09/12/2021

Interview met Petra Verbakel. Contactpersoon voor Oss Schakelt Door binnen de gemeente Oss.

 

Wat houdt Oss schakelt door precies in?

 

Oss Schakelt Door is een campagne van gemeente Oss om energiebesparing bij de bewoners te stimuleren. Daarvoor bieden we informatie over advies, geldzaken en wat mensen kunnen doen.

 

Advies is mogelijk door middel van spreekuren, keukentafelgesprekken en een stappenplan voor je eigen huis n.a.v. een duurzaam wonen advies. Geldzaken gaat over subsidies en leningen. En wat kun je zelf, ja, dat is informatie over kleine energiebesparende maatregelen tot isolatie en zonnepanelen.

 

Besparingskalender

We communiceren en delen informatie aan de hand van een besparingskalender. Iedere maand nemen we een onderwerp wat op dat moment actueel is en daar creëren we content omheen. Aan de hand van verhalen van inwoners van de gemeente die al resultaat hebben geboekt, nieuwsberichten, video en een challenge.

 

Herkenbaar beeld

We hebben een inmiddels herkenbare huisstijl, met Oscar en Tosca die we bij iedere uiting terug laten komen.

 

Waarom is het nodig wat jullie doen?

 

Energiebesparing is belangrijk om de doelstellingen van de gemeente te halen, maar natuurlijk nog veel belangrijker om de planeet leefbaar te houden voor de komende generaties. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt, de gletsjers smelten, we hebben te maken met meer overstromingen, maar ook meer bosbranden, voedseltekorten door droogte, afname van biodiversiteit, diersoorten die uitsterven… En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is al lang niet meer een ver-van-je-bed-show. Helaas. Ook hier in Oss krijgen we steeds meer te maken met de gevolgen van de klimaatverandering die wij als mensen hebben veroorzaakt.

 

We hebben als gemeente de opdracht

 

Nederland heeft – net als 195 andere landen – het Klimaatakkoord van Parijs getekend. Dit is vertaald naar het Nederlandse Klimaatakkoord waar ook Gemeente Oss een handtekening onder heeft gezet.

 

Dit betekent dat we : in 2030 moeten voldoen aan de landelijke norm: 11% energiebesparing ten opzichte van 2017.

 

Wat willen jullie bereiken?

 

Dat heeft verschillende niveaus. We willen dat mensen weten waarom energie besparen belangrijk is. Dan willen we natuurlijk dat mensen het ook gaan willen doen. En dan moeten zij op zoek gaan naar hoe ze het kunnen doen en dat mensen daadwerkelijk actie ondernemen.

 

Wat is er nodig om jullie doelstellingen te halen?

 

Informatie. Voorbeelden. Enthousiasme. Zichtbaarheid van de noodzaak. En ik hoop heel erg dat we nu meer offline ‘de boer op’ mogen.

 

Voor wie is het interessant?

 

Op dit moment richten we ons op het onderdeel ‘wonen’. Dus iedere inwoner van de gemeente die in een huis woont. Soms is er meer informatie voor koopwoningen. En u gaan we ons ook meer richten op huurwoningen.

 

Zijn er initiatieven die je als voorbeeld ziet?

 

Ik werk zelf heel erg met de visie dat je aanwezig moet zijn waar mensen zijn en waar mensen zoeken. Dus als mensen iets Googlen, moet je daar vindbaar zijn. Op dat gebied kijk ik erg op naar Milieucentraal. Zij hebben heel goed de informatie vindbaar en actueel.

 

Maar hiervoor heb ik voor www.trefhetinoss.nl gewerkt en daar zie je dat verhalen en omgevingen die die herkenbaar zijn voor de inwoners veel aandacht krijgen. Dat probeer ik hier ook door te voeren, door de verhalen in de gemeente te vertellen.  En beeld te gebruiken wat herkenbaar is voor iedereen.

 

Wat is het verschil met Brabant geeft Energie?

 

BGE biedt ondersteuning bij initiatieven door te voorzien van kennis, netwerken en investering.  Dat doet OSD niet. Wij vertellen de verhalen, inspireren en zorgen dat inwoners informatie vinden wanneer ze aan de slag gaan. We dragen er aan bij dat de doelstellingen van de gemeente gehaald gaan worden. We verwijzen door naar ons energieloket, Brabant Woont Slim. Daar zijn de adviesgesprekken ook aan te vragen.

 

Waarom moeten mensen Oss schakelt door volgen?

 

We bieden informatie die leuk, laagdrempelig gaat over een belangrijk onderwerp. Het is actueel en echt uit de gemeente Oss. We denken aan de voordelen voor de burger. En dat is natuurlijk een lagere energierekening, wooncomfort en duurzaam bezig zijn.

 

Hoe kunnen mensen jullie volgen?

 

We zijn te volgen op Facebook en Instagram. We hebben natuurlijk onze website, www.ossschakeltdoor.nl, en een nieuwsbrief. 

 

Je vindt Oss Schakelt Door ook op ons informatieplein

Meer actualiteiten

Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden
Building Balance laat woningen groeien
Wim Peters kwekerijen kweekt duurzaam tomaten