Project - Zichtbaarheid

Delen
 • LinkedIn
 • Whatsapp
 • Facebook
 • Twitter

Goedgekeurde subsidie voor buitenwerkplek op zonne-energie!

In oktober is onze nieuwe subsidieregeling Brabant geeft Energie van start gegaan. De eerste goedgekeurde aanvraag is die van Claudia van Riet. Zij is bezig met het ontwikkelen van een prototype voor de Solar Meet, een buitenwerkplek welke door middel van zonne-energie wordt voorzien van WiFi en oplaadpunten voor onder andere laptops en telefoons. Wij mochten niet alleen Claudia interviewen, maar ook de mensen die vanuit de provincie subsidieaanvragen mede begeleiden: Karlijn Fidder en Joost Kruikemeier.

 

Hoi Claudia, stel jezelf eens voor! Wie ben je en wat doe je?

 

Ik ben Claudia van Riet, industrieel ontwerper en oprichter van ontwerpbureau Fix. Tijdens mijn studie aan de TU Delft ontstond mijn bewustwording van hoe we omgaan met grondstoffen en wat hier de schade van is aan het milieu. Ik verdiepte me steeds meer in energiewinning en oplossingen, om milieugericht producten te ontwikkelen. Als ontwerper sta je namelijk aan de grond van dit probleem, dus het is mijn verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en duurzame materialen te gebruiken. Zo kan ik het goede voorbeeld geven en bewustwording creëren in de omgeving.

 

Hoe doe je dit dan precies?

 

Ik heb een collectie aan duurzame objecten ontwikkeld voor openbare ruimtes; van parkbankjes en picknicktafels tot aan speeltoestellen. Wat deze objecten interessant maakt zijn de oplaadpunten die van stroom worden voorzien door zonnepanelen. Hierdoor speel je in op een aantal belangrijke behoeften, namelijk dat we altijd mobiel en bereikbaar willen zijn. Door deze zelfvoorzienende banken met oplaadmogelijkheid geef je mensen niet alleen de mogelijkheid om in de openbare ruimtes een telefoon of elektrische fiets op te laden, maar creëer je ook zichtbaarheid voor duurzame energieopwekking.

 

Je bent nu bezig met het ontwikkelen van een prototype voor de Solar Meet. Kan je hier meer over vertellen?

 

Sinds corona is uitgebroken moeten we massaal thuis werken, wat ervoor zorgt dat we niet meer samen kunnen vergaderen en weinig buiten komen. Dit bracht me op het idee om de Solar Bench door te ontwikkelen tot een sta-werktafel, genaamd Solar Meet. Dit wordt een bureau waar je met meerdere mensen aan kan werken of vergaderen, geheel veilig in de buitenlucht. Zo krijgt men meer beweging (want staan is beter dan zitten) en frisse lucht, wat resulteert in een actiever en creatiever brein. Het bureau wordt niet alleen voorzien van meerdere oplaadpunten voor laptops en telefoons, maar ook van WiFi en de mogelijkheid wordt onderzocht om alles te koppelen aan je telefoon, zodat je hem kan activeren en via een app kan reserveren.

 

De komende maanden gaan we het prototype testen, in een kantoortuin van een bedrijf of op een campus. Hierbij zal worden onderzocht wat het werknemers (en daardoor het bedrijf) oplevert. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich hier nog voor aanmelden.

 

De subsidieaanvraag voor Solar Meet is de eerste goedgekeurde subsidie Brabant geeft Energie van de ronde die sinds oktober 2020 open staat. Deze is mede begeleid door Joost en Karlijn. Wat was jullie eerste gedachte bij het zien van deze aanvraag?

 

Joost: Een subsidieaanvraag moet aan een aantal criteria voldoen; het moet innovatief zijn, energiebesparend, mogelijkheid hebben tot opschalen, de energietransitie versnellen en een samenwerking met meerdere partijen zijn. Als subsidiebehandelaar is het mijn taak om aanvragen aan de hand hiervan te beoordelen en af te handelen. Toen we de aanvraag van Claudia binnenkregen was mijn interesse meteen gewekt. Naast de vraag of het project wel of niet geschikt is om in aanmerking te komen voor de subsidie, had ik ook op persoonlijk vlak meteen al oor naar dit idee. Ik denk dat het een slimme, innovatieve en leuke oplossing is voor een probleem waar iedereen mee te maken heeft. Zelf zou ik dolgraag aan zo’n tafel werken en ik zie om me heen dat veel bedrijven ook bezig zijn met manieren vinden om het nieuwe werken mogelijk te maken.

