30/06/2022

De vakantietijd is weer aangebroken. Voor de meesten van ons een paar weken om lekker te ontspannen en je lichaam, maar ook je brein de kans te geven zich te resetten.

 

Mocht je tijdens je vakantie nog wat inspirerende verhalen of activiteiten zoeken, dan hebben we nog wat kijk-, lees-, luister- en doe-tips voor je.

 

KIJKTIPS

 

De prijswinnende film Miro Zeman: A story of enlightenment

 

Het gebeurt niet vaak dat een wetenschapper een prestigieuze filmprijs in de wacht sleept. Maar de minidoumentaire ‘Miro Zeman: A story of enlightenment’ gemaakt door Sven Peetoom en Miro Zeman (zonne-energie-expert van de TU Delft) waarin hij uitweidt over zijn wetenschappelijke droom, werd onderscheiden met een Groene Reiger.

 

Bekijk hier ‘Miro Zeman: A story of enlightenment’:

 

 

Tomorrow (Cinetree)

 

Als de mensheid wordt bedreigd door de ineenstorting van de ecosystemen, gaan Cyril, Mélanie, Alexandre, Laurent, Raphael en Antoine op zoek naar oplossingen die hun kinderen kunnen redden, en met hen de toekomstige generaties. Met behulp van de meest succesvolle experimenten in elk gebied (landbouw, energie, habitat, economie, onderwijs, democratie …) proberen ze samen de puzzel te leggen die een nieuw verhaal over de toekomst kan vertellen. Je kunt ‘Tomorrow’ kijken op Cinetree (€2,99)

 

Trailer ‘Tomorrow’:

 

 

A life on our planet – David Attenborough (Netflix)

 

In de documentaire ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’, deelt deze ultieme natuurmens de vele ‘life changing’ momenten uit zijn leven, maar ook de verwoesting die wordt aangericht. In de film belicht hij een aantal van de grootste uitdagingen voor het leven op onze planeet en een overzicht van het enorme natuurverlies binnen één mensenleven. Maar Attenborough heeft ook een sterke hoopgevende boodschap voor de toekomst met oplossingen die onze planeet voor een ramp kunnen behoeden. Je kunt de film bekijken op Netflix

 

Trailer ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’:

 

 

LEESTIPS

 

Boek: ‘De energietransitie uitgelegd’

 

Of je nu op internet kijkt, de tv aanzet of de krant openslaat, er wordt nogal wat gezegd en geschreven over de energietransitie. Er wordt gestrooid met jargon, doelstellingen en feiten die al dan niet kloppen. Als je dat allemaal wilt begrijpen, je eigen mening erover wilt vormen of over mee wilt discussiëren, dan is het wel handig om basiskennis over het onderwerp te hebben. Het boek ‘De energietransitie uitgelegd’ legt (zoals de naam al zegt) haarfijn uit wat alle termen betekenen en wat de juiste feiten zijn.

 

Meer informatie vind je op: deenergietransitieuitgelegd.nl

 

Boek: ‘Waar een wil is, is een (om)weg’

 

De afgelopen vijf jaar heeft het programma Sociale Innovatie in de Energietransitie tientallen energieprojecten in Brabant ondersteund. De ervaringen zijn nu gepubliceerd in het boekverslag ‘Waar een wil is, is een (om)weg’. Hierin staan maar liefst 34 lessen voor overheden, inwoners en marktpartijen op het gebied van de opwek van elektriciteit, energiebesparing en warmte.

 

Het boekverslag kun je hier lezen downloaden

 

Boek: ‘De verborgen impact’

 

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen. Dit boek laat je zien hoe het zit, zodat jij vijf keer zo effectief kunt verduurzamen als je dacht!

 

Meer informatie en bestellen kan via Think Big Act Now

 

LUISTERTIPS

 

Podcast: ‘De Duurzame Podcast’

 

De Duurzame Podcast wil iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid (zakelijk of prive) inspireren om in actie te komen en tot nadenken aanzetten. Ze gaan het gesprek aan met experts over uiteenlopende onderwerpen. Van de eeuwige discussie over de elektrische auto tot wat je zelf in je privé leven kunt doen om te verduurzamen.

 

Bekijk hier de afleveringen

 

Podcast: ‘Onsje groener’

 

Dé podcast die je op ideeën brengt voor een groener leven. Saskia onderzoekt al duizend dagen hoe ze groener kan leven. Beathe zit op dag één: ze wil graag groener leven, maar weet niet goed hoe. Ze nemen je mee in hun duurzame zoektocht. Géén zware klimaatpraat of opgeheven vingertje, maar vooral veel leuke en handige duurzame tips, anekdotes, domme missers en hard gelach. Want duurzamer leven is belangrijk, maar vooral ook erg leuk om te doen!

 

Ontdek hoe ook jij een onsje groener kan leven! Via alle normale podcast apps of luister zonder app

 

DOETIPS

Ontspullen challenge

 

De ontspullen challenges helpen je op een speelse en leuke manier aan minder spullen, om rust in huis te creëren en om je spullen op te ruimen. Iedere challenge richt zich op een specifiek aandachtsgebied, zodat je klein kunt beginnen en geleidelijk aan stappen maakt. Veel plezier!

 

Bekijk alle ontspullen challenges

 

Koelkast inruilen

 

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop in de actieperiode een nieuw energiezuinig koelvriesapparaat, lever jouw oude apparaat in en ontvang zo € 35,- retourpremie op de nieuwe. Daarmee bespaar je op je energiekosten en help je het klimaat.

 

Kijk op koelkast inruilen

 

 

Meer actualiteiten

Brabant geeft Energie gaat verder als Duurzame Dinsdag Brabant!
Van Brabant geeft Energie naar Duurzame Dinsdag Brabant
Team ‘Stella Terra’ kiest voor niet-gebaande paden