Project - Initiatief

Delen
 • LinkedIn
 • Whatsapp
 • Facebook
 • Twitter

Een virtuele glazen bol

We zijn met z’n allen hard aan het werk om de energietransitie mogelijk te maken, met veel verschillende initiatieven. Maar wat dragen al die initiatieven nou precies bij? Welke werken het beste in welke situatie? En kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen? Dit zijn moeilijke vragen, maar wel hele belangrijke. Gelukkig is er een groep wetenschappers die het mogelijk maakt om zulke complexe vraagstukken te beantwoorden, met Virtual Smart City Labs.

 

Wij spraken met Naud Loomans en Auke Hoekstra, wetenschappers van onderzoeksprogramma Neon Research en ZEnMo Virtual Smart City Labs.

Virtual Smart City Labs. Een hele mond vol, maar wat is het eigenlijk?

Met Virtual Smart City Labs maken wij simulaties van de werkelijkheid, om het gebruik van energie en mobiliteit inzichtelijk te maken. We maken visuele modellen op de computer, van bijvoorbeeld een appartementencomplex of woonwijk, om alle energiestromen naast elkaar te zien en te vergelijken. Hier maken we vervolgens toekomstscenario’s mee. Zo zie je helder en overzichtelijk wat het effect is van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen en kan je een gegronde keuze maken.

Hoe is dit concept ontstaan?

Het is ooit begonnen in Excel bestanden, om ingewikkelde vragen te beantwoorden over hoe we richting een duurzamere wereld kunnen gaan. Er zijn onwijs veel technieken en systemen en we willen maar al te graag begrijpen hoe deze werken en hoe mensen hierop reageren. Op een gegeven moment is er gewoon zo veel informatie en wordt het zo complex, dat je geen overzicht meer hebt. Door modellen toe te passen zie je ineens wél het gehele plaatje en wordt veel inzichtelijker wat echt belangrijk is en wat minder.

Voor wie is dit handig?

We kunnen een situatie exact namaken, zodat je zelf aan de knoppen kan draaien. Zo zie je heel makkelijk wat voor impact een keuze heeft op de omgeving en op het energieverbruik en hoe je aan bepaalde energiedoelstellingen kunt voldoen. Dit is heel nuttig voor overheden, gemeenten en beleidsmakers, maar ook voor burgers, bedrijven en projectontwikkelaars om sneller in te schatten of je ergens in zal investeren.

Wat is jullie relatie met Brabant geeft Energie?

In opdracht van Brabant geeft Energie hebben we een Virtual Lab ontwikkeld voor het Smart District in Brainport, om deze nieuwe wijk slimmer te maken en op jaarbasis meer energie op te wekken dan te verbruiken. We hebben dit model gepresenteerd aan een groep toekomstige bewoners. Zij konden met het model spelen om te ondervinden wat voor duurzaam energiesysteem zij willen in de wijk. Zo werd hen meteen inzichtelijk wat het effect van zonnepanelen, warmtepompen of een warmtenet is. Maar ook hoe deze bijvoorbeeld aansluiten op opslagmogelijkheden en slimme laadtechnieken voor elektrische auto’s. Uiteindelijk hopen we de hele wijk in te richten met ons model.

 

Ook hebben we tijdens het Energiemakers Netwerk, het netwerk evenement van Brabant geeft Energie, ons model getest tijdens interactieve sessies met verschillende beleidsmakers en initiatiefnemers. Hier ervaarden mensen in levenden lijve het nut van zo’n simulatie. Iedereen kwam met totaal verschillende standpunten en wilde deze verdedigen, maar zag tegelijkertijd ook meteen in waarom het standpunt van de ander een gedegen keuze is. Je snapt elkaar en elkaars positie beter.

Wat zou jullie ideale toekomstbeeld zijn, na jaren ervaring met deze simulaties?

Electrify everything. In de ideale wereld worden mobiliteit, warmte en industrieën zo veel mogelijk elektrisch. Energie wordt voornamelijk opgewekt vanuit zonnepanelen en windmolens op zee. De grootste uitdaging zal in de toekomst het overbruggen van de seizoenen worden: hoe gaan we om met periodes met minder zon? Dit zal om een interconnectie met Europa en Noord-Afrika vragen en bijvoorbeeld chemische opslag in waterstof.

