Project - Initiatief

Delen
 • LinkedIn
 • Whatsapp
 • Facebook
 • Twitter

Minder stilstaan én minder kilometers

Een super goed initiatief dat is gestart in Brabant is OnzeAuto. Zij zijn drie jaar geleden gestart en zijn nu bezig met schaalvergroting. Dit is een moeilijke fase voor elke startup, maar feit blijft dat ze deze fase hebben bereikt! Brabant geeft Energie hielp dit initiatief met de financiering en opschalen, wat hielp bij de eerste fase om het project naar 6 dorpen op te schalen. Wij wilden graag weten hoe het nu gaat met OnzeAuto en delen hun verhaal graag met jullie!

Hoi Marcel, vertel eens! Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marcel Kloprogge. Sinds 3 jaar ben ik actief met OnzeAuto; een platform om auto’s te delen binnen besloten kring. Hiermee kunnen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen samen een auto delen zonder al het gedoe. Wij zorgen met behulp van een app namelijk dat alle ritten bijgehouden worden, de verzekering geregeld is en alle kosten onderling verrekend worden.

Hoe is dit idee ontstaan?

Het is begonnen in Noord-Brabant, waar we onze eerste pilot draaiden met een paar BMW’s onder de noemer ‘samen slim rijden’. Deze werden alleen in Helvoirt gebruikt, maar na een half jaar bleek het zo’n succes dat ik besloot OnzeAuto op te richten en landelijk op te schalen. Inmiddels zijn we in heel Nederland te vinden, mede dankzij Brabant geeft Energie.

Wat zijn de voordelen van een deelauto?

Het delen van auto’s heeft enorm veel impact op de samenleving en op duurzaamheid. Een deelauto kan 5 tot 6 normale auto’s vervangen. Daarbij zie je dat mensen minder vaak de auto pakken. Gemiddeld neemt het individuele gebruik met 25-30% af, doordat je expliciet nadenkt of je de auto wel of niet nodig hebt. Tegelijkertijd staat hij minder vaak stil, omdat ‘ie gedeeld wordt. Dit versterkt elkaar: je maakt minder individuele kilometers én de auto staat minder vaak geparkeerd in de straat.

Hoe werkt het concept?

De auto deel je met mensen die bij jou in de buurt wonen en je betaalt voor het gebruik. Vaak zie je grotere groepen mensen die meerdere auto’s samen delen. Hoe groter deze kring is, hoe hoger de beschikbaarheid van één auto is. Dit maakt het gebruik zo efficiënt mogelijk. Je kijkt in de app of de auto beschikbaar is op het tijdstip dat jij hem wilt gebruiken. Achteraf worden de kosten verrekend naar ieders individuele kilometers en uren. Alles gaat via een app die ontworpen is om alles zo makkelijk mogelijk te maken.

Komt er onderling dan geen conflict, als meerdere mensen de auto willen gebruiken?

Het mooie is dat iedereen juist heel respectvol met elkaar omgaat. Wanneer iemand de auto wil reserveren op een tijdstip dat deze niet beschikbaar is, wordt er onderling overlegd of het mogelijk is om bijvoorbeeld een uurtje eerder terug te zijn. Het is echt een community met gedeelde belangen. Delen vraagt om communiceren met elkaar en betrokken zijn. De app zorgt er gelukkig ook voor dat alle ‘vervelende’ randzaken uit handen worden genomen. Je wilt natuurlijk niet om betalingen vragen bij de ander. Dat verzorgt OnzeAuto.

Waarom is het delen van auto’s zo belangrijk?

Het gaat vooral om de essentie van het delen. Dit is namelijk iets heel anders dan huren. Met delen draag je zelf mede de verantwoordelijkheid voor de zorg om de auto. Je kunt deze samen schoon en heel houden. Bovendien draag je ook verantwoordelijkheid voor de auto als hij stil staat. Je hebt respect voor het voertuig en de mensen met wie je deze deelt. Je kent elkaar, dus je maakt er geen misbruik van.

Wat is jouw visie op mobiliteit in de toekomst?

In de toekomst verschuiven we volledig van brandstof naar elektrisch. Van bezit naar gebruik. Zoals ik het voor me zie zal iedereen toegang hebben tot mobiliteit, zonder noodzakelijk een auto te bezitten. Dat maakt je flexibeler. Je kiest voor mobiliteit en daarbinnen kan je kiezen welk vervoersmiddel je wilt gebruiken. In de binnenstad gaan we meer fietsen en lopen, voor langere afstanden OV en elektrische vervoersmiddelen. Mensen zijn uitstekend zelf in staat te kiezen wat het beste past.

Wat hoop je in de toekomst te bereiken met Onze Auto?

Ik wil in de stedelijke omgeving de straten teruggeven aan voetgangers en fietsers. Er is geen ruimte voor auto’s. Je wilt kunnen spelen, lopen, ontmoeten. Nu zijn het parkeerplaatsen. Tegelijkertijd wil ik de mensen wel mobiel houden en krijgen. Ze moeten dus wel toegang tot mobiliteit hebben. Niet alleen steden, maar ook buitenwijken. Mobiliteit is noodzakelijk. Maar dat kan ook duurzaam. Voor meer informatie over het project Samen Slim Rijden, kun je kijken op www.onzeauto.com.

Play icoon

Samen Slim Rijden in Boxtel met elektrische deelauto’s

Stuur een reactie


  Onze Auto

  OnzeAuto is een platform om auto’s te delen binnen besloten kring. Hiermee kunnen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen samen een auto delen en met de app worden alle ritten bijgehouden, de verzekering geregeld en alle kosten onderling verrekend.

  Marcel Kloprogge - Onze Auto

  Helvoirt

  Delen
  • LinkedIn
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter

  Vergelijkbare projecten

  Duurzaamheidspark Oss
  Ecodorp Boekel
  Procomat

  Energiemakers

  Anne-Marie Rakhorst - Voorzitter en boegbeeld Brabant geeft Energie

  "Als we de Brabantse energietransitie zichtbaarder maken, kunnen we haar haar samen versnellen."

  Ik ben Anne-Marie Rakhorst; ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Mijn droom? Dat iedereen in Brabant toegang heeft tot betaalbare duurzame energie. Ik ben ontzettend trots op wat mensen, bedrijven, scholen, universiteiten en overheden in onze provincie nu al doen om die energietransitie mogelijk te maken. En we kunnen nog zoveel meer! Vanuit Brabant geeft Energie werk ik mee aan een Brabants netwerk dat zichtbaar maakt wat nu er al gebeurt, de initiatieven aan elkaar verbindt en zo de transitie versnelt.

  Antoine Heideveld - Penningmeester Brabant geeft Energie

  “Initiatieven leiden tot nieuwe initiatieven en investeringen leiden tot nieuwe investeringen in de regio.”

  Ik ben Antoine. Naast mijn werk voor de stichting ben ik ook directeur van het Groene Brein, een netwerk van 150 wetenschappers waarbij we kennis uit de wetenschap versterken en toepassen bij duurzame bedrijven. Zodat duurzame innovaties in de praktijk worden gebracht. Met Brabant Geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk dat de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen.

  Minke van Boekel - Programmamanager Brabant geeft Energie

  "Doe ook mee! Laat je inspireren door enthousiaste verhalen van mensen die al goed bezig zijn en deel de trots op alles wat we in Brabant al doen!"

  Hoi, ik ben Minke van Boekel. Ik ben programmamanager van de stichting Brabant geeft Energie. Na 20 jaar gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening heb ik de overstap gemaakt naar de duurzame dienstverlening. Waarom? Omdat ik denk dat we met z'n allen de wereld mooier kunnen maken. We moeten het alleen nog wel doen!

  Eric de Bie - Lid Raad van Advies Brabant geeft Energie

  "Draagvlak, haalbaarheid en betaalbaarheid zijn van belang in de energietransitie."

  Hallo, ik ben Eric de Bie en ik ben sinds mei 2020 gedeputeerde Energie, Erfgoed en Bestuurlijke vernieuwing in Noord-Brabant. Draagvlak, haalbaarheid en betaalbaarheid zijn van belang in de energietransitie. Daarom ben ik lid van de Raad van Advies van de stichting Brabant geeft Energie.

  Aukje Kuypers - Ondernemer Brabant geeft Energie

  "Investeer nu in maatschappelijke vraagstukken, noem het duurzaamheid, anders ben je als bedrijf over tien jaar niet meer interessant."

  Mijn naam is Aukje Kuypers. Als vierde generatie van het familiebedrijf en technisch dienstverlener Kuijpers, bekleed ik hier sinds 1 januari 2013 de functie van algemeen directeur. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers door toekomstbestendig te ondernemen. Wij kiezen zeer consequent voor een scherpe focus op energieneutraal bouwen en installeren. Door deze keuzes willen wij de aanjager zijn van de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit biedt ook mooie ontwikkelmogelijkheden aan de menskant. Naast mijn zakelijke activiteiten ben ik ook actief bij vele andere organisaties en maatschappelijke verbanden.

  Elphi Nelissen - Wetenschapper Brabant geeft Energie

  "De energietransitie is moeilijk maar laten wij in ieder geval beginnen! Van doen kun je leren."

  Hallo, ik ben Elphi Nelissen. Ik ben voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie bij de Rijksoverheid en taskforcelid van de Bouwagenda. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar Building Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit van Eindhoven en was daarnaast vanaf 1 juni 2011 tot 1 juni 2019 decaan. Sinds januari 2016 ben ik ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als directeur van een onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van integraal advies van bouwfysica, installatietechniek en duurzaamheid.

  Wobine Buijs - Partneroverheden Brabant geeft Energie

  "Aan de slag!"

  Mijn naam is Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss. Ik ben ambassadeur voor de Global Sustainable Development Goals voor de Nederlandse gemeenten. Ik vind het belangrijk om duurzaam te besturen in sterke verbinding met onderwijs en ondernemerschap. Mijn doel is een duurzame samenleving voor onze kinderen.

  Gijs van de Laar - Schooldakrevolutie

  "Ik wil een revolutie veroorzaken en zo een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie"

  Gijs is sinds een aantal jaar bezig met duurzame energie. Met een bedrijfskundige achtergrond wil hij vanuit zijn passie zijn droom najagen en professioneel een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

  Timmy de Vos - E-Waste Race

  “Duurzaam leven zou leuk, leerzaam én makkelijk moeten zijn.”

  Timmy de Vos is de initiatiefnemer van de E-Waste Race. Met dit project betrekt hij kinderen en scholen als ambassadeurs om elektronische apparaten in te zamelen, die vervolgens gerecycled kunnen worden. De kinderen proberen zo veel mogelijk op te halen in hun wijk. De ambassadeurs van de E-Waste Race en voeren ook daadwerkelijk campagne om meer in te zamelen. Dit is niet alleen leuk en goed voor het milieu ...

  TU/Ecomotive - Circulaire auto Luca

  Duurzame technologie kan ook sexy zijn

  Het Luca team wil laten zien dat duurzame technologie sexy kan zijn, door afval te gebruiken als waardevolle grondstof voor een sportieve auto.

  Joris van Boxtel - Thuis Energie Besparen Doe Je Zo

  “Met enthousiasme en drive werken aan een leefbare wereld”

  Joris van Boxtel helpt overheden, bedrijven en samenwerkingsverbanden om samen te werken aan een duurzame, leefbare en inclusieve samenleving. Hij werkt voor het programma Sociale Innovatie (samenwerking Enpuls en de Provincie Noord-Brabant). Het doel is om zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang te geven tot de energietransitie. Om dit doel te realiseren wordt in verschillende pilots werkenderwijs kennis en ervaring opgedaan.