Project - Initiatief

Delen
 • LinkedIn
 • Whatsapp
 • Facebook
 • Twitter

De duurzame lamp die volgt

In het Victoriapark in Eindhoven hangt een proefstraat voor een 500 meter lange keten van lampen die werken op zonne-energie. Overdag zoeken de lampen de beste plek in de zon om op te laden zodat ze nooit in de schaduw van bijvoorbeeld bomen hangen. Als het donker wordt reageren de lampen op mensen die door het park wandelen. De lampen volgen de wandelaars en zorgen dat het pad altijd optimaal verlicht wordt.

We spraken Esther Jongsma, een van de initiatiefnemers van project Sunseeker.

Even voorstellen; wie ben je en wat doe je?

Ik ben Esther Jongsma en samen met Sam van Gurp heb ik vijf jaar geleden het bedrijf VANTOT opgericht. In eerste instantie vooral gericht op interieurverlichting op basis van LED technologie. Dat was toen nog niet zo ingeburgerd dus daar viel veel te ontwikkelen. We vinden het erg interessant om met onderzoekers en wetenschappers nieuwe technologieën te ontdekken en te ontwikkelen. Zo zijn we in contact geraakt met onderzoeksbureau Solliance. Ook uit Eindhoven. Zij willen zonnecellen op zoveel mogelijk oppervlakken toepassen. Dus hebben wij de stap gemaakt naar buitenverlichting. Maar wat wij maken is geen doorsnee straatverlichting, het zijn bijna lichtkunstwerken.

Esther Jongsma en Sam van Gurp

Hoe gaat het nu met het Sunseeker project?

Heel goed eigenlijk. We zijn aan het testen in een proefstraat en daarbij trekken we heel direct op met de buurt om de installatie zo goed mogelijk af te stellen. Het testen in een openbare ruimte is al een innovatie op zich. Uiteindelijk komt het in het nieuwe plan voor het Victoriapark dat nu ontwikkeld wordt door West Acht. Daarvoor moeten wij nu een prijs gaan maken. Dus het is heel mooi om te zien dat de intentie er is en dat belooft een mooie toekomst.

Wat is jullie ultieme doel?

Wij geloven niet per se in het maken van de meest efficiënte zonnecel, maar willen zonnecellen integreren in zoveel mogelijk oppervlakken. Dan wordt het logischer om te gebruiken. Nu moet je bij wijze van spreken kiezen tussen duurzaam en mooi en dat levert veel weerstand op.

Overdag dynamisch

Is het de bedoeling om de Sunseeker in productie te nemen en ze over de hele wereld te hangen?

Zeker en daar zijn we ook al best ver mee. Met het onderzoeksbureau zijn we al bezig om de productie op te zetten en een marktconforme prijs te gaan bepalen. Nu zitten we nog in de ontwikkelfase en het produceren in een onderzoekslab is natuurlijk niet marktcomform.

Kijken jullie meer vanuit design en innovatie of is jullie motivatie vooral duurzaamheid?

Als ontwerper maak je designs voor de toekomst. Duurzaamheid is niet een doel op zichzelf, maar in deze tijd is duurzaamheid natuurlijk wel een heel belangrijk aspect. En ontwerp is een middel om tot een duurzamere wereld te komen.

Wat waren de grootste problemen die jullie hebben moeten oplossen?

Je moet heel veel werelden met veel verschillende visies bij elkaar brengen. Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren. Je maakt iets wat er nog niet is en dat is voor veel mensen heel lastig. Bij de overheid willen ze bijvoorbeeld zekerheden, keurmerken en garanties, maar die zijn er nog niet want we zijn nog aan het ontwikkelen. Dus het samenbrengen en op de juiste manier presenteren is steeds een uitdaging. Brabant geeft Energie heeft ons heel erg geholpen met het overbruggen van die verschillen.

Jouw gids als het donker is

Eindhoven is heel actief op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hoe is dat met andere overheden?

Veel overheden hebben klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen, maar de structuren van de organisaties sluiten daar vaak niet op aan. We hebben in Eindhoven twee mensen binnen de gemeente die met ons meedenken en ons enorm hebben geholpen. Het feit dat er binnen de gemeente van deze ambassadeurs zijn, maakt Eindhoven dus wel innovatiever dan gemiddeld.

En wat zijn juist ‘boosts’ geweest die jullie geholpen hebben?

Het enthousiasme is bij iedereen heel groot. En het feit dat het in de openbare ruimte plaatsvindt. Zelfs nu in coronatijd was het heel motiverend omdat iedereen het project gewoon kan bezoeken. Dus het heeft gewoon door kunnen gaan en heeft zelfs een bepaalde urgentie gekregen omdat het buiten was en het voor de bewoners een mooie afleiding was. Ook de gemeente kon de bewoners gewoon bereiken.

We hebben ook een leuke uitzending gehad bij De Nieuws BV met Anouk van Geenen. Met haar gaan we nu ook verder omdat ons project een goed voorbeeld is van de onderzoeken die zij doet. Zij constateert ontwikkelingen en ons project is een voorbeeld van de implementatie van haar werk. Dus we zijn samen aan het onderzoeken en daar komt nu een hele leuke samenwerking uit voort.

En een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad en twee artikelen op de website van de Dutch Design Week hebben ook een flinke boost gegeven.

Wat staat er nu nog in de weg of wat is er nog nodig om jullie project nóg succesvoller te krijgen?

We moeten een investering gaan doen om de productie te kunnen gaan opzetten. We hebben een nul-serie gedaan en nu hebben we een grote klant nodig om voldoende kapitaal te hebben om dat te kunnen gaan realiseren.

We weten nu wel dat het werkt, maar nu moeten we zorgen dat het ook werkt op grotere schaal. Er liggen al heel veel lijntjes, naar Bonaire en Frankrijk bijvoorbeeld dus er is al veel interesse en nu moeten we de stap gaan zetten om het grootschaliger te gaan toepassen. Als Eindhoven onze eerste grote klant wordt, kunnen we die vervolgstap gaan maken. En dan hebben we natuurlijk meer klanten nodig. Mensen die erin geloven zodat we het nog grootschaliger kunnen gaan toepassen.

Heb je tips voor andere projecten of initiatieven om succesvol(ler) te worden?

Het netwerk dat je om je heen verzamelt is heel belangrijk. Wij wisten nog niets van straatverlichting dus we hebben eerst mensen gevraagd die wel die ervaringen hebben. Ik zou iedereen adviseren om een heel gevarieerde groep goede mensen om je heen te verzamelen. Van alle leeftijden en interesses.

Stel we houden over een jaar (weer) een ‘Hoe is het nu met Sunseeker?’ interview, hoe denk je dat de situatie dan is?

Ik denk dat we dan met zekerheid kunnen zeggen, dat het dan in Eindhoven komt hangen. En dan zullen we heel ver zijn met meer modellen die met hetzelfde principe energie op kunnen wekken. Daar zijn we nu druk mee bezig dus dat zijn hele interessante ontwikkelingen.

Meer informatie over VANTOT en Sunseeker vind je op:

www.vantot.com/projects/suns

Of lees de publicaties in de Brabantse Energie Update:

publicaties.brabant.nl/beu14/beu14/

en het digitaal magazine van de Provincie Noord-Brabant:

publicaties.brabant.nl/BM40/brabant-doet-wat/

Stuur een reactie


  VANTOT Sunseeker

  VANTOT is de collectieve naam voor het werk van Ester Jongsma en Sam van Gurp, met hun ontembare drive om te creëren en innoveren. Werkzaam vanuit de ‘slimste’ vierkante kilometer van Europa, Eindhove, is VANTOT gespecialiseerd in het vertalen van innovatieve en experimentele ideeën naar verfrissende applicaties, producten en installaties.

  Esther Jongsma Initiatiefnemer projects Sunseeker - VANTOT Sunseeker

  Delen
  • LinkedIn
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter

  Vergelijkbare projecten

  Peel Natuurdorpen
  Solar technologie voor een duurzame toekomst
  Recycled batterij-opslagsysteem

  Energiemakers

  Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

  "Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar haar samen versnellen."

  Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

  Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

  “Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

  Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

  "Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

  Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

  Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

  “De energietransitie: we doen het samen!”

  Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

  Aukje Kuypers - Ondernemer Brabant geeft Energie

  "Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

  Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

  Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

  "De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

  Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

  Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

  "Aan de slag!"

  Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

  Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

  "Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

  Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

  Timmy de Vos - E-Waste Race

  “Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

  Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

  TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

  Duurzame technologie kan ook sexy zijn

  Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

  Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

  “Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

  Johan Jansen - LocalTea

  "Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

  Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

  Dionne Oomen - LocalTea

  “Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

  Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

  Claudia van Riet - Solar Meet

  "The best way to predict your future is to create it"

  Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

  Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

  “Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

  Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

  Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord - Brabant geeft Energie

  ‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

  Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

  Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

  "Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

  Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

  Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

  Maak de stap, begin gewoon!

  Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

  Sofie Ebben - Energy Challenges

  "Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

  Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

  Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

  ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

  Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

  Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

  Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

  "Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

  De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

  Professor Gerard De Leede - Solar technologie voor een duurzame toekomst

  "Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."