07/03/2023

Michiel Roelofs en Rein Westerdijk zijn de oprichters van Taylor: een hightechbedrijf dat het rendement van zonnesystemen optimaliseert. Via Innovation Space – het expertisecentrum van de TU/e dat wetenschappelijke kennis koppelt aan startups en bedrijven – komen ze in aanraking met een technologie die ergens onderin een la ligt. Het concept? Op een efficiënte manier stroom uit hele kleine zonnecellen onttrekken.

 

Michiel Roelofs
Medeoprichter en CEO – taylor

 

Tot twintig procent meer opbrengst uit zonnepanelen

Zodra Michiel en Rein, in 2017 beiden nog student aan de TU/e, in aanraking komen met de technologie om op efficiënte wijze stroom uit hele kleine zonnecellen te onttrekken, zijn ze direct enthousiast. En ondernemen hebben ze ook altijd al gewild. Via Innovation Space krijgen ze een paar vierkante meter tot hun beschikking en maken ze een start met de bouw van een prototype zonnepaneel, waarin ze de micro-elektronica integreren. De rest is geschiedenis, want inmiddels zijn ze met 20 mensen. Regelmatig vliegen ze naar Azië, waar ze al 30.000 zonnepanelen lieten produceren. Panelen die dankzij de technologie van Taylor tot twintig procent meer energie leveren!

 

Op de website van Innovation Origins lazen we een interview met de oprichters Michiel Roelofs en Rein Westerdijk. Samen met een aantal eigen vragen die we voorlegden aan Michiel kwam onderstaand artikel tot stand.

 

Wat maakt jullie technologie uniek?
“Taylor ontwikkelt elektronica die in zonnepanelen geïntegreerd zit – Cell String Optimizers (CSO’s) – en zonnecellen balanceert. Een zonnepaneel bestaat uit 120 zonnecellen. Wanneer een van die cellen meer schaduw vangt dan de rest of defect is, beïnvloedt dat het hele zonnepaneel en levert het minder energie op. De micro-elektronica van taylor verdeelt het paneel in zes delen, zodat één cel alleen maar invloed heeft op een klein deel van het zonnepaneel en zonnesysteem.”

 

En dat zorgt dus voor twintig procent meer rendement?
“Tot twintig procent meer opbrengst is een forse claim. Het zal niet in elke unieke situatie precies twintig procent zijn, maar uit data die we hebben verzameld en uit testen en wetenschappelijk onderzoek komt dit resultaat naar voren. Het is ook gevalideerd door TU Delft. Naast meer opbrengst zorgt de micro-elektronica ook voor een hogere veiligheid. Mocht er namelijk onverhoopt iets fout gaan dan gaat het systeem automatisch naar een veilige modus. Het systeem en de kabels staan dan niet meer onder spanning en kunnen veilig onderzocht worden.”

 

Wat doen jullie nog meer?
“Naast de elektronica die we aan fabrikanten van zonnepanelen leveren, ontwikkelen we ook software voor installateurs en consumenten. Een router staat direct in verbinding met de zonnepanelen en geeft informatie door aan de eindklant of installateur. Op een online dashboard zie je zo de opbrengst of eventuele defecten. Het repareren van defecten verloopt bovendien efficiënter, omdat de monteur direct kan zien welk paneel reparatie nodig heeft.”

 

Waar is jullie succes aan te danken?
“We hebben altijd veel samengewerkt met andere bedrijven en kennisinstellingen. Zowel in de Brainport regio, als ook met onze industriepartners in Azië. Door je als bedrijf te focussen op wat je goed kan, en op andere vlakken vooral sterke partnerships te bouwen, kun je ook als jong bedrijf internationaal impact maken.”

 

Waar staan jullie nu?

“In 2022 zijn de eerste zonnepanelen geïnstalleerd. Dit was natuurlijk een spannend moment. Uiteindelijk hebben we er dat jaar 30.000 verkocht en dat voelde als een bevestiging van de waarde van dit product. Een van de uitdagingen die we nu hebben om verder te groeien, is het vinden van goede mensen. Dat is voor elk hightechbedrijf altijd heel belangrijk.”

 

Hoe ziet de toekomst eruit voor jullie?

“De technologie die we hebben ontwikkeld is internationaal relevant en onderscheidend. Dit jaar willen we de eerste stappen zetten om ook zonnepanelen buiten Nederland te verkopen. Binnen Nederland zien we de installateur als belangrijkste partij om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken. Samen kunnen we nog betere en slimmere zonnesystemen ontwikkelen. Over vijf jaar hopen we dat de producten die nu op tafel liggen over de hele wereld verkocht worden. De klant wil heel graag, maar we zijn nu zelf de rem. Alles snel en op een gezonde manier opbouwen zodat we verder kunnen groeien, dat is voor nu de uitdaging!”

 

 

Meer actualiteiten

Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden
Building Balance laat woningen groeien