat mijn eerste idee, namelijk het opslaan in water, niet ging werken. Water kookt namelijk al bij 100 graden, dus je kan nooit hoger gaan dan dat. Daarom zijn we overgestapt op basalt, waardoor een veel hogere temperatuur kan worden bereikt. De opslagcapaciteit per m3 is hiermee 4x zo groot.
Hoe werkt het dan precies?
Wanneer je duurzame energie overhoudt, kan je de warmte opslaan in basalt, een steensoort. In de basalt is een buizensysteem geplaatst dat gebruikt wordt voor opwarming, herverdeling en afgifte van de opgeslagen warmte. Door de elektriciteit op de buizen te zetten ontstaat door de weerstand warmte. zoals de gloeispiralen van een welbekend straalkacheltje met spiralen. Door lucht door de buizen te blazen kan de opgewarmde lucht in een warmtewisselaar de warmte afgeven aan het water. Dit water wordt via een warmtenet gebruikt voor bijvoorbeeld vloerverwarming maar werkt ook bij een traditionele verwarming met radiatoren. Zo dient het basalt als een warmte-batterij.
Voor wie is dit interessant?
Met deze warmte opslag kan je hele woonwijken voorzien van warmte. Wat wel een belangrijk punt is, is dat dit alleen op rendabele wijze werkt bij een minimale warmtebehoefte van 10.000 m3 gas. Wanneer de Basalt Accu te klein is, verliest het te snel zijn warmte en heb je dus een heel laag rendement. Daarom werkt het bij uitstek goed bij nieuwbouwwijken. Deze kunnen dan volledig verwarmd worden door dit systeem en volledig uitstootvrij zijn. En het handige hieraan is dat het een eenmalige investering vraagt, het systeem vraagt verder geen onderhoud, kent weinig operationele kosten en kan niet kapot.
Wat zijn de volgende stappen?
We hebben het systeem al volledig getest en het werkt naar verwachting. Dit jaar gaan we de Basalt Accu plaatsen in Ecodorp Boekel, dit zal de eerste plek worden die op deze uitvinding zal draaien. We zijn daarnaast ook bezig met het ontwikkelen van een modulair systeem, waarbij je 3000 kWh opslagcapaciteit hebt bij een module van 10 m3. Daarbij kunnen de systemen op elkaar gestapeld worden. Hierdoor kan je het elders produceren en vervolgens naar locatie transporteren, waardoor het een stuk goedkoper wordt.
En waarom is dit zo belangrijk?
Met de toenemende productie van zonne- en windenergie is het aanbod op de piekmomenten te hoog. Het huidige elektriciteitsnet kan dit nu al vaak niet aan; zeker niet in landelijke gebieden. Een plan dat nu op tafel ligt is het verzwaren van het elektriciteitsnet.
Dit is niet alleen een enorme kostenpost, maar ook nog eens een uitnodiging voor heel Nederland om meer energie te verbruiken. Terwijl minder energie gebruiken de boodschap zou moeten zijn. Het net vergroten kost alleen al in Noord-Brabant één miljard. Een andere optie is: alle overtollige energie in de vorm van warmte opslaan in Basalt Accu’s, dus decentraal en zo goed mogelijk in de buurt van woonwijken. De kosten hiervoor zijn vele malen lager en het is direct realiseerbaar.