Project - Initiatief
Hergebruik oude batterijen tot recycled batterij-opslag
ELEO Technologies en Circular Energy Solutions hebben van gebruikte batterijen een betaalbaar batterij-opslagsysteem ontwikkeld (ReLi-ion). Voor dit duurzame project hebben de partijen in de derde ronde van de subsidieregeling Brabant geeft Energie subsidie ontvangen. De demonstratie bij Huiskes in Waalwijk laat zien dat het batterijsysteem veilig is en werkt. Met hergebruikte batterijen hebben zij een accu-pack ontwikkeld dat met twee zonnepanelen bij Huiskes een keet voorzag van stroom. Deze techniek kan op nog veel meer fronten ingezet worden.
Wie ben je en wat is je functie?
Mijn naam is Jeroen Bleker en ik ben mede-oprichter van ELEO. Wij richten ons vanuit onze locatie op de Automotive Campus op batterijsystemen voor elektrische voertuigen en machines. Vooral in de industrie, waarbij je kunt denken aan bouwmachines en landbouwvoertuigen, maar ook voor binnen-stedelijke bezorging en maritieme toepassingen.
Ik ben Tom Bergisch van Circular Energy Solutions. Voor dit project werken we samen met Huiskes Metaal Recycling. Bij Huiskes krijgen ze per week zo’n tien ton, dat zijn ongeveer 20 pallets, aan laptops binnen. Die worden gedemonteerd en gerecycled. In dit project zijn we gaan kijken hoe we accu’s een tweede leven konden geven.
Kun je uitleggen wat jullie project inhoudt?
In dit specifieke project gaven we gebruikte batterijen een tweede leven in combinatie met off-grid functionele toepassingen. Dat wil zeggen dat een systeem, zoals een bouwkeet, operationeel is zonder aansluiting op het stroomnet.
Bij gebruikte accu’s is het belangrijk om te weten in welke staat deze zijn, om zo veilig gebruik mogelijk te maken. In ongeveer de helft van de accu-packs die we terugzien bij recycling processen, zitten batterij cellen die goed geschikt zijn voor een tweede gebruiksfase. Het zou zonde zijn om deze cellen weg te gooien. Om te bepalen welke cellen geschikt zijn hebben we een speciale test ontwikkelt.
Voor dit project hebben we batterijcellen uit laptops en e-bikes getest. Hieruit blijkt dat in een goed batterijsysteem gebruikte batterijen goed in te zetten zijn voor off-grid gebruik. Dus voor niet-mobiele toepassingen kunnen we de combinatie van zonnepanelen en accucapaciteit inzetten. Waarbij de kwaliteit van de accucapaciteit van een gebruikte batterij iets minder van belang is.
Waarom wil je dat doen?
De visie van Circular Energy Solutions en Huiskes Metaal is dat we iets willen gaan bijdragen en bij de batterijen zagen we de mogelijkheid om enerzijds de afvalstroom te verminderen en tegelijk een nuttige toepassing te ontwikkelen in de energieopslag. Zodat we efficiënter om kunnen gaan met bijvoorbeeld zonnepanelen. Batterijen kunnen de crux zijn in deze optimalisatie van lokaal energiegebruik en circulariteit.
Bij Huiskes Metaal vinden ze circulariteit belangrijk. De eerste intentie is re-use en niet alles door de shredder gooien. Vooral bij batterijen is veiligheid een issue want batterijen kunnen in een shredder ontbranden. Wat daar nu gaat gebeuren is alle cellen testen, als ze niet voldoende capaciteit meer hebben worden ze helemaal leeggetrokken en afgevoerd, maar cellen met voldoende capaciteit krijgen een tweede kans.
ELEO ontwikkelt en produceert batterijsystemen op basis van hoge kwaliteit nieuwe batterijcellen, waarmee we zorgen dat machines elektrisch kunnen worden in de transitie naar duurzaam vervoer. Hiermee ontstaat natuurlijk ook een stroom van batterijen die kansen bieden op de lange termijn. We ontwerpen daarom onze modulaire batterijen op zo’n manier dat we ze optimaliseren naar levensduur, en maken ze geschikt voor een tweede leven zodra ze niet meer geschikt zijn voor hun eerste toepassing. Tot slot richten we ze ook in voor hergebruik op componentniveau, waar deze demo een mooi voorbeeld van is.
Voor wie is dat interessant?
Een jaar geleden is Tom Circular Energy Solutions begonnen. We zagen op bouwplaatsen dat er in de voorbereidende fase van een bouw altijd dieselaggregaten staan te ronken. Daarvoor zijn we mobiele batterijen gaan aanbieden. Met de ontwikkeling van dit initiatief kunnen we dat met hergebruikte batterijen doen en het dus nog duurzamer maken. Omdat je minder nieuwe batterijen hoeft te produceren en omdat je de afvalstroom drastisch kunt verminderen.
Bij ELEO produceren we batterijen voor toepassing in voertuigen. Daarbij is de capaciteit van de accu cruciaal voor de prestaties en het bereik van een voertuig. Als een battery-pack voor een voertuig na vele jaren van gebruik niet meer toereikend is, kan deze worden vervangen. Maar bij toepassingen waar de capaciteit iets minder van belang is kun je dus, tegen lagere kosten, prima gebruik maken van hergebruikte batterijen. Bijvoorbeeld op een bouwlocatie kun je zonne-energie opslaan in een batterij en ter plekke gebruiken voor gereedschappen en dergelijke.
Waar staan jullie nu?
Het demo project is afgerond, we hebben in de praktijk getest met een bouwkeet die voorzien werd van stroom door twee zonnepanelen en een batterijsysteem, en zo zonder aggregaat kon worden ingezet. We hebben daar veel van geleerd. Nu kijken we hoe we dit verder kunnen doorrollen om het op nog meer plekken weg te zetten. En waarbij we ieder op ons eigen vlak gaan kijken hoe we hierin door ontwikkelen.
Je hebt nu een demo gedaan, maar als er nu een klant komt die hierin geïnteresseerd is, zouden jullie dat dan al kunnen leveren?
Ja, we kunnen voor elke toepassing meten en bepalen wat er nodig is en dat dat op een veilige manier wordt ingezet. Omdat batterijen door Circular Energy Solutions in verhuur wordt aangeboden, blijft het in eigen beheer en weten we zeker dat het veilig wordt toegepast.
Wat zijn jullie inzichten tot nu toe?
Als je geen hoge vermogens nodig hebt, zijn kleine verschillen in de batterijen minder relevant. We hebben testapparatuur ontwikkeld om te kwantificeren wat de verschillen zijn tussen de batterijen, wat is de invloed van een batterij in een pack en hoe we de veiligheid en kwaliteit kunnen garanderen.
Wat is de volgende stap die jullie willen gaan zetten?
Wat ELEO betreft hebben we laten zien wat er kan. In de toekomst zoeken we de samenwerking op waar dat mogelijk is. Op basis van de opgedane lessen optimaliseren we onze producten, met als doel dat ze nog gemakkelijker ingezet kunnen worden voor een tweede levensfase. En het zou heel gaaf zijn dat batterijen die wij nu verkopen, over een paar jaar door Tom gebruikt kunnen worden in een verhuur energiesysteem.
En voor ons bij Circular Energy Solutions hebben we heel veel geleerd van ELEO. Bijvoorbeeld hoe batterijen veilig verwerkt kunnen worden. En voor ons is het heel mooi om bij klanten van ELEO waar uiteindelijk wellicht een battery-pack vervangen moet worden, dat we dan de oude battery-pack een second life kunnen geven.
Hebben jullie contacten met andere organisaties om kennis uit te wisselen of die interesse hebben om mee te ontwikkelen.
Bij ELEO kijken we samen met onze klanten naar de lange termijn. Batterijen circulair beschikbaar maken past hier goed bij. Wat we in deze demo hebben laten zien, daarvoor zijn de bouwlocaties de meest interessante partijen om mee samen te werken.
Gaan jullie je kennis delen zodat de hele wereld dit kan gaan doen?
Wij hebben veel tijd geïnvesteerd om deze testapparatuur te ontwikkelen. Om echt het verschil te maken moeten we het opschalen. We zijn nu aan het kijken of we de testapparatuur en battery-packs commercieel beschikbaar kunnen maken voor andere organisaties. We willen graag een complete oplossing bieden van het strippen en testen van de cellen tot het assembleren van de packs.
Je hebt daarmee eigenlijk weer een hele nieuwe markt aangeboord.
Exact. We zijn initieel begonnen met het testen van cellen en daarna de grote packs. Door Brabant geeft Energie zijn er steeds meer deuren opengegaan op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. We innoveren op meerdere vlakken en pakken het hergebruik professioneel aan.
Hoe heeft Brabant geeft Energie jullie geholpen?
Het is een mooi platform waardoor we samen aan de slag konden, dat is een mooie kickstart geweest. Vooral in het begin zijn de financiële risico’s best flink. De subsidie en het platform hebben ons veel gebracht. Door het platform is een mooie samenwerking tot stand gekomen.
Als je kijkt naar de toekomst hoe hoop je dan dat jullie project zich ontwikkeld heeft?
We hopen dat er meer bekendheid komt voor het hergebruiken van batterijen en dat andere partijen zich er ook op richten. Veel bedrijven willen duurzame oplossingen, we hopen dat er tractie ontstaat en dat deze toepassing ook bij bijvoorbeeld grote bouwbedrijven onder de aandacht komt.
En dat er duurzame energie beschikbaar komt op plekken waar dat eerst niet kon omdat het bijvoorbeeld te duur is. Dat hergebruik van batterijen interessant wordt en dat we ook daar brandstof kunnen vervangen door duurzame alternatieven.
Wil je meer weten over de producten van ELEO, kijk op de website en meer over het huren van batterij-capaciteit vind je op de website van Circular Energy Rentals
Ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan met het (her)gebruik van batterijen, laat hieronder een bericht achter, dan kunnen we je in contact brengen met de initiatiefnemers.
Stuur een reactie
Recycled batterij-opslagsysteem
ELEO en Circular Energy Solutions ontwikkelen een methode om van oude batterijen een betaalbaar batterij-opslagsysteem te ontwikkelen (ReLi-ion). Tijdens een demonstratie hebben ze laten zien dat hun batterijsysteem veilig is en werkt. Met hergebruikte batterijen hebben zij een accu-pack ontwikkeld dat met twee zonnepanelen een bouwkeet voorzag van stroom.
Jeroen Bleker Initiatiefnemer - Recycled batterij-opslagsysteem
Tom Bergisch Initiatiefnemer - Recycled batterij-opslagsysteem
Tilburg, Helmond, Waalwijk