 

Karlijn: Daar sluit ik me volledig bij aan. Ik denk dat deze innovatie enorm waardevol is om als buitenwerkruimte bij bedrijven neer te zetten, maar ook in het centrum van de stad. Mobiel en bereikbaar zijn is geen luxe maar een steeds meer een vereiste van de samenleving. Je hebt dus overal stroom nodig, ook als je buiten bent. We hebben met zijn allen een grote kluif aan het duurzamer maken van wonen, werken en mobiliteit.Dit is een slimme oplossing die ook nog eens bijdraagt aan de zichtbaarheid van de energietransitie. Je ziet namelijk direct hoe je telefoon wordt opgeladen door zonnepanelen. Dit maakt het wat mij betreft ook een stukje leuker; zichtbaar maken waar onze energie vandaan kan komen!

 

Een subsidie aanvragen is soms best lastig. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is voor jullie de waarde van Brabant geeft Energie?

 

Joost: We zijn nu een jaar of drie met deze subsidieregeling bezig en we zijn het aanvraagproces steeds verder aan het ontwikkelen en verbeteren, wat het voor ons achter de schermen efficiënter maakt om een aanvraag af te handelen. Brabant geeft Energie werkt als verlengde voor ons. Vanuit de stichting Brabant geeft Energie worden aanvragen al een heel eind getoetst en zo nodig op weg geholpen om ons deel sneller en makkelijker te verwerken; alle aanvullende vragen die wij mogelijk zouden kunnen stellen heeft zij op voorhand al getackeld. Brabant geeft Energie maakt de stap tussen initiatief en provincie zo een stuk kleiner.

 

Karlijn: Daarnaast is het netwerk super handig. Zo maak je makkelijk de koppeling tussen ideeën, initiatiefnemers en de provincie. Dit vinden we erg belangrijk, want subsidies aanvragen is nou eenmaal lastig en ingewikkeld. We willen mensen niet laten afschrikken en hierdoor ideeën mislopen. Er zijn zo veel goede ideeën die echt de moeite waard zijn, deze willen we een kans geven! Daarom wil ik iedereen die een goed idee heeft adviseren om contact op te nemen met Minke. Laat haar dat zetje in de juiste richting geven zodat we werk kunnen maken van jouw idee!

Stuur een reactie


  Solar Meet

  Claudia van Riet is industrieel ontwerper en oprichter van ontwerpbureau Fix. Bureau Fix richt zich op energiewinning en oplossingen om milieugericht producten te ontwikkelen. Bureau Fix neemt de verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en duurzame materialen te gebruiken. Om zo het goede voorbeeld geven en bewustwording te creëren in de omgeving.

  Claudia van Riet Oprichter bureau Fix, ontwerper - Solar Meet

  Eindhoven

  Delen
  • LinkedIn
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter

  Vergelijkbare projecten

  Traais Energie Collectief
  LocalTea
  DENS Klimaatneutraal aggregaat

  Energiemakers

  Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

  "Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar haar samen versnellen."

  Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

  Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

  “Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

  Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

  "Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

  Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

  Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

  “De energietransitie: we doen het samen!”

  Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

  Aukje Kuypers - Ondernemer

  "Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

  Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

  Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

  "De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

  Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

  Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

  "Aan de slag!"

  Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

  Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

  "Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

  Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

  Timmy de Vos - E-Waste Race

  “Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

  Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

  TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

  Duurzame technologie kan ook sexy zijn

  Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

  Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

  “Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

  Johan Jansen - LocalTea

  "Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

  Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

  Dionne Oomen - LocalTea

  “Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

  Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

  Claudia van Riet - Solar Meet

  "The best way to predict your future is to create it"

  Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

  Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

  “Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

  Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

  Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord -

  ‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

  Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

  Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

  "Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

  Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

  Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

  Maak de stap, begin gewoon!

  Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

  Sofie Ebben - Energy Challenges

  "Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

  Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

  Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

  ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

  Esther Bulkens - Programmaleider Stérk. Brabant

  "Een community voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen, draagt blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant".

  Stérk.Brabant brengt vraag en aanbod van burgerinitiatieven en (sociale) impact ondernemingen samen. De community zorgt voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen. Samen maken we het verschil voor degenen die dat nodig hebben. Zo dragen we blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant. Een Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

  Auke Hoekstra - Virtual Smart City Labs

  “De overstap van fossiele energie naar eeuwigdurende overvloedige goedkope duurzame energie is geen probleem maar een avontuur. We gaan de wereld mooier maken!”

  Door kennis van verschillende onderzoeksgebieden samen te brengen in onze "Virtual Labs" kunnen we grip krijgen op complexe vraagstukken in de energietransitie.

  Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

  Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

  Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

  "Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

  De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

  Prof. Gerard De Leede - Solarge: lichtgewicht solar technologie

  "Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."