05/03/2024

Klik hier om je aan te melden voor de slotbijeenkomst!

 

Al sinds 2018 heeft Brabant geeft Energie initiatieven in Brabant ondersteund die stappen willen zetten en een concrete invulling willen geven aan de energietransitie. Van een mkb-bedrijf tot energie-coöperaties. Van klimaatburgemeesters tot het onderwijs. Altijd concreet, altijd met jullie, de actieve inwoners van Brabant. Of je nu betrokken bent als burger, bedrijf, overheid of coöperatie. Met Brabant geeft Energie bouwen we aan een Brabants netwerk die de energietransitie zichtbaarder maakt en versnelt. We laten zien dat het kán, we inspireren mensen en bedrijven om ook mee te doen én ondersteunen initiatieven die de beweging voor de energietransitie in Brabant op gang brengen. Op 1 mei 2024 houdt Brabant geeft Energie helaas op te bestaan. Maar we gaan natuurlijk wel verder met de beweging. Van onderop, concreet en op schaal. We zijn heel blij dat we doorgaan met het versterken van de energietransitie in Brabant, nu samen met Duurzame Dinsdag.

 

Duurzame Dinsdag Brabant

Duurzame Dinsdag is de landelijke beweging van initiatieven uit de samenleving voor duurzaamheid die vanaf 2024 ook provinciale Duurzame Dinsdagen gaat organiseren. Brabant geeft Energie gaat door als Duurzame Dinsdag Brabant en zal, nog meer dan voorheen, de samenwerking zoeken tussen initiatiefnemers onderling, maar ook met de politiek en beleid.

 

 

Slotbijeenkomst: Initiatieven van onderop maken de energietransitie in Brabant.

Op woensdag 10 april 2024 openen we om 13:00 uur de deuren van het Provinciehuis Noord-Brabant (Brabantlaan 1, 5216 TV ‘s-Hertogenbosch), om samen terug te kijken op 5 jaar Brabant geeft Energie en om een blik te werpen op de toekomst van Duurzame Dinsdag Brabant. Je wordt verwelkomd met een warme kop koffie of thee en met een kleine lekkernij om vervolgens te worden meegenomen in een programma met mooie initiatieven rondom de energietransitie, maar ook biodiversiteit, circulariteit en nog veel meer.

 

Ontmoet je initiatiefnemers en ga in gesprek met je bondgenoten bij de overheid en de politiek. Samen gaan we deze dag werken aan het creëren van betere omstandigheden voor impactvolle initiatieven uit de samenleving. Hopelijk ben jij net zo enthousiast over dit programma als wij en mogen wij je binnenkort verwelkomen in het provinciehuis van Noord-Brabant. Het evenement is helemaal gratis. Voor vragen of opmerkingen stuur een mail naar: sam.rasing@hetgroenebrein.nl.

 

Klik hier om je aan te melden!

 

Programma

13.00 – Inloop met koffie, thee en een snack.
13.30 – Opening door Anne-Marie Rakhorst en Antoine Heideveld: 5 jaar Brabant geeft Energie, wat was het mooi.
13.45 – Jongeren centraal.

De uitkomst van de challenge: Versterk je klimaatburgemeester. De teams presenteren hun uitkomsten van deze challenge.

14.30 – Workshopronde: Ontmoet je bondgenoten.

Steeds pitchen 2 tot 3 initiatiefnemers hun initiatief binnen een van de 5 parallelle workshops en gaan vervolgens in gesprek met de zaal en beleidsmakers. Het doel van deze sessies: herken en erken je bondgenoot. We doen dit rondom deze 5 thema’s:

• Circulaire en biobased economie

• Voeding

• Energie-congestie en elektrische mobiliteit

• Klimaatburgemeesters

• Lokale energiebesparing en energiearmoede bestrijding

15.15 – Pauze met koffie en thee met een Brabantse verrassing.
15.45 – 3 initiatiefnemers van grootse innovaties vertellen over hun aanpak en ideeën.

16.15 – Het groene spreekuur met bestuurders van provincie en gemeenten en initiatiefnemers.

Hoe kunnen we het natuurlijke bondgenootschap van initiatiefnemers en overheden versterken en explicieter maken.

16.45 – Uitreiking van de Duurzame Dinsdag Brabant prijs door een gedeputeerde van Brabant.

17.00 – Afsluiting en borrel.

Meer actualiteiten

Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden
Building Balance laat woningen groeien
Wim Peters kwekerijen kweekt duurzaam tomaten