20/06/2023

Plastica directeur-eigenaar Marc Snoeren zet met zijn bedrijf fors in op duurzaamheid. Hij is dan ook heel enthousiast over de oplossingen die Iwell bij Plastica installeerde. We gingen in gesprek met Marc Snoeren en Vincent Ruijter over hun visie op duurzaamheid.

 

Wie zijn Marc en Vincent?
“Ik ben Marc Snoeren, directeur-eigenaar van Plastica in Waalwijk, een familiebedrijf dat zich al sinds 1978 bezighoudt met de productie en levering van decoratief plaatmateriaal, waaronder duurzame gevelbekleding. Er werken inmiddels 50 mensen bij Plastica.”

“Mijn naam is Vincent Ruijter en ik ben zeven jaar actief als Sales Manager bij Iwell. Ons bedrijf is gevestigd in Utrecht en bouwt aan de energievoorziening van morgen met innovatieve hard- en software. Dat doen wij met onze Cube batterijsystemen, waarmee je schone wind- en zonnestroom op kunt slaan. Vervolgens leveren onze systemen stroom terug als het gebouw of je elektrische auto’s hierom vragen. Zo gebruik je ook zonnestroom wanneer de zon even niet schijnt. Daarnaast kan het batterijsysteem tijdens piekmomenten razendsnel stroom leveren of overtollige zonnestroom opslaan. Zo dempen we de pieken en is een kleinere netaansluiting mogelijk. Op deze wijze kun je ook fors op je energierekening besparen. Onze klanten zijn vooral ondernemers die we helpen bij het optimaliseren van hun energiestromen.”

 

Hoe ziet jullie samenwerking eruit?
Marc: “Zo’n twee jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een mogelijkheid om overtollige energie op te slaan in batterijsystemen met daarbij een energiemanagementsysteem. Na een kleine inventarisatie kwam ik uit bij Iwell en ontmoette ik Jan Willem de Jong, CEO van Iwell. Ik had meteen een goed gevoel bij de oplossingen van Iwell en al snel besloot ik dat we ervoor moesten gaan. Je kunt wel eindeloos naar de rekenmodellen blijven kijken, maar ik wilde gewoon door! Een paar jaar geleden voorzag ik al een grote toekomst voor batterijsystemen. Ook vanuit mijn functie bij Stichting Waalwijk CO2-vrij promoot ik dit soort oplossingen al langere tijd. Als je nu kijkt naar de enorme prijsexplosies van afgelopen jaar, zijn wij blij dat we het hebben doorgezet.”

 

De dienstverlening van Iwell gaat verder dan alleen batterijsystemen toch?
Vincent: “Wij komen vaak in beeld bij ondernemers als ze te maken krijgen met een stijgende energierekening, zoals de afgelopen jaren het geval was. Daarnaast hebben ondernemers te maken met een overvol elektriciteitsnet, zoals ook in Waalwijk. Het gevolg daarvan is dat er geen teruglevering van duurzame energie kan plaatsvinden of dat er niet voldoende capaciteit is om laadpalen of warmtepompen te plaatsen. Wij helpen ondernemers door het gebruiks- en opbrengstprofiel beter op elkaar af te stemmen. Het doel is zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Dat is goed voor het milieu én financieel aantrekkelijk omdat zelf opgewekte duurzame energie het goedkoopst is. De mismatch tussen de energiebehoefte en lokale energieproductie proberen we op te lossen met onze batterijsystemen en bijbehorende software. Zowel binnen de onderneming als richting de netbeheerder, als die een energiebehoefte in de wijk heeft.”

 

Is de samenwerking met Iwell voor Plastica een overweging uit commercieel of duurzaamheidsoogpunt?
Marc: “Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. De samenwerking is dan ook ontstaan vanuit duurzaamheidsoogpunt en Iwell was voor ons de geschikte partner. Die rekenmodellen heb ik destijds dan ook gelaten voor wat ze waren. We wilden investeren in een duurzame toekomst én in de energie van de toekomst.”

 

Je ziet jezelf als ambassadeur van Iwell?
Marc: “Zo zou je dat kunnen zeggen inderdaad. Zeker bij de collega ondernemers hier in Waalwijk promoot ik Iwell. Intussen blijven we ook om ons heen kijken, want er gebeurt veel op dit moment in de markt. En het staat iedereen vrij natuurlijk om een eigen leverancier te kiezen. Ik deel graag mijn ervaringen en geef aan waar ondernemers op moeten letten als ze met energieopslag aan de slag willen gaan. Het duurzame belang staat voorop!”

 

Er gaan ook negatieve geluiden rond over energieopslag. De grondstoffen zouden belastend zijn en de opslag niet rendabel. Hoe zie jij dit?
Vincent: “Heel bepalend is waar je een batterij inzet. Hier zijn wij kritisch op. Het uitgangspunt is: duurzame energie op het juiste moment op de juiste plek in de juiste hoeveelheid. Een batterijsysteem kan hierbij helpen, maar er moeten wel duurzame energiebronnen in de buurt zijn en er moet een mismatch zijn. Daarom is het bij huishoudens vaak minder relevant. Ook de productie van onze systemen proberen we duurzaam en in Nederland te doen. Onze systemen blijven we monitoren, zodat we de levensduur en het rendement continu kunnen optimaliseren. Tot slot zijn we bezig met de mogelijkheid om de batterijsystemen voor 95% te recyclen. Zo is de cirkel bijna helemaal rond.”

 

Wat doen jullie bij Plastica nog meer op het gebied van duurzaamheid?
Marc: “Wij doen best veel. Zo hebben wij in Waalwijk als eerste het MVO-certificaat gehaald, in 2012 al. Iedereen binnen ons bedrijf staat daarachter. En ook richting onze leveranciers zijn we hier kritisch op. Bij twee leveranciers wordt nu al onderzocht of batterijsystemen geschikt zijn. Daar liggen ook al 300 zonnepanelen op het dak. We voeren geen druk uit, maar we reiken wel handvatten aan om duurzamer te ondernemen. Ook zijn we bezig met vergroening op ons terrein; zo is er net een project afgerond waarin we zo’n honderd bomen hebben geplant op ons bedrijfsterrein en er is een bostuin aangelegd.”

 

Wat moet er volgens jullie nog gebeuren?
Marc: “Ik merk dat het draagvlak voor duurzaam ondernemen steeds groter wordt. Steeds meer ondernemers sluiten zich aan bij onze stichting Waalwijk CO2-vrij. Ik denk dat er vooral geïnvesteerd moet worden in het congestieprobleem. Op ons bedrijventerrein in Waalwijk bijvoorbeeld zouden een extra ring en grotere batterijen een slimme investering zijn, zodat er veel meer teruggeleverd kan worden.”

Vincent: “Netcongestie is een maatschappelijk probleem. Bedrijven doen enorm hun best, maar terugleveren is vaak niet mogelijk. Een oplossing kan zijn om de batterijen van meerdere bedrijven te verbinden met elkaar en met de netbeheerder. Dat is lastig omdat er allerlei afspraken gemaakt moeten worden o.a. over tarieven. Maar er is wel veel duurzaamheidswinst mee te halen.”

 

Nog tips voor andere ondernemers tot slot?
Marc: “Samenwerken is belangrijk om duurzame ambities te realiseren. Dat vraagt om een pragmatische aanpak, het liefst op één A4tje. Niet te veel bureaucratie en politiek, maar doorpakken met ondernemers onder elkaar. We hebben daar de medewerking van de politiek natuurlijk wel voor nodig.”

Vincent: “Onderzoek de mismatch binnen je bedrijf en probeer daarnaar te handelen. Dat kan met batterijsystemen en het liefst met zelf opgewekte en decentraal opgewekte duurzame energie. Dat is het meest duurzaam én het voordeligst!”

Meer actualiteiten

Brabant geeft Energie gaat verder als Duurzame Dinsdag Brabant!
Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden