Doe mee

Ondernemer

Q-Lite wekt drie keer eigen verbruik op

12/06/2020

Interview met Jeroen Raeijmaekers van Q-Lite

 

Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid aan het compenseren van hun CO2 uitstoot. Een slimme manier om dit te bewerkstelligen is het installeren van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Uiteraard is de mate van impact hierbij zeer afhankelijk van het soort dak dat je hebt en het oppervlak hiervan. Desalniettemin kun je een groot deel van de energie die je gebruikt zelf opwekken. Of in sommige gevallen zelfs drie keer meer(!) dan je eigen verbruik, zoals display producent Q-Lite doet. Wij gingen met Q-Lite in gesprek om te vragen hoe ze dit hebben gedaan.

 

 

Hoe zijn jullie het proces gestart?

 

Wij produceren elektronische producten die energie verbruiken. Dit wilden wij compenseren met zonnepanelen. Hiervoor hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. We vonden het vooral belangrijk om te kijken hoe we het maximale uit ons dak kunnen halen.

 

We zijn als eerst op zoek gegaan naar een leverancier. In de markt zie je veelal standaard panelen van maximaal 300 wp. Deze gaan zo’n 15 jaar mee en leveren na 10 jaar nog maar 80% van het vermogen op. Wij hebben nu hoogrendementspanelen met 405 wp die dus meer opwekken, maar ook 25 jaar mee gaan en na 20 jaar nog 90% van hun vermogen opwekken. Zo kun je op lange termijn veel meer energie opwekken.

 

Daarnaast deden we dakstudie en hebben daaropvolgend sommige daken verstevigd. Ook keken we naar de isolatie in de dakbedekking, waar we ook graag voor een duurzame optie wilden gaan. Door de isolatie te schroeven in plaats van te lijmen heb je teruggave garantie vanuit de leverancier. Als het versleten is, nemen ze het weer mee om er vervolgens nieuwe dakbedekking van te maken.

 

  

Wat levert het nu concreet op?

 

We hebben nu 1502 hoogrendementspanelen op ons dak, waarmee we drie keer ons eigen verbruik opwekken. De overige energie wordt gebruikt om onder andere woningen te voorzien van stroom.

 

We zijn aaneengeschakeld met een bedrijf dat dient als tussenschakel en onze energie als het ware vermarkt. Elk kwartaal geven we ons overschot aan energie op, dat vervolgens te koop komt staan. In totaal wekken we 608 kW op, waarvan minstens 400 kW op de markt komt. Dit kan naar consumenten gaan, maar ook naar andere bedrijven. Maar met deze hoeveelheid kun je 119 gezinnen voorzien van stroom.

 

Heb je tips voor andere bedrijven die zonnepanelen willen?

 

Betrek er een externe consulent bij. Zij begeleiden je in het hele traject en helpen met de administratie. Het is een grote investering waar veel bij komt kijken en meerdere partijen bij betrokken zijn. Zij kunnen dit voor je vereenvoudigen. Daarnaast helpen ze je met het verkopen van je overschot aan stroom.

 

Ook is het slim om verder te kijken dan naar wat standaard aangeboden wordt. In eerste instantie wilden we een Europese leverancier vinden, maar hier bleken hoogrendementspanelen erg duur te zijn. Door te vragen naar zonnepanelen met een levensduur van 25 jaar krijg je hele andere offertes.

Lightyear. Elektrisch rijden op zonne-energie.

Elektrische auto's bieden enorme voordelen. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot en daarmee voor schonere lucht in de steden en zijn belangrijk in de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. ...

Naar project

Eysing e-moped

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk dat mensen met duurzame ideeën met elkaar verbindt. Eysing geeft met de retro e-moped een nieuwe duiding aan stedelijke mobiliteit en creëert een geheel nieuwe mar...

Naar project

Stroomweide. Samen oogsten we de zon.

Brabant geeft Energie bouwt aan een netwerk van mensen en organisaties die de energietransitie versnellen. Stroomweide is een initiatief waarbij mensen die niet kunnen investeren in zonnepanelen op hun eigen...

Naar project

Energiek Moerdijk is een energiecoöperatie van,...

Allemaal samen dragen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een goede toekomst en willen we onze uitgaven zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk te weten of de energiehuishouding van je...

Naar project

Wij helpen je graag.

Wat kunnen we voor jou doen?

Heb je een goed initiatief, of wil je een bijeenkomst of challenge organiseren en kun je onze hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op. Ken je nog een initiatief waar je als Brabander trots op bent dat wel wat publiciteit kan gebruiken? Laat het ons weten, dan delen wij het graag.

Telefoon icoon+31 6 111 88 930

Email icooninfo@brabantgeeftenergie.nl

Locatie icoonAbdijstraat 49A, 5473 AD Heeswijk