17/11/2022

Stichting SMARTCirculair is een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie. Op dit moment organiseren wij twee ontwerpwedstrijden:

1. In de Bouw OntwerpChallenge dagen we MBO- studenten uit met een echte ontwerpopdracht nieuwbouw, herbestemming of renovatie, en met een echte opdrachtgever die de intentie heeft om ook echt te gaan (ver)bouwen.

2. Bij de Energie OntwerpChallenge dagen we Jongeren uit het middelbaar onderwijs en mbo uit uit om het ‘groene’ energiesysteem van de toekomst te ontwerpen. Zij laten zien dat het anders kan, en dat het anders moet.

 

Tanja Nolten, programmamanager SMARTCirculair: “Wij geloven dat in elke student iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair organiseert wedstrijden die Nederland smart, circulair en klimaatbestendig maken”.

 

 

Wat willen jullie bereiken?
We willen de transitie rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie versnellen. Op en met scholen, bedrijven en overheden. Met deze thema’s en ontwerpopdrachten gaan studententeams op hun creatieve, eigen’wijze’ en soms ook eigengereide manier aan de slag. Zij zorgen voor verfrissende productconcepten en communicatieve jongeren met 21st century skills.
Stichting SMARTCirculair draagt met de slimme innovatieve concepten van jongeren bij aan de Circulaire Bouweconomie, de Energietransitie en de Grondstoffentransitie. Wij leveren bewuste klimaatambassadeurs die het verschil maken in onze snel veranderende wereld.

 

Wat gaaf, de Bouw OntwerpChallenge. Wat is dit is en wie kunnen zich ervoor opgeven?

In de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.

 

Wie heeft de Bouw OntwerpChallange 2022 gewonnen?
2e jaars studenten van het ROC Tilburg hebben de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2022 gewonnen.

 

Waarom?

Zij maakten een ontwerp voor een houten appartementencomplex met zeven woonlagen plus vijf grondgebonden woningen. De buitenruimte toverden ze om tot een natuurinclusief, biodivers ‘Groen Hart voor Tilburg Centrum’. Hoogbouw in hout gelegen in een groene oase is een prachtig, haalbaar en opschaalbaar voorbeeld voor de toekomst van bouwen in heel Nederland. Gezond, flexibel, modulair en losmaakbaar, groen met materialen uit de omgeving. CO2 is nul, stikstof is niet aan de orde en voor de toekomstige bewoners wordt de meest heerlijke woonruimte met een gezond binnenklimaat gegarandeerd. Tilburg timmert hard aan de weg en als het aan de studenten en woningbouwvereniging TIWOS ligt, krijgt Tilburg er een Eyecatcher bij.

 

Zijn er ook andere ontwerpen die aandacht verdienen?

De studententeams van Technova en Landstede kwamen ook met geweldige circulaire ontwerpconcepten: Vernieuwende Woonconcepten voor stedelijke verdichting
Het Technova studententeam uit Ede bedacht een ‘menukaart’ voor gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen in heel Nederland met daarin vier vernieuwende woonconcepten:

1. Van 1 eengezinswoning naar 2 gezinswoningen
2. Nieuwbouw/aanbouw/opbouw/achterbouw met de Easy Unitz
3. Woningen optoppen met een compleet appartement
4. Loze ruimten benutten voor woningen
Resultaat: 4 producten in 1 gebiedsontwerp voor binnenstedelijk inbreiden met woningen!

 

School van de Toekomst in Zwolle

Minstens zo vernieuwend was het ontwerp van ‘De School van de Toekomst’ in Zwolle gemaakt door studenten van het Landstede College in Harderwijk. Zij renoveerden een basisschool en hebben die uitgebreid met een huisartsenpost. Een prachtige, inspirerende leeromgeving en een juweel van een toegankelijk groene buitenomgeving voor de hele wijk en een boegbeeld voor de rest van Nederland zoals ze zelf zeggen.

 

Zijn er in de toekomst nog meer ontwerpwedstrijden of challenges?

Stichting SMARTCirculair gaat door met het organiseren van challenges voor scholen. En daarnaast organiseren we hackathons, leercirkels onderwijs/bedrijfsleven en experts in de circulaire bouweconomie en geven we advies over circulair onderwijs 3.0.

Wij geloven dat in elke student iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair organiseert wedstrijden die Nederland smart, circulair en klimaatbestendig maken.

 

ROC Tilburg over hun winnend ontwerp ‘Een groen hart voor Tilburg’

Woningbouwvereniging TIWOS gaf aan ons de opdracht om een circulaire eyecatcher in hartje Tilburg te ontwerpen. TIWOS wilde een appartementencomplex van vijf verdiepingen van hout en nog 5 woningen er tegenaan. Circulair, energieleverend en klimaatpositief. Dat was de uitdaging.

 

Wij bedachten dat het nog wel hoger kon als we echt een eyecatcher voor Tilburg wilden ontwerpen. Daarom zijn we naar zeven verdiepingen gegaan. We hebben alles goed onderzocht, veel hulp gekregen met gastlessen van Stichting SMARTCirculair en de school en we zijn trots op het ontwerp. Lekker energieneutraal en met een hele mooie buitenomgeving.

 

We hebben wel geleerd dat de toekomst van bouwen heel anders moet dan vroeger. Losmaakbaar, flexibel en modulair. We moesten nu al nadenken over mogelijke herbestemming voor over 25 jaar. Daarmee is het ineens een heel andere uitdaging. We hebben er heel veel van geleerd. Niet alleen van materialen en installaties. Ook omdat we nu wel inzien dat de oude manier van bouwen veel te weinig oplevert en weinig klimaatvriendelijk is.

 

Voor meer informatie kijk op de website van SMARTCirculair

 

Voor meer informatie over de ontwerpwedstrijden
Bouw OntwerpChallenge voor mbo-studententeams 2023
Energie OntwerpChallenge voor VO en MBO 2023

 

Over het Team Tilburg

 

 

Het studententeam bestaat uit 16 studenten 2e jaars bouwkunde

Lars Veenstra (teamcaptain Ontwerp)
Joost Verouden
Willem Brink
Syb van Gisbergen
Samed Sahin (teamcaptain bouwsystemen)
Abdul Hatahet
Yassine El Jaghaoui
Moouath Al Tyasnh
Koen van Kerkhof (teamcaptain installaties)
Beaux van Liempd
Morris de Jong
Laurens Roomer
Jason van Lierop (teamcaptain Materialen)
Dave de Graaf
Kian Loos
Sem Stoffelen

Docenten

Sjef Bastings

 

Meer informatie over het winnende ontwerp.

Meer actualiteiten

Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden
Building Balance laat woningen groeien