Project - Zichtbaarheid

Delen
 • LinkedIn
 • Whatsapp
 • Facebook
 • Twitter

Elektrisch vliegen: een energie- transitie in de luchtvaartindustrie.

We gaan allemaal maar al te graag met het vliegtuig op vakantie. Tegenwoordig lijkt een treinticket binnen Nederland bijna net zo duur als een vliegticket. Al dat reizen zorgt ervoor dat de luchtvaartindustrie een van de grootste vervuilers blijft. Maar nu elektrische fietsen en auto’s dagelijks worden gebruikt, is het tijd voor elektrische vliegtuigen, dacht Falcon. Falcon Electric Aviation is bezig met het ontwikkelen van een elektrische motor voor vliegtuigen. Hoe dat proces verloopt, gaan Yasmin Rettab en Hendrik Jans ons vertellen.

 

Allereerst, wie zijn jullie?

Ik ben Yasmin, ik ben de teammanager van Falcon Electric Aviation. Wij proberen een elektrisch vliegtuig te ontwikkelen, want we voelen dat de energietransitie heel belangrijk is, maar dat er nu niet veel wordt gedaan om het te verbeteren. Ik ben een student aan de Technische Universiteit in Eindhoven en samen met Hendrik Jans studeer ik Master Innovation Management.

 

Ik ben Hendrik Jans. Ik wilde iets naast mijn studie doen en ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam ik bij Falcon terecht als external relation in finance, die konden ze nog goed gebruiken. Dat leek me wel een mooie uitdaging om ook op die manier bij te dragen aan de energietransitie en zo met een hoop mensen in contact te komen, zoals met jullie.

 

Je hebt het net in het kort uitgelegd, maar wat houdt jullie project precies in?

Yasmin: We hebben een Cessna plane wat gewoonlijk wordt gebruikt door vliegscholen om studenten les te geven. Wat wij willen doen, is de klassieke motor verwijderen en vervangen door een elektrische motor. Op die manier kan een vliegtuig compleet elektrisch vliegen. Momenteel hebben we al een paar onderdelen verwijderd uit de Cessna en zijn we bezig met het ontwerpen van de batterij. Die gaat in de voorkant en in de vleugels van het vliegtuig. Wanneer dit is gelukt, gaan we verder met het zoeken naar een goede elektrische motor. We moeten wel nog uitzoeken hoe we een elektrisch vliegtuig moeten laden. In augustus, 2023 hopen we te kunnen taxiën met de Cessna.

 

Hendrik Jans: We hopen in ieder geval dat het lukt. We zijn druk bezig met de resources hiervoor beschikbaar te stellen. Momenteel hebben we drie engineers die eraan zitten te werken. Tot nu toe hebben we weinig tegenslagen meegemaakt, dus ik denk dat augustus 2023 behoorlijk realistisch is.

 

De luchtvaartindustrie is een commerciële branche die veel moeite heeft met verduurzamen. Wat is voor jullie de motivatie: de commerciële kans of toch het verduurzamen?

Commercieel totaal niet. We zijn er echt voor om de luchtvaartindustrie te verduurzamen en we beginnen met de vliegscholen. Die zijn makkelijker, omdat die vliegtuigen niet zo’n groot batterijpakket nodig hebben. Het gaat voornamelijk om het starten en de landingen, waardoor je eigenlijk gelijk kan bijladen. Je hebt niet zo’n groot accupakket nodig om in de lucht te blijven. Als we straks een blauwdruk hebben van hoe we op een simpele en relatief goedkope manier een brandstof motor kunnen vervangen door een elektrische motor, dan zal het vast mogelijk zijn om er nog iets commercieels van te maken. Dat is tot nu toe nog niet het geval geweest.

 

Jullie visie voor de luchtvaartindustrie is dat er kleinere vliegtuigen komen en alleen intercontinentale vluchten grotere vliegtuigen hebben, maar je ziet momenteel dat vliegtuigen alleen maar groter worden. Hoe realistisch is het plan?

Yasmin: In de toekomst zijn duurzame vluchten niet puur elektrisch, maar eerder hybride. Dat komt vooral omdat sommige technologische ontwikkelingen momenteel niet geavanceerd genoeg zijn om bijvoorbeeld intercontinentale vluchten te ondersteunen. Je moet ook in je achterhoofd houden dat als alle vluchten compleet elektrisch worden, dat je dan ook enorm veel moet aanpassen aan bijvoorbeeld de infrastructuur op vliegvelden. Bij Falcon proberen we juist te focussen op kleinere vliegtuigen, dat lijkt voor ons een realistischer traject. Op dit moment richten we ons op kleine vliegtuigen op vliegscholen, maar in de toekomst gaan we ons ook richten op vliegtuigen die vliegen tussen steden in een land. Dat is ook goed mogelijk, omdat het valt binnen de mogelijkheden van de technologie op het moment.

 

Op welk punt van het proces zitten jullie nu? Welke uitdagingen hebben jullie al overwonnen?
Yasmin: Een van de grootste uitdagingen is dat we alles modulair proberen te houden; op deze manier hoeven we dingen niet al te veel aan te passen. Door veel dingen te veranderen, moeten piloten in training ook nieuwe certificaten halen om alsnog een elektrisch vliegtuig te kunnen besturen. Een andere uitdaging is dat we nog studenten zijn. Dit is nog allemaal redelijk nieuw voor ons.

 

Hendrik Jans: De vorige teamleden hebben een frame ontwikkeld, en dat is zeker de basis voor ons geweest, maar we hebben met enkele nieuwe teamleden wat dingen aangepast, dus dat is een uitdaging voor ons geweest. Het zijn ongetwijfeld enorm lastige berekeningen geweest, maar daar ligt ook de kracht van Falcon. We passen namelijk een bestaand vliegtuig aan. Er zijn al andere studententeams geweest die het gelukt is om te taxiën met een elektrisch vliegtuig, maar dat is geen bestaand vliegtuig geweest. Wij proberen niets aan het vliegtuig te veranderen, behalve alleen de frame van de motor.

 

Yasmin: Wanneer je iets nieuws creëert, dan krijg je ongetwijfeld te maken met twijfels en onzekerheden. We proberen de vliegtuigen zo origineel mogelijk te houden, omdat we zo ook de kosten minimaliseren. Hierdoor zijn vliegscholen ook sneller geneigd om elektrisch vliegen aan te houden, omdat studenten geen extra stappen in hun training moeten ondernemen.

 

Bij de uitdagingen die jullie nog moeten nemen, zijn daar dingen waar je nog hulp bij nodig hebt?

Hendrik Jans: Expertise in de zin van dat we het proces kunnen versnellen door middel van meer studenten en meer kennis, dat zou helpen. We weten wat we hebben en wat we nodig zullen hebben, maar ik denk dat het voornamelijk zit in handjes om alles in elkaar te zetten en de tekeningen werkelijkheid te maken. Zelfs een piloot is al geregeld om het toestel te testen. Het zit ‘m nu echt in de mensen en de medestudenten. Een expert op het gebied van mechanical engineering die ons kan adviseren zou enorm helpen.

 

 

Zijn er voorbeelden van mensen of projecten waar jullie naar kijken en waar je van leert?

Yasmin: Momenteel is er een project bezig dat gaat over het zelfvoorzienend maken van elektrische stroom op Eindhoven Airport. Ook zijn ze bezig met het aanbrengen van elektrische laadpalen in de infrastructuur voor toekomstige elektrische vluchten. Wij hebben een voorstel ingediend voor datzelfde project, dus hopelijk kunnen we ons daar in de toekomst bij aansluiten.

 

Hendrik Jans: We kijken niet naar andere studententeams die bezig zijn met vliegtuigen, maar we gaan wel een samenwerking aan met luchtvaart georiënteerde teams bij de TU. Ook om meer studenten te recruiten en enthousiast te maken voor Falcon. We zien ze niet per se als concurrenten; zij focussen zich meer op bijvoorbeeld drones. Misschien is dat ook wel een kracht; dat je met eigen kennis en op eigen benen iets ontwikkelt wat nieuwe inzichten kan brengen.

 

Ik kan me voorstellen dat je bij het project niet alleen op technische skills input kunt gebruiken, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van hoe ga je om met reguleringen. Hoe doen jullie dat?

Yasmin: We vinden het belangrijk om vooruit te kunnen denken en houden hierbij de belangen van toekomstige stakeholders in het achterhoofd. We kunnen alles sneller afhandelen door nieuwe elektrische vliegtuigen te bouwen, maar juist door het modulair te houden, kunnen we iets maken wat toekomstige klanten aanspreekt.

 

Wat hopen jullie te bereiken op de lange termijn?

Hendrik Jans: In ieder geval om op een manier te ontdekken hoe snel we kunnen laden. Dat zullen we echt nodig hebben om een vliegtuig weer zo snel mogelijk de lucht in te sturen. Op commercieel gebied hebben we dit ook nodig, ook om bij te kunnen dragen aan het ontlasten van de drukte op het stroomnet.

 

Als ik jullie over een jaar weer spreek, waar staan jullie dan met Falcon?

Hendrik Jans: Ik denk dat wanneer we getaxied hebben, dat we dan onze eerste mijlpaal hebben bereikt. Op die manier kom je ook aan meer partners en krijg je meer interesse uit de media. Hopelijk zijn we eind december bezig met de voorbereidingen om de lucht in te gaan, vooral met het finetunen en wellicht het maken van een testvlucht. Misschien zijn we dan in de tussentijd gaan denken aan iets commercieels, maar dan hebben we in ieder geval al een mooie blauwdruk liggen. We zijn nu in de Kempen bezig, waar we gigantisch dankbaar voor zijn dat we daar ons proeftoestel hebben staan, maar misschien groeien we tot die tijd ook uit tot Eindhoven Airport. Misschien kunnen we daar ook stappen zetten en testen op locatie. Wie weet.

 

Voor vragen, opmerkingen en advies kan er altijd gemaild worden naar het team van Falcon Electric Aviation. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website www.falconea.nl of neem contact op met Jans hendrik via hendrik@falconea.nl

Wij danken het team van Falcon en wensen ze veel succes. Tot over een jaar!

Stuur een reactie


  Falcon

  Falcon Electric Aviation is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat tot doel heeft bestaande vliegtuigen met minder dan 30 passagiers te verduurzamen door ombouwsets voor elektrische aandrijflijnen te ontwikkelen.

  Hendrik Jans External relation in finance bij Falcon Electric Aviation - Falcon

  Yasmin Rettab Teammanager van Falcon Electric Aviation - Falcon

  Delen
  • LinkedIn
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter

  Vergelijkbare projecten

  Fietsaccu-revisie.nl
  Team CASA
  CESAR Warmteaccu

  Energiemakers

  Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

  "Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar samen versnellen."

  Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

  Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

  “Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

  Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

  "Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

  Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

  Anne-Marie Spierings - Gedeputeerde en Raad van Advies Brabant geeft Energie

  “De energietransitie: we doen het samen!”

  Hallo, ik ben Anne-Marie Spierings. Ik ben gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu in Noord-Brabant. In 2011 ben ik de Brabantse politiek in gegaan voor D66, eerst als Statenlid en vanaf 2015 als Gedeputeerde. Ik wil partijen rond de energietransitie met elkaar verbinden omdat komende jaren alle innovatie- en organisatiekracht nodig zijn. Daarom ook hebben we Brabant geeft Energie opgericht. Ik hoop dat iedere Brabander zijn steentje wil bijdragen. We kunnen nu al meer doen dan we ons realiseren. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar zeker ook als het gaat om het besparen van energie. Samen werken we aan een toekomst met 100% schone energie.

  Aukje Kuypers - Ondernemer

  "Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

  Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

  Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

  "De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

  Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

  Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

  "Aan de slag!"

  Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

  Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

  "Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

  Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

  Timmy de Vos - E-Waste Race

  “Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

  Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

  TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

  Duurzame technologie kan ook sexy zijn

  Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

  Esther Jongsma - VANTOT Sunseeker

  “Het vraagt een progressieve houding en lef om te innoveren”

  Antoine Post en Team Casa - Team CASA

  "Van alle mooie techniek die je in vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften ziet, moet er zoveel mogelijk in betaalbare woningen terecht komen"

  Team CASA heeft de CASA 1.0 ontworpen en gebouwd: een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale woningbouw in Nederland. Aan het project hebben meer dan 100 studenten bijgedragen. Daarnaast stelden meer dan 100 bedrijven kennis, materialen of mensen ter beschikking om het project succesvol af te ronden. De CASA 1.0 staat sinds vorig jaar in Brainport Smart District in Helmond.

  Thomas Haitsma - Trainee Waterbeleid & Plannen

  "Wij geloven dat beleid sterker wordt door jongerenparticipatie."

  Jong RES Nederland zet zich in om de stem van jongeren mee te laten klinken in de Regionale Energiestrategieën (RES). Deze strategieën bepalen hoe de energietransitie tot en met 2030 in elke gemeente uitgevoerd gaat worden. Hoe worden onze woningen verwarmd, waar wordt energie opgewekt en hoe gaat dat gebeuren? Het is de jongere generatie die hiervan veel gaat meemaken. Jongeren en jong-werkenden hebben dus belang bij toekomstbestendig beleid. Het gaat immers om hun (toekomstige) leefomgeving en energievoorziening. Belangrijke keuzes daarover worden nu gemaakt.

  Cees van Nimwegen - CESAR Warmteaccu

  "Door energie op te slaan, kunnen we deze gebruiken wanneer we het nodig hebben"

  De CESAR warmteaccu die door Cees van Nimwegen is ontwikkeld, kan duurzaam opgewekte energie opslaan in de vorm van warmte. Dit kan een oplossing betekenen voor piek en dal energievraag en -opwekking. Bovendien zit door de grote toename van zowel de afname van elektriciteit (o.a. door elektrische auto's) als het aanbod (duurzame energie), het energienet op het randje van wat het nog aankan. De warmteaccu van Cees van Nimwegen kan overtollige elektriciteit opslaan in de vorm van warmte die later gebruikt kan worden om woningen te verwarmen.

  Johan Jansen - LocalTea

  "Ik gun iedereen het gevoel wat echte oorspronkelijke thee voor je kan doen!"

  Vanwege mijn studie was ik in China en kwam er daar achter dat alle thee komt van één plant dus de magie van thee zit in het proces. Daar heb ik ervaren wat thee kan doen met je lijf en daar wilde ik iedereen kennis mee laten maken.

  Dionne Oomen - LocalTea

  “Maak je droom concreet. Kijk vooral ook naar ‘What’s in it.. voor die ander’.”

  Ik ben Dionne Oomen, werkzaam bij LocalTea en als theemaker betrokken bij de productontwikkeling, maar ik doe ook operationele zaken, internationale expansie en nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dus heel breed en uitdagend en dat geeft heel veel energie.

  Claudia van Riet - Solar Meet

  "The best way to predict your future is to create it"

  Ontwikkelaar van duurzame producten en buitenruimten, die mensen met elkaar in verbinding brengen. Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ben ik me bewust geworden hoe onzorgvuldig we als mensen omgaan met onze grondstoffen, de aarde en elkaar. Ik besloot daar als ontwerper wat aan te gaan doen. Ontwerp is immers een krachtig medium, niet alleen om CO2 te reduceren maar ook om een voorproefje te laten zien van de toekomst. Om mensen deze nieuwe toekomst op een ongedwongen wijze te laten ervaren, ontwikkel ik innovatieve, duurzame producten en ruimten, die toegankelijk zijn voor iedereen.

  Patrick Bekkers - Duurzaamheidspark Oss

  Onze filosofie is ‘Groentestroom’: stroom aan de bovenkant, gewassen aan de onderkant.

  Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

  Rogier Mul - Duurzaamheidspark Oss

  "Als je innoveert, is het belangrijk om met je idee door te gaan en je niet tegen te laten houden door de beste stuurlui aan wal"

  Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

  Jolanda Bekkers - Duurzaamheidspark Oss

  Het kost veel energie, maar het levert ook heel veel energie op!

  Duurzaamheidspark Oss is bezig met tests om zonnepanelen en landbouw te combineren. Zo maak je optimaal gebruik van het landschap. Sterker nog, uit de eerste resultaten blijkt dat gewassen zelfs beter groeien onder de zonnepanelen!

  Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

  “Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

  Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.

  Ad Vlems - Ecodorp Boekel

  Bernice Kamphuis - Struikroven

  "Struikroven moet een vast onderdeel worden van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland."

  Ik ben Bernice Kamphuis, initiatiefnemer en directeur van Stichting Struikroven. In opdracht van gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties, redden wij groen dat anders op de composthoop zou belanden. Altijd samen met omwonenden of met de toekomstige bewoners, die zo meteen een binding met hun nieuwe woonplek krijgen. Daarnaast ben ik opbouwwerker en o.a. gespecialiseerd in sociale duurzaamheid in buurten. Ik begeleid bewoners en buurtinitiatieven die actief zijn in de energietransitie, met alle uitdagingen die daarbij horen. Zo probeer ik het sociaal en ruimtelijk domein samen te brengen en gemeente en buurten beter met elkaar te laten samenwerken.

  Debbie Mous en Karlijn Arkesteijn - WoonWensCoach

  Yvette Estourgie - Symbiosis4Growth

  "Het is belangrijk dat het MKB rest-en bijstromen als waardevolle grondstof gaat zien"

  Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Doel is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie.

  Sape de Haan - Symbiosis4Growth

  "De inzet van restwarmte verlaagt niet alleen de CO2 uitstoot, maar bespaart ook onverwacht veel op de kosten van aardgas"

  Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Doel is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleert innovatie.

  Silvia v/d Heijkant - Beleidsmedewerker Provincie Noord -

  ‘’We moeten inzetten op een breed scala aan duurzame energiebronnen, we hebben niet de luxe dat we kunnen kiezen.’’

  Persoonlijk wil ik me graag inzetten voor de warmtetransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Enerzijds omdat ze eindig zijn, maar ook omdat ze een negatief effect hebben op het milieu. Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het oplossen van dit vraagstuk.

  Rob van der Rijt - Alliantie Klimaatactie

  "Je moet geduld hebben, maar blijf die urgentie voelen!"

  Al 10 jaar zet Rob van der Rijt zich met Klimaatplein.com in voor vermindering van en aanpassing aan klimaatverandering. Zijn ervaringen zijn waardevolle inspiratie voor iedereen die zich met klimaatverandering bezig houdt of bezig wil gaan houden.

  Max Aerts - DENS Klimaatneutraal aggregaat

  Maak de stap, begin gewoon!

  Vanaf de start, destijds op de Technische Universiteit Eindhoven, ben ik al betrokken bij het hele ontwikkelingstraject. In 2015 zijn we eerst als studententeam aan de slag gegaan. Later besloten Tijn Swinkels en ik om dit door te zetten als bedrijf, dus richtten we DENS op.

  Sofie Ebben - Energy Challenges

  "Als je heel graag vooruit wilt, kun je met flexibiliteit en creativiteit een heel eind komen"

  Mijn naam is Sofie Ebben, ik werk nu bijna twee jaar bij Energy Challenges en ben een soort ‘Razende reporter’ die naar deelnemende scholen gaat om vragen te beantwoorden en kinderen en docenten te begeleiden met de campagne.

  Eric Spithoven - Coördinator Ontzorgingsloket

  “Heb je vragen of plannen met betrekking tot de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed? Het Ontzorgingloket helpt!”

  Nederland gaat van het aardgas af. Ook het maatschappelijk vastgoed moet stappen zetten richting verduurzaming. We snappen heel goed dat eigenaren van maatschappelijk vastgoed andere dingen aan hun hoofd hebben. Daarom is het Ontzorgingsloket zo mooi. Onze energiecoaches en projectfacilitators helpen met coaching, maken energiescans en ondersteunen de vastgoedeigenaar richting de uitvoering.

  Jeroen Bleker - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Veilige en duurzame energieopslag zou overal en voor iedereen beschikbaar moeten zijn."

  ELEO streeft naar het ontwikkelen van high-performance batterijen die voor iedere toepassing beschikbaar zijn om zo veilig en duurzaam transport voor iedereen te waarborgen.

  Inge van Beek en Kees Oomen - VvE Transitie Centrum Brabant

  "Door energie te geven, krijg je energie terug! Zo is het ook bij VvE’s"

  Het VvE Transitiecentrum Brabant is het centrale loket in de provincie Noord-Brabant waar VvE’s terecht met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. Het VTCB is een samenwerking van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.

  Esther Bulkens - Programmaleider Stérk. Brabant

  "Een community voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen, draagt blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant".

  Stérk.Brabant brengt vraag en aanbod van burgerinitiatieven en (sociale) impact ondernemingen samen. De community zorgt voor uitwisseling van kennis, inspiratie en ervaringen. Samen maken we het verschil voor degenen die dat nodig hebben. Zo dragen we blijvend bij aan een sociaal veerkrachtig Brabant. Een Brabant waarin iedereen meetelt en meedoet.

  Geert Wilms - Landbouw Innovatie Brabant (LIB)

  Iedereen met een goed idee om de land- of tuinbouw duurzaam te innoveren, is van harte welkom. Gewoon even bellen of mailen!

  De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (Stuurgroep LIB) is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het doel van Stuurgroep LIB is gezamenlijk te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw, die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.

  Naud Loomans - Virtual Smart City Labs

  "Met interactieve virtuele proeftuinen maken we de energie transitie leuk!"

  Mensen kunnen het energie systeem van de toekomst naar eigen normen en waarden inrichten, en hierover met elkaar in discussie gaan om tot een breed gedragen systeem te komen.

  Auke Hoekstra - Virtual Smart City Labs

  “De overstap van fossiele energie naar eeuwigdurende overvloedige goedkope duurzame energie is geen probleem maar een avontuur. We gaan de wereld mooier maken!”

  Door kennis van verschillende onderzoeksgebieden samen te brengen in onze "Virtual Labs" kunnen we grip krijgen op complexe vraagstukken in de energietransitie.

  Tom Bergisch - Recycled batterij-opslagsysteem

  "Energieopslag is de sleutel in de duurzame energie revolutie."

  Het is tijd om de stap te zetten richting een maatschappij die vrij is van fossiele brandstoffen. Onze mobiele batterij is een stap in die richting. Met deze batterij kunnen op bouwplaatsen of festivals dieselgeneratoren vervangen of ondersteund worden waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt verlaagd.

  Marjan Bastiaan - Stem van de Kinderen

  "Als je kinderen betrekt in de energietransitie, creëer je bewustwording bij hen en hun leefomgeving voor een duurzamere toekomst"

  De Buitenschool is een stichting die ernaar streeft om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk buiten te laten leren. Samen met Kunstloc Brabant, De Waardemakers en Het Inktatelier, hebben ze het project De Stem van de Kinderen opgezet om kinderen te laten horen over de energietransitie.

  Raymond Vergouwe - V2X charger

  "The energy transition require safety strategies to guarantee the safe use of electricity and process within the application. Find out today what will not happen tomorrow"

  Bender B.V. is een fabrikant van zeer geavanceerde producten en systemen om wereldwijd processen, mensen en installaties te beschermen, speciaal gericht op elektrische veiligheid en continuïteit van het proces waarbij wij ons onder meer bezighouden met de energietransitie. Denk aan elektrische voertuigen (EV’s) voor op de openbare weg, maar bijvoorbeeld ook elektrisch grondverzetmaterieel. Verder adviseer ik over laadinfrastructuur en energieopslagsystemen.

  Pierre Bos - Peel Natuurdorpen

  "Peel Natuurdorpen biedt toekomst voor boeren, de natuur én woningzoekenden"

  Natuur, landbouw en wonen samen laten komen in een landschap waar wij allen trots op zijn en graag aan anderen laten zien. Boer en burger, zij aan zij voor een goed leven in de Peel.

  Annie Martens - Peel Natuurdorpen

  "Verschillende maatschappelijke problemen oplossen en een prettige woon-werkomgeving in onze Peel creëren. Het kan gewoon!"

  De vele kansen die het Peel Natuurdorpen project biedt om in één klap verschillende maatschappelijke problemen op te lossen en daardoor mee te kunnen werken aan een prettige woon-werk omgeving in onze Peel, geven mij een ongekende drive.

  Jan Ottens - Peel Natuurdorpen

  "We creëren een uniek boeren cultuur/natuur landschap"

  Want (vergis je niet) een fraai boeren cultuur/natuur landschap is echt het énige streekproduct dat nooit wereldwijd te koop komt!

  Voltgoed - Voltgoed

  “Voor iedereen een duurzaam leefbaar klimaat, dat is onze missie.”

  TU/e studenten Horst Fietje, Stan Hoppenreijs en Jasper Verhoeve streven met hun start-up Voltgoed naar meer flexibel gebruik van duurzame energie.

  Prof. Gerard De Leede - Solarge: lichtgewicht solar technologie

  "Solarge geeft een wel heel letterlijke invulling aan het Brabant Geeft Energie concept, door met haar lichtgewicht panelen liefst 100 km2 daken in Nederland extra beschikbaar te maken voor opwekking van zonnestroom."

  Marian van Weert - Beleidsmedewerker duurzaamheid Meierijstad

  "We hebben iedereen nodig op weg naar een duurzame toekomst"

  Wij beseffen als gemeente dat we de uitdaging om te komen tot een duurzame toekomst niet alleen aan moeten gaan. We willen daar onze inwoners en de diverse belangengroepen als ondernemers, milieugroepen, buurtraden bij betrekken.