Project - Initiatief
De duurzame lamp die volgt
In het Victoriapark in Eindhoven hangt een proefstraat voor een 500 meter lange keten van lampen die werken op zonne-energie. Overdag zoeken de lampen de beste plek in de zon om op te laden zodat ze nooit in de schaduw van bijvoorbeeld bomen hangen. Als het donker wordt reageren de lampen op mensen die door het park wandelen. De lampen volgen de wandelaars en zorgen dat het pad altijd optimaal verlicht wordt.
We spraken Esther Jongsma, een van de initiatiefnemers van project Sunseeker.
Even voorstellen; wie ben je en wat doe je?
Ik ben Esther Jongsma en samen met Sam van Gurp heb ik vijf jaar geleden het bedrijf VANTOT opgericht. In eerste instantie vooral gericht op interieurverlichting op basis van LED technologie. Dat was toen nog niet zo ingeburgerd dus daar viel veel te ontwikkelen. We vinden het erg interessant om met onderzoekers en wetenschappers nieuwe technologieën te ontdekken en te ontwikkelen. Zo zijn we in contact geraakt met onderzoeksbureau Solliance. Ook uit Eindhoven. Zij willen zonnecellen op zoveel mogelijk oppervlakken toepassen. Dus hebben wij de stap gemaakt naar buitenverlichting. Maar wat wij maken is geen doorsnee straatverlichting, het zijn bijna lichtkunstwerken.
Esther Jongsma en Sam van Gurp
Hoe gaat het nu met het Sunseeker project?
Heel goed eigenlijk. We zijn aan het testen in een proefstraat en daarbij trekken we heel direct op met de buurt om de installatie zo goed mogelijk af te stellen. Het testen in een openbare ruimte is al een innovatie op zich. Uiteindelijk komt het in het nieuwe plan voor het Victoriapark dat nu ontwikkeld wordt door West Acht. Daarvoor moeten wij nu een prijs gaan maken. Dus het is heel mooi om te zien dat de intentie er is en dat belooft een mooie toekomst.
Wat is jullie ultieme doel?
Wij geloven niet per se in het maken van de meest efficiënte zonnecel, maar willen zonnecellen integreren in zoveel mogelijk oppervlakken. Dan wordt het logischer om te gebruiken. Nu moet je bij wijze van spreken kiezen tussen duurzaam en mooi en dat levert veel weerstand op.
Overdag dynamisch
Is het de bedoeling om de Sunseeker in productie te nemen en ze over de hele wereld te hangen?
Zeker en daar zijn we ook al best ver mee. Met het onderzoeksbureau zijn we al bezig om de productie op te zetten en een marktconforme prijs te gaan bepalen. Nu zitten we nog in de ontwikkelfase en het produceren in een onderzoekslab is natuurlijk niet marktcomform.
Kijken jullie meer vanuit design en innovatie of is jullie motivatie vooral duurzaamheid?
Als ontwerper maak je designs voor de toekomst. Duurzaamheid is niet een doel op zichzelf, maar in deze tijd is duurzaamheid natuurlijk wel een heel belangrijk aspect. En ontwerp is een middel om tot een duurzamere wereld te komen.
Wat waren de grootste problemen die jullie hebben moeten oplossen?
Je moet heel veel werelden met veel verschillende visies bij elkaar brengen. Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren. Je maakt iets wat er nog niet is en dat is voor veel mensen heel lastig. Bij de overheid willen ze bijvoorbeeld zekerheden, keurmerken en garanties, maar die zijn er nog niet want we zijn nog aan het ontwikkelen. Dus het samenbrengen en op de juiste manier presenteren is steeds een uitdaging. Brabant geeft Energie heeft ons heel erg geholpen met het overbruggen van die verschillen.
Jouw gids als het donker is
Eindhoven is heel actief op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hoe is dat met andere overheden?
Veel overheden hebben klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen, maar de structuren van de organisaties sluiten daar vaak niet op aan. We hebben in Eindhoven twee mensen binnen de gemeente die met ons meedenken en ons enorm hebben geholpen. Het feit dat er binnen de gemeente van deze ambassadeurs zijn, maakt Eindhoven dus wel innovatiever dan gemiddeld.
En wat zijn juist ‘boosts’ geweest die jullie geholpen hebben?
Het enthousiasme is bij iedereen heel groot. En het feit dat het in de openbare ruimte plaatsvindt. Zelfs nu in coronatijd was het heel motiverend omdat iedereen het project gewoon kan bezoeken. Dus het heeft gewoon door kunnen gaan en heeft zelfs een bepaalde urgentie gekregen omdat het buiten was en het voor de bewoners een mooie afleiding was. Ook de gemeente kon de bewoners gewoon bereiken.
We hebben ook een leuke uitzending gehad bij De Nieuws BV met Anouk van Geenen. Met haar gaan we nu ook verder omdat ons project een goed voorbeeld is van de onderzoeken die zij doet. Zij constateert ontwikkelingen en ons project is een voorbeeld van de implementatie van haar werk. Dus we zijn samen aan het onderzoeken en daar komt nu een hele leuke samenwerking uit voort.
En een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad en twee artikelen op de website van de Dutch Design Week hebben ook een flinke boost gegeven.
Wat staat er nu nog in de weg of wat is er nog nodig om jullie project nóg succesvoller te krijgen?
We moeten een investering gaan doen om de productie te kunnen gaan opzetten. We hebben een nul-serie gedaan en nu hebben we een grote klant nodig om voldoende kapitaal te hebben om dat te kunnen gaan realiseren.
We weten nu wel dat het werkt, maar nu moeten we zorgen dat het ook werkt op grotere schaal. Er liggen al heel veel lijntjes, naar Bonaire en Frankrijk bijvoorbeeld dus er is al veel interesse en nu moeten we de stap gaan zetten om het grootschaliger te gaan toepassen. Als Eindhoven onze eerste grote klant wordt, kunnen we die vervolgstap gaan maken. En dan hebben we natuurlijk meer klanten nodig. Mensen die erin geloven zodat we het nog grootschaliger kunnen gaan toepassen.
Heb je tips voor andere projecten of initiatieven om succesvol(ler) te worden?
Het netwerk dat je om je heen verzamelt is heel belangrijk. Wij wisten nog niets van straatverlichting dus we hebben eerst mensen gevraagd die wel die ervaringen hebben. Ik zou iedereen adviseren om een heel gevarieerde groep goede mensen om je heen te verzamelen. Van alle leeftijden en interesses.
Stel we houden over een jaar (weer) een ‘Hoe is het nu met Sunseeker?’ interview, hoe denk je dat de situatie dan is?
Ik denk dat we dan met zekerheid kunnen zeggen, dat het dan in Eindhoven komt hangen. En dan zullen we heel ver zijn met meer modellen die met hetzelfde principe energie op kunnen wekken. Daar zijn we nu druk mee bezig dus dat zijn hele interessante ontwikkelingen.
Meer informatie over VANTOT en Sunseeker vind je op:
Of lees de publicaties in de Brabantse Energie Update:
publicaties.brabant.nl/beu14/beu14/
en het digitaal magazine van de Provincie Noord-Brabant:
Stuur een reactie
VANTOT Sunseeker
VANTOT is de collectieve naam voor het werk van Ester Jongsma en Sam van Gurp, met hun ontembare drive om te creëren en innoveren. Werkzaam vanuit de ‘slimste’ vierkante kilometer van Europa, Eindhove, is VANTOT gespecialiseerd in het vertalen van innovatieve en experimentele ideeën naar verfrissende applicaties, producten en installaties.
Esther Jongsma Initiatiefnemer projects Sunseeker - VANTOT Sunseeker