Wat zijn jullie belangrijkste learnings vanuit dit project?

Auke: Wat mij opviel is dat de wetenschap traditioneel druk is met het steeds exacter modelleren van het systeem, terwijl je in de praktijk veel meer bereikt met hoe het eruit ziet en hoe je het presenteert. Het is belangrijker om de grote lijnen duidelijk en pakkend neer te zetten dan tot 3 cijfers achter de komma een toekomstscenario door te rekenen dat nooit uit gaat komen. Mensen worden niet warm van enkel cijfers en grafieken zien. Zodra het beweegt en er goed uit ziet, wordt de interesse van de mensen gewekt. Een interactief model maakt complexe strategieën heel toegankelijk en begrijpelijk. Zo bereik je meer interesse en begrip voor de energietransitie, hopelijk leidend tot een constructiever debat over hoe we nu snel actie gaan ondernemen.

 

Naud: Je kan nooit echt in de toekomst kijken, maar wat je wel kan is interacties testen ten opzichte van elkaar. Hierdoor kun je hele goede voorspellingen doen en aannames maken. Er zijn zo veel verhalen over nieuwe technieken en dergelijke, die eigenlijk alleen maar meer vraagtekens geven rondom de vraag: zijn we goed bezig? Nu we deze modellen hebben, weten we dat we goed bezig zijn en geloof je dat het ook echt mogelijk is om Nederland duurzaam te krijgen.

 

Meer weten over Virtual Smart City Lab? Neem dan een kijkje op zenmo.com en bekijk de video’s!

Stuur een reactie


  Virtual Smart City Labs

  Virtual Smart City Labs brengt in kaart wat al die verschillende klimaatinitiatieven nou precies bijdragen aan de energietransitie.

  Naud Loomans Wetenschapper - Virtual Smart City Labs

  Auke Hoekstra Wetenschapper - Virtual Smart City Labs

  Eindhoven

  Delen
  • LinkedIn
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter

  Vergelijkbare projecten

  Zorgwoning ‘Pim Senior’
  Peel Natuurdorpen
  Solarge: lichtgewicht solar technologie

  Energiemakers

  Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

  "Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar haar samen versnellen."

  Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

  Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

  “Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

  Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

  "Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

  Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

  Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

  “De energietransitie: we doen het samen!”

  Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

  Aukje Kuypers - Ondernemer

  "Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

  Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

  Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

  "De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

  Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

  Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

  "Aan de slag!"

  Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

  Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

  "Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

  Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

  Timmy de Vos - E-Waste Race

  “Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

  Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

  TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

  Duurzame technologie kan ook sexy zijn

  Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

  Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

  “Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

  Johan Jansen - LocalTea

  "Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

  Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

  Dionne Oomen - LocalTea

  “Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

  Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

  Claudia van Riet - Solar Meet

  "The best way to predict your future is to create it"

  Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

  Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

  “Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

  Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

  Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord -

  ‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

  Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

  Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

  "Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

  Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

  Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

  Maak de stap, begin gewoon!

  Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

  Sofie Ebben - Energy Challenges

  "Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

  Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

  Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

  ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

  Esther Bulkens - Programmaleider Stérk. Brabant

  "Een community voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen, draagt blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant".

  Stérk.Brabant brengt vraag en aanbod van burgerinitiatieven en (sociale) impact ondernemingen samen. De community zorgt voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen. Samen maken we het verschil voor degenen die dat nodig hebben. Zo dragen we blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant. Een Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

  Auke Hoekstra - Virtual Smart City Labs

  “De overstap van fossiele energie naar eeuwigdurende overvloedige goedkope duurzame energie is geen probleem maar een avontuur. We gaan de wereld mooier maken!”

  Door kennis van verschillende onderzoeksgebieden samen te brengen in onze "Virtual Labs" kunnen we grip krijgen op complexe vraagstukken in de energietransitie.

  Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

  Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

  Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

  "Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

  De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

  Prof. Gerard De Leede - Solarge: lichtgewicht solar technologie

  "Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."