27/02/2023

Op Duurzaamheid.nl zagen we een mooi interview met Energie Race initiatiefnemers Timmy de Vos, oprichter van Race Against Waste en Thiëmo Heilbron van Fawaka Ondernemersschool.

 

In Eindhoven vond in oktober 2022 een hele duurzame race: de allereerste Energy Race. Tien Eindhovense basisschoolteams leerden alles over energiebronnen, het effect van energie op het klimaat, de energierekening en manieren om die rekening zo laag mogelijk te houden. Na een gastles mochten de jeugdige energiekenners zich uitleven. Campagne voeren, maar ook de straat op om Energieboxen onder de aandacht te brengen. Elke leerling vervult een andere rol: de één maakt als een ware designer posters en flyers. De ander zorgt ervoor dat er een artikel over de Energy Race in de schoolkrant komt. Weer een ander ziet als manager toe op de registraties op de speciale actiewebsite. De tien basisscholen namen het op tegen elkaar, maar vooral tegen energiearmoede. Op 20 oktober werd de virtuele finishvlag gezwaaid. De grote winnaar was basisschool Beppino Sarto. Én een flink aantal Eindhovense huishoudens.

 

 

In het interview op Duurzaamheid.nl lees je het enthousiaste verslag van de eerste Energy Race in Eindhoven.

 

Naar aanleiding daarvan hebben wij Timmy enkele aanvullende vragen gesteld over het-hoe-en-waarom van de Energy Race.

 

Kun je jezelf nog even voorstellen?
Wij zijn Race Against Waste en wij geloven dat we sneller naar een wereld moeten waarin we niks meer verspillen. Dit betekent op naar een wereld zonder afval, met schone energie waarin we geen schade meer toebrengen aan het milieu. Dit begint bij mensen, het is bizar om te beseffen wat voor grootse dingen mensen al voor elkaar hebben weten te boksen. Als wij onze energie en acties nu richten op het oplossen van de klimaatcrisis kunnen we daar ook grootse dingen realiseren.

Daarom organiseren wij actie-campagnes in het onderwijs. We leren jongeren over de impact die onze spullen en energieverbruik hebben op mens en milieu én minstens net zo belangrijk, we laten zien hoe je zelf een steentje kunt bijdragen. Tijdens een 4 weken durende actie gaan scholen aan de slag om campagne te voeren in de wijk en zoveel mogelijk mensen te betrekken bij energie-bespaaracties, inzamelacties, ruilacties en reparaties van elektronica en textiel. Zo maken we het leuk, leerzaam en makkelijk om een steentje bij te dragen en inspireren we de groene denkers en doeners van de toekomst.

 

 

Jullie zijn een mooi initiatief gestart. Waarom doen jullie dit?

Niemand is de energiecrisis ontgaan. Helaas hebben steeds meer Nederlanders moeite om de energierekening te betalen. Er wordt nu massaal ingezet op besparing, veelal vanuit de overweging om kosten te besparen. En dit is hartstikke hard nodig. Daarnaast heeft het natuurlijk een enorm milieu-effect als we steeds meer energie zullen besparen en in zetten op hernieuwbare energiebronnen. Bovendien is het een kans om onze afhankelijkheid van andere landen te verkleinen. Onze expertise zit ‘m in het onderwijs en het creëren van betrokkenheid op wijkniveau. En dat doen we op een leuke, leerzame manier. Gemeenten staan voor de uitdaging zoveel mogelijk mensen mee te nemen in de energietransitie en het is vooral belangrijk de mensen die nu al moeite hebben om de energierekening te betalen daar als allereerste in te helpen. Gemeenten nemen hiertoe al allerlei initiatieven, van klusbussen tot het gratis beschikbaar maken van energieadviezen en energiebespaarboxen met led-lampen, radiatorfolie enzovoorts. Echter is het nog niet altijd even gemakkelijk om de bewoners op de hoogte te krijgen of mee te laten doen. Met onze aanpak via basisscholen helpen wij hierbij. De deelnemende basisscholieren komen in alle hoeken van de gemeenten en kunnen met een enthousiasmerende campagne ook de mensen bereiken die het het hardst nodig hebben!

 

Wat levert het op? Naast een prijs voor de winnende school
Uiteraard veel enthousiasme en veel waardevolle lessen voor de leerlingen. Zo leren zij over hoe ze laagdrempelig in huis energie kunnen besparen. Door verschillende acties waarmee ze punten kunnen scoren worden ook de ouders en buurtbewoners hierin betrokken. Zo krijgen we door heel de buurt de spreekwoordelijke lampjes aan het branden (al doen we ze in dit geval juist vaak liever uit). Ook helpen we concreet gemeenten met bijvoorbeeld het verspreiden van energiebespaarboxen bij inwoners die dat hard nodig hebben óf het inplannen van een energieadvies of bezoekje van een klusbus. Zo wordt er ook écht energie bespaard en komt het bovendien terecht bij de mensen die dit hard nodig hebben.

 

 

 

 

Hebben jullie hulp van buitenaf gehad?
Voor de start van de Energy Race zijn we samen opgetrokken met Fawaka Ondernemerschool. Ook zij ontwikkelen net als Race Against Waste onderwijsmaterialen en focussen zich veelal op het ontwikkelen van ondernemerschapsvaardigheden en diversiteitsvraagstukken. Dit is een fantastische samenwerking gebleken om de Energy Race te ontwikkelen waarin we een enthousiasmerende actiecampagne hebben weten te ontwikkelen om een moeilijk onderwerp als energie-armoede het hoofd te bieden.

 

Wat wordt de volgende stap?
De Energy Race is nog vers van de pers. De eerste Pilot in Eindhoven was al een groot succes. Wij zijn dan ook enorm blij dat we dit jaar weer in Eindhoven aan de slag mogen. Ook hebben inmiddels andere gemeenten zich gemeld met interesse. In Tilburg en Zaanstad gaan we dit jaar ook aan de slag en er zijn nog enkele andere gemeenten geïnteresseerd. Wij hopen natuurlijk dat de Energy Race net zo’n groot succes wordt als onze andere projecten en dat veel Nederlandse gemeenten zullen volgen. Ons doel is om in de komende jaren tientallen gemeenten aan te haken!

 

Wat is daarvoor nodig?
De Energy Race moet nog wat aan bekendheid winnen. Deze publicatie helpt daar alweer bij!
Maar we zullen ook vooral zelf hard moeten blijven werken om de Energy Race op de kaart te zetten. Wij geloven in onze kracht waarin we kinderen aanspreken op hun intrinsieke motivatie om de wereld mooier te maken. Door een extra duwtje in de rug met leuke actie-opdrachten waar de kinderen punten mee kunnen scoren weten we hele wijken te bereiken. Wij weten inmiddels dat dit enorm waardevol kan zijn voor gemeenten en hopen dan ook vooral dat zoveel mogelijk gemeenten over ons horen!

 

Wat hopen jullie het komende jaar en op de langere termijn te bereiken?
Komend jaar willen we in ieder geval minstens 5 nieuwe gemeenten, naast Eindhoven aanhaken bij de Energy Race.
In 2025 willen we jaarlijks minimaal 100 scholen blij kunnen maken met een Energy Race en willen we onze aanpak ook over de grens aanbieden!

 

Wat zou je willen zeggen tegen alle scholen, ouders en kinderen?
Iédereen kan een verschil maken, jong of oud. Het maakt niet uit of je groot of klein begint maar begin vandaag, kijk wat jij kunt doen om jouw wereld een stukje mooier te maken. Want als je dit doet vanuit enthousiasme dan werkt dat aanstekelijk en inspireer je de mensen om je heen. Dat lopende vuurtje is wat de échte impact maakt! Als je tips wilt hoe je kunt beginnen, of het nou energiebesparing is óf het oplossen van ons afvalprobleem, wij helpen je graag verder!

 

Op weg naar landelijk succes
Met de zeer geslaagde aftrap nog vers in het geheugen denken Timmy en Thiëmo al aan de volgende stap: landelijk succes. Timmy: ‘We hebben in Eindhoven bewezen dat het aanslaat. Nu is het tijd om te gaan opschalen en nóg meer mensen te helpen en bewust te maken. Daar gaan we in 2023 vol energie mee verder.’

 

In 2023 ook een Energy Race in jouw stad of gemeente? Neem contact op met het Energy Race team via info@energyrace.org 

Meer actualiteiten

Brabant geeft Energie gaat verder als Duurzame Dinsdag Brabant!
Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden