20/04/2023

Een woning verduurzamen kan al met een aantal verrassend laagdrempelige maatregelen. In een aantal Brabantse gemeenten hebben ze een eenvoudige en effectieve aanpak om huizen te verduurzamen met de blowerdoortest die deze gemeenten aanbieden aan inwoners. Een van de pioniers met de Blowerdoortest is Jos Habraken, promotor duurzaamheid in Nuenen. We interviewden hem over zijn werkzaamheden en over de blowerdoortest.

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jos Habraken en sinds enkele jaren als promotor duurzaamheid werkzaam bij de gemeente Nuenen. Samen met mijn collega Barbara de Jonge zijn we op energieke wijze Nuenen aan het verduurzamen. Het beleidsgedeelte verzorgt Barbara en ik verzorg de communicatie, beantwoord (technische) vragen van bewoners en samen zetten we acties op rondom o.a. energie armoede, verduurzaming van industrieterreinen en wijk uitvoering plannen.

 

 

Wat doet een promotor Duurzaamheid precies en heeft elke gemeente in Brabant zo’n promotor?

De term Promotor duurzaamheid gebruik ik niet vaak en het is maar een naam. In omliggende gemeenten zijn de namen anders, maar de intentie is hetzelfde. We zijn allemaal dagelijks druk bezig met het doel om de gemeente te verduurzamen.

 

Hoe zetten jullie de blowerdoortest in?

Recentelijk is de de vraag uit een wijk gesteld om te helpen bij het verduurzamen richting ‘gasloos’. De wijk Boschhoeve bestaat uit 51 woningen uit dezelfde periode en ‘bijna’ identiek. Na overleg met een Buurtteam hebben we een route uitgezet. Een nulmeting is uitgevoerd door Lars Boelen van ParisPlanetProof met een blowerdoortest.  

 

Dit geeft goed inzicht welke verbeterpunten er nog zijn in deze woningen van 2011. Omdat we deze inzichten met alle buurtbewoners delen is er naast de film een rapport gemaakt en hebben we dit bij de eerste buurbijeenkomst met een presentatie verduidelijkt. Buurtkracht begeleid het proces en Het Energiebureau geeft technische ondersteuning.

 

 

Wat hebben de bewoners gedaan na de blowerdoortest?

Inmiddels is er via een enquête bij bewoners info opgehaald en zijn de eerste acties gepland. Een buurtteam die lekken gaat ‘Fixen’;  offertes voor nieuwe deurrubbers en een WTW installatie zijn in gang gezet.

 

Waarom zouden alle huiseigenaren dit moeten laten doen?

De ‘Lek-check’ (Blowerdoortest) is zo mooi omdat het een belevenis is. Bewoners zien, voelen en herkennen veel van de gevonden resultaten. ‘Dus daar komt het door’ en ‘zo kan ik het oplossen’. Zien is geloven en in korte tijd krijg je veel inzicht in je eigen huis. De bewoners gaan met een stappenplan nu vol gas richting verwarmen zonder gas!

 

Zijn er organisaties die dit zouden kunnen (of zouden moeten) promoten?

De gemeente Nuenen heeft via de RREW een blowerdoor set aangeschaft. Lokale energiecoaches verdiepen zich nu in de methode. Daarna gaan we de ‘lek-check’ met de vrijwilligers uitrollen.

 

 

Door de populariteit van de blowerdoor test is er dringend behoefte aan meer ‘lek checkers’. Wil jij actief bijdragen aan de energietransitie? Kijk dan op de vacature pagina van de Provincie Noord-Brabant

 

Ook in andere gemeenten kunnen bewoners een lek check aanvragen. In Terheijden bijvoorbeeld op initiatief van het Traais Energie Collectief

 

Meer actualiteiten

Brabant geeft Energie gaat verder als Duurzame Dinsdag Brabant!
Